Ο διάλογος και οι διαφορετικές απόψεις ήταν πάντα η ζωντάνια του ΠΑΣΟΚ

Χθες είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γιώργο Κουβαρά και τον Γιώργο Πιέρρο, στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Στη συζήτηση μας αναφερθήκαμε στα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, την “βιομηχανία” μηνύσεων των αντιεμβολιαστών κατά γιατρών και εκπαιδευτικών, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και στην απαράδεκτη ανάρτηση του κ. Σπίρτζη.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων είπα:

« Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γονείς έχουμε τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα. Ζούμε με έναν τρόμο γιατί βλέπουμε να υπάρχει αυξητική τάση των μολύνσεων στα παιδιά.

Νομίζω ότι όλη αυτή την ανησυχία μας, την επιτείνει ακόμη την ανάγκη αναθεώρησης το πρωτοκόλλου των 50 + 1% νοσούντων μαθητών για να κλείσει το τμήμα, στο οποίο επιμένει η αρμόδια Υπουργός. Όπως καταλαβαίνεται αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και δεν το λέω εγώ ως μητέρα. Το λένε λοιμωξιολόγοι που προτρέπουν την Κυβέρνηση ν’ αναθεωρήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Φοβάμαι ότι ο σχεδιασμός που έχει ανακοινωθεί είναι απολύτως ανεπαρκής και επικίνδυνος.

Βεβαίως και όλοι θέλουμε ανοιχτά σχολεία. Όπως είναι αντιληπτό και ότι υπάρχουν μορφωτικά κενά από τις δύο τελευταίες χρονιές, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει το Υπουργείο. Όμως πρέπει να κινηθούμε με βάση ποια είναι η πραγματικότητα, τι λένε οι ειδικοί και να παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο η επικοινωνιακή προσπάθεια για τον εμβολιασμό, που η Κυβέρνηση φαίνεται σαν έχει φτάσει σ’ ένα όριο και να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Ακόμα και ένα 10% ακόμα να εμβολιαστεί θα είναι πολύ σοβαρή αρωγή στη καταπολέμηση της πανδημίας.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Βλέπουμε τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν τμήματα. Άρα αν δεν υπάρξουν έκτακτα μέτρα, ειδικά ενόψει της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, μπορεί να δούμε να επαναληφθεί ότι έγινε πέρυσι, όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε ως επίκεντρο αρχικά την Θεσσαλονίκη.»

Σχετικά με το φαινόμενο των μηνύσεων κατά εκπαιδευτικών και γιατρών είπα:

«Είναι μια εντελώς παράλογη κατάσταση. Είναι ενθαρρυντικό ότι με αφορμή και την Ερώτηση που κατέθεσα, σχετικά με το ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Πολιτεία για την στήριξη και την προστασία των εκπαιδευτικών απέναντι σ’ όλο αυτό τον παραλογισμό, κινήθηκε η Εισαγγελική παρέμβαση και παραγγελία και αποτέλεσε το εφαλτήριο προκειμένου να ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να μην πηγαίνουν αυτόφωρο οι εκπαιδευτικοί που φροντίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, για να δούμε πως το νομικό πλαίσιο μπορεί να μας θωρακίσει σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Εδώ βλέπουμε να έχει στηθεί μια «φάμπρικα» μηνύσεων και αγωγών. Δεν μπορεί να αφήσουμε ως Πολιτεία, τους πολίτες στο έλεος ανθρώπων που μοιράζουν πανομοιότυπες μηνύσεις έξω από τα σχολεία και ζητούν εκατομμύρια.»

Σε ερώτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ανέφερα:

«Ήμουν η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, στην συζήτηση του σχετικού νόμου. Τότε από το βήμα της Βουλής έψεξα την Κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί όφειλε να είχε προχωρήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πιο νωρίς και με μεγαλύτερη ευρύτητα, σε περισσότερα επαγγέλματα που έρχονται σ’ επαφή με το κοινό.

Είδαμε ότι στην Ιταλία ο κ. Ντράγκι πήρε σύντομα την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών  και ενώ το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών    ήταν αντίστοιχα με αυτό της Ελλάδας, μειώθηκε δραματικά. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς ηττοπάθεια η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, αλλά και ν’ ανοίξει ο διάλογος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Ταυτόχρονα από την πλευρά της Κυβέρνησης πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρο το μήνυμα γιατί πολλές φορές θολώνει με τις πολλές παλινωδίες και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανησυχία στον κόσμο.»

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες αλλαγής ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επισήμανα:

« Κατ’ αρχάς θα πρέπει ν’ αντιληφθούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, ότι η συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας και τις βαθύτερες αλλαγές του κόμματος έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό στην βάση πρωτίστως.  Τον κόσμο μας τον απασχολεί πως θα βγούμε από αυτή την διελκυστίνδα του 6 έως 7% και αυτό το ακούμε όλοι όσοι κυκλοφορούμε στις γειτονιές.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές θέσεις, οι διαφορετικές τοποθετήσεις ήταν πάντα η ζωντάνια του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που ξέρουμε που όλοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και έχουν τοποθετηθεί θα μείνουμε στους τύπους; Το αν έγινε Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ή όχι, για να οριστούν και επίσημα οι υποψηφιότητες;

Δεν μπορούμε να λειτουργούμε μ’ έναν φοβικό και κλειστό τρόπο, απέναντι στη βάση. Σαφώς και δεν μπορούν να σταματήσουν οι εκδηλώσεις, όπου θα μιλούν οι υποψήφιοι. Όχι απλά δεν μπορούν, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ περισσότερο.

Το γραφείο τύπου δεν είναι γραφείο τύπου της ηγεσίας, θα πρέπει να μάθει λοιπόν να μην απαντάει εκ μέρους του ενός υποψήφιου αλλά εκ μέρους συνολικά του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Εμείς πάμε για ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος γίνεται ήδη στην βάση του κόμματος και πολύ θεωρούν ότι άργησε κιόλας.

Προσωπικά έχω αποφασίσει για την υποψηφιότητα που θα στηρίξω και θα τοποθετηθώ στα όργανα του κόμματος, παρουσιάζοντας ένα συνολικό πολιτικό σκεπτικό με το οποίο κατέληξα στην απόφαση μου αυτή.

Η απόφαση μου πάρθηκε με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, πιστεύοντας ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα μπορέσει να κάνει το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, να ξαναβρεί τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον προοδευτικό χώρο. Πως θα το κάνουμε αυτό; Με το να μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε και να εκφράσουμε ξανά τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον χώρο του Κέντρου να τον μονοπωλεί ο κ. Μητσοτάκης.»     

Τέλος σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Σπίρτζη σχετικά με την πρόσφατη γυναικοκτονία στη Ρόδο, τόνισα:

« Την ώρα που θρηνούμε άλλη μια γυναικοκτονία στη Ρόδο και προβληματιζόμαστε από την αυξητική τάση που παρουσιάζει αυτό το νοσηρό φαινόμενο, είναι αδιανόητο κάποιοι να το εργαλοποιούν πολιτικά. Η δήλωση του κ. Σπίρτζη νομίζω ότι το λιγότερο είναι απαράδεκτη, θλιβερή και δείχνει μια νοσηρή αντίληψη για το πως ασκείται η αντιπολίτευση. Οι γυναίκες δεν είμαστε εργαλείο στα χέρια κανενός πολιτικού.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s