«Πάμε όλοι μαζί δυνατά με το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political»

Πως νιώθετε στο Κίνημα Αλλαγής με τόσο έντονο πολιτικό φλερτ που σας ασκείται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; 

Δεν ξέρω αν μας φλερτάρουν όπως λέτε. Γνωρίζω καλά ότι ένα συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τις εξελίξεις αλλά και από όσα ακούσαμε στην Δ.Ε.Θ και από τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη ανάπτυξης, πιο αισθητής παρουσίας ενός τρίτου, κεντρώου, μεταρρυθμιστικού κόμματος που να λειτουργήσει καταλυτικά στην ουσιαστικοποίηση της πολιτικής συζήτησης και στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση βαθιών αλλαγών στη χώρα. Μαζί μ΄ αυτό ξέρω την απόφαση της βάσης του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής να κάνουμε ό,τι πρέπει για να ξεφύγουμε από το τέλμα του 6%-7% και να ανεβάσουμε την παρέμβασή μας, τα ποσοστά μας. Τότε και οι δύο θα καταλάβουν τι σημαίνει « να θες και να μη σε θέλουν»

Ειδικά ο κ. Τσίπρας με έναν εύσχημο τρόπο χρησιμοποίησε τη δική σας ρητορική αλλά και συμβολισμούς που παραπέμπουν στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάτε ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση πολιτικής λεηλασίας και πως μπορεί να αναχαιτιστεί; 

Μα δεν είναι κάτι προφανές; Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι αν μιλάει σε πράσινο φόντο, κλέβοντας το σύνθημα του Κινήματος Αλλαγής από το 2015 για Νέα Αρχή, μιμούμενος όσο μπορεί βέβαια τον Α. Παπανδρέου και τελειώνοντας την ομιλία του με το « να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» μπορεί να αναζητήσει δεξαμενή άντλησης δυνάμεων για να σώσει ότι σώζεται από την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυταπατάται. Νομίζει ότι το 2021 είναι 2012 ή 2014 όταν εξαπατώντας την κοινωνία με ψεύτικα συνθήματα και ασχημονώντας πάνω στην ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας άλλοθι για την διακυβέρνηση Καραμανλή κατάφερε να ψαρέψει σε θολά νερά. Πιστεύει ότι με επικοινωνιακά τρικ και προτάσεις περί Προοδευτικής Διακυβέρνησης, χωρίς κανένα περιεχόμενο, θα περάσει στη Β΄ φάση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Θα καταλάβει ότι με παλιά κόλπα δεν μπορεί να επιτύχει τα ίδια πάλι.

Πως σχολιάζετε την εικόνα και τα “πακέτα” των κ.κ. Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει ένα αφήγημα για το μέλλον. Δεν νομίζω ότι τα κατάφερε. Όσο και αν γίνεται επικοινωνιακή προσπάθεια να ξεπεραστεί, η αδυναμία διαχείρισης των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών , αλλά και η εντυπωσιακή προσωπική αδυναμία του να ανασχηματίσει το κυβερνητικό σχήμα, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους ακόμα. Πολύ περισσότερο, που οι πολίτες βρίσκονται αμέσως μετά το Καλοκαίρι, μπροστά σε μια διπλή αβεβαιότητα: Την εξέλιξη του κορονοϊού και την επίδραση του κύματος της ακρίβειας στη ζωή τους. Μαζί μ΄ αυτά δεν μπορεί να κρυφτεί και η αδυναμία γενναίων μεταρρυθμίσεων σε νευραλγικούς τομείς όπως η Παιδεία, η Δικαιοσύνη κ.ά. Ακόμα και οι οικονομικές εξαγγελίες ήταν αποσπασματικές και χωρίς ανακοίνωση μέτρων που να χαρακτηρίζονται από μια σωστή προτεραιοποίηση.

Από την άλλη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδειξε την αδυναμία του να εκφράσει ένα σύγχρονο λόγο και τον εγκλωβισμό του σε σχήματα του 2011-2014. Είναι φανερό ότι δεν έχει εξαγάγει κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα από την τριπλή βαριά ήττα που δέχτηκε το 2019, ότι δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει το στίγμα , τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ποντάρει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοινωνικών ομάδων, ενώ προβάλει την ανάγκη ενός θολού σχήματος Προοδευτικής Συμμαχίας που δεν βρίσκει αποδέκτες. Ακόμα και οι οικονομικές δεσμεύσεις του υπονομεύονται από τα προηγούμενα δείγματα γραφής.

Όπως δείχνουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει το “σκληρό ροκ”. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει μέχρι το τέλος σε αυτούς τους ρυθμούς χωρίς απώλειες ;

Το σκληρό ροκ είναι ένας ρυθμός που μας αρέσει, που τον ξέρουμε και που τον αντέχουμε, με μια προϋπόθεση: Να τα αλλάξουμε όλα. Να τολμήσουμε βαθιές αλλαγές στη φυσιογνωμία , το αφήγημά μας, την αντιπολιτευτική τακτική μας και βέβαια και την ηγεσία, ώστε να έρθουμε σε επαφή με τις δυνάμεις της λογικής, της ευθύνης, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Η πολύχρονη ιστορία του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι στις κρίσιμες στιγμές άλλαζε και έτσι κατόρθωνε να εκφράζει τους νέους , τα πιο δυναμικά στρώματα αλλά και τους αδύναμους . Αυτό θα πράξουμε και σήμερα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις εσωκομματικές διαδικασίες και πόσο εφικτό είναι να εκπληρωθούν; 

Οι εσωκομματικές διαδικασίες ουσιαστικά έχουν ξεκινήσει και η συνεδρίαση της Κ.Ε θα δώσει και το τυπικό έναυσμα. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι , συγκροτημένοι για να πετύχουμε τις αλλαγές που σας ανέφερα. Γιατί έχετε τόσο σκεπτικισμό; Ασφαλώς και θα εκπληρωθούν οι φιλοδοξίες μας να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ πάλι δυνατό και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Όσο έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ , διαπιστώνω μια ανάταση, μια ελπίδα και προσδοκία , μια  απόφαση: Πάμε , πάμε δυνατά με το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής για το μεγάλο άλμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s