«Η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία δείχνει την επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας, δείχνει και σ’ εμάς τον δρόμο»

Στα πλαίσια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Kontra Channel, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη. Κατά την συζήτηση μας αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, θα μπορούσε να επηρεάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη.  Επίσης αναφερθήκαμε στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις επικείμενες εσωκομματικές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής.

Τοποθετούμενη σχετικά με τις Γερμανικές εκλογές, είπα:

«Είναι αλήθεια ότι οι διεξαγόμενες εκλογές στη Γερμανία, σημαίνουν το τέλος μιας εποχής για την Γερμανική πολιτική όπως την ξέραμε τα 16 τελευταία χρόνια, μέσω  της Καγκελαρίου Μέρκελ. Ως εκ τούτου υπάρχουν ερωτήματα για τα ποια θα είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά, αυτή της νέας εποχής που ξεκινά.

Όπως βλέπουμε υπάρχει ένα προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών, και αυτό είναι κάτι που στο Κίνημα Αλλαγής παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ικανοποίηση, καθώς μπορεί να σημαίνει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η κατανομή των εδρών, ποιες θα είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες που θα προκύψουν, και αυτό είναι κάτι χρονοβόρο , όπως είδαμε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επομένως, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη συζήτηση μιας σειράς θεμάτων, όπως το νέο Ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μεταναστευτική πολιτική, που είναι να γίνει στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λέγεται ότι αλλάζουν οι Κυβερνήσεις, αλλά δεν αλλάζουν οι πολιτικές, δεν νομίζω ότι ισχύει απόλυτα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες με την μετάβαση της εξουσίας από τον κ. Τραμπ στον κ. Μπάιντεν, είδαμε σ’ ένα βαθμό ν’ αλλάζει η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ή ακόμα και η κοινωνική της πολιτική. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, να δούμε κάτι αντίστοιχο και στη Γερμανία. Θεωρώ ότι με τους Σοσιαλδημοκράτες ενισχυμένους και στο “τιμόνι”, έχουμε να περιμένουμε αλλαγή πολιτικής και ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.»        

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας ανέφερα:

« Η ακρίβεια, όντως, αποτελεί μείζον ζήτημα για την κοινωνία αυτή την περίοδο. Το συνειδητοποιεί κανείς από τις τιμές στη λαϊκή αγορά, στο supermarket, στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Δυστυχώς στην ελεύθερη οικονομία και αγορά, διατίμηση δεν είναι μπορεί να υπάρξει. Επομένως το μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά. 

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και την πανδημία, υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που είναι σε οριακό σημείο. Όπως βλέπουμε σε έρευνες, το 25 – 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φοβάται ότι δεν θα μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα βάλει λουκέτο. Ποια είναι η λύση λοιπόν;

Παρακολούθησα πολύ προσεκτικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δίνουν λύση στο τόσο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Και βέβαια λύση δεν μπορεί να είναι και η ακατάσχετη παροχολογία στην οποία προχώρησε ο κ. Τσίπρας και που θυμίζει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που όλοι νομίζω θέλουμε να ξεχάσουμε.

Λύση θα έδινε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όπως αυτό που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής και περιλαμβάνει μια ξεκάθαρη μείωση του φόρου κατανάλωσης, την αύξηση των κατώτερων μισθών και την επαναφορά του ΕΚΑΣ. Είναι πολύ σημαντικό να τονωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της κρίσης και του κορονοϊού, για τις οποίες δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την μεριά της Κυβέρνησης. Νομίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια στοχευμένη και συγκεκριμένη μείωση αυτών των οφειλών.   

Χρειάζεται λοιπόν μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, και μια σοβαρή συζήτηση, σχετικά με το υπάρχον οικονομικό μοντέλο και την αναπροσαρμογή του σε στέρεες βάσεις.»     

Τέλος για τις εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, είπα:

«Στόχος του Κινήματος Αλλαγής, μέσα από τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα στο άμεσο χρονικό διάστημα, είναι να ξαναδούμε την στρατηγική μας, την αντιπολιτευτική τακτική μας και ανανεωμένοι, με νέα ηγεσία να ξαναπρωταγωνιστήσουμε.

Βλέπουμε ότι η ΝΔ  διέρχεται σ’ έναν κύκλο φθοράς, ιδιαίτερα μετά την κακή διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλες απώλειες. Δημοσκοπικά λοιπόν, φαίνεται ότι το 15% του κόσμου που αποστασιοποιούνται από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βρουν βάση πολιτικής έκφρασης στο Κίνημα Αλλαγής, δεν έρχονται.

Συνεπώς το ερώτημα που ταλανίζει μεγάλο κομμάτι της εκλογικής μας βάσης και των φίλων μας είναι γιατί, ενώ υπάρχει το πολιτικό περιθώριο, το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εκφράζεται με θέσεις και προτάσεις, δεν μπορεί να εισπράξει με αποτέλεσμα να είμαστε καθηλωμένοι δημοσκοπικά στο 6 – 7%. Αυτό λοιπόν το ερώτημα καλούμαστε μέσα από τις διαδικασίες ν’ απαντήσουμε.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s