Σημαντική η ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν επιδίωξε ευρύ, ουσιαστικό, πραγματικό διάλογο με όλους τους φορείς για το Νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Στη συζήτηση επί της αρχής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, τόνισε ότι όπως φάνηκε από τον τεράστιο αριθμό των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση, το παρόν Νομοσχέδιο αφορά πραγματικά, και ουσιαστικά βαθιά την ελληνική κοινωνία.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση να επιδιώξει πολύ ευρύτερο, ουσιαστικό και πραγματικό διάλογο με όλους τους φορείς, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων έχουν ήδη βγάλει ανακοινώσεις που αντιτίθεται σφόδρα στο νομοσχέδιο.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι: «Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν κάποιες θετικές διατάξεις σε αυτό το νομοσχέδιο, τι ουσιαστικά επιχειρείτε να κάνετε; Αυτό που επιχειρείτε να κάνετε, είναι να αποδημήσετε τον ν.4039 του 2012, το νόμο Σκανδαλίδη, ο οποίος ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του, γιατί ουσιαστικά μπόρεσε και υλοποίησε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας, όσον αφορά στην ευζωία των ζώων συντροφιάς και μπόρεσε με αυτό το τρόπο να παράσχει ένα υψηλό επίπεδο παροχής προστασίας στα ζώα συντροφιάς.»
Η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε στον Υπουργό ότι πριν από λίγους μήνες είχε απευθύνει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν πολιτικό του προϊστάμενο και Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, για το ζήτημα της διαφαινόμενης από τότε πολυδιάσπασης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της μεταφοράς της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Βορίδης ήρθε στη Βουλή και δεσμεύθηκε, ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να τηρεί τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων και ότι δεν θα υπάρξει πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. «Αυτή ήταν η δέσμευση του Υπουργού πριν από λίγους μήνες και εσείς έρχεστε τώρα, λίγους μήνες μετά και πράττετε ακριβώς το αντίθετο, αγνοώντας τις εισηγήσεις όλων των επιστημονικών φορέων, και κόντρα στα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες τον αρμόδιων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, πράγμα το οποίο προκαλεί πολύ εύλογα ερωτήματα. Προφανώς αυτό εξηγεί και την εκκωφαντική απουσία του κ. Βορίδη από τη συζήτηση εδώ πέρα στη Βουλή» τόνισε μεταξύ άλλων η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Κλείνοντας, η Βουλευτής, επεσήμανε ότι οι έντονες αντιδράσεις τόσο των αρμόδιων φορέων, όσο και από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ευλόγως δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο ήταν αυτό το νομοσχέδιο προϊόν παρασκηνιακών διευθετήσεων και αδιαφανών διαδικασιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα έρχεται προς συζήτηση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στο νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Αυτό είναι ένα σχέδιο νόμου, που όπως φάνηκε και από τον απίστευτο αριθμό των συμμετεχόντων σε δημόσια διαβούλευση, αφορά πραγματικά ουσιαστικά βαθιά την ελληνική κοινωνία. Κι αυτό, κύριε Υπουργέ, βάζει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη της ευθύνης που έχει η κυβέρνησή σας, για το πώς διαχειριστήκατε και πώς διαχειρίζεστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για το γεγονός ότι θα έπρεπε να είχατε επιδιώξει πολύ ευρύτερο, ουσιαστικό και πραγματικό διάλογο με όλους τους φορείς. Γιατί, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων έχουν ήδη βγάλει ανακοινώσεις που αντιτίθεται σφόδρα στο νομοσχέδιο σας, όπως επίσης διαφάνηκε σήμερα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και αντίδραση έχει το σύνολο της Αντιπολίτευσης.
Αυτό και μόνο λοιπόν, για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, στο οποίο θα έπρεπε και έχετε ευθύνη, να είχατε διασφαλίσει τη συναίνεση όλων μας. Σαφώς και δεν είναι αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο θα έπρεπε να διαφωνούσαμε καταρχάς, γι’ αυτό λοιπόν έχετε μια πάρα πολύ μεγάλη πολιτική ευθύνη, γιατί δεν προσπαθήσατε να επιτύχετε ουσιαστικό διάλογο και ουσιαστική συναίνεση.
Τώρα, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν κάποιες θετικές διατάξεις σε αυτό το νομοσχέδιο, τι ουσιαστικά επιχειρείται να κάνετε; Αυτό που επιχειρείτε να κάνετε, είναι να αποδημήσετε τον ν.4039 του 2012, το νόμο Σκανδαλίδη, το νόμο ουσιαστικά ο οποίος είχε γίνει τότε και ο οποίος ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του, γιατί ουσιαστικά μπόρεσε και υλοποίησε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας, όσον αφορά την ευζωία των ζώων συντροφιάς και μπόρεσε με αυτό το τρόπο να παράσχει ένα υψηλό επίπεδο παροχής προστασίας στα ζώα συντροφιάς.
Ενδεικτικά, θα αναφέρω μόνο ένα πράγμα, κύριε Υπουργέ, θα αναφέρω την υλοποίηση και τη λειτουργία της διαδικτυακής βάσης δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς. Είμαστε μία από τις έντεκα χώρες της Ε.Ε., που έχουμε αυτή τη βάση δεδομένων από το νόμο Σκανδαλίδη τότε, που με αυτό το τρόπο δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να έχουν πρόσβαση και να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του κάθε ζώου και η αντιστοίχισή του με τα ατομικά στοιχεία κάθε ιδιοκτήτη.
Εγώ, πριν από λίγους μήνες μόλις, κύριε Υπουργέ, είχα απευθύνει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν πολιτικό σας προϊστάμενο Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη, ακριβώς για το ζήτημα της διαφαινόμενης από τότε πολυδιάσπασης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της μεταφοράς της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Βορίδης, λοιπόν, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθε στη Βουλή και δεσμεύθηκε, ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να τηρεί τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων και ότι δεν θα υπάρξει πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Αυτή ήταν η δέσμευση του Υπουργού σας πριν από λίγους μήνες και εσείς έρχεστε τώρα, λίγους μήνες μετά και πράττετε ακριβώς το αντίθετο, αγνοώντας τις εισηγήσεις όλων των επιστημονικών φορέων, πράγμα το οποίο, αντιλαμβάνεστε, προκαλεί πολύ εύλογα ερωτήματα. Προφανώς αυτό εξηγεί και την εκκωφαντική απουσία του κ. Βορίδη από τη συζήτηση εδώ πέρα στη Βουλή.
Όμως, τα ερωτήματα παραμένουν, κ. Πέτσα και το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο πράττετε κάτι τελείως διαφορετικό από τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού πριν από λίγο καιρό. Και βεβαίως, είναι πολύ μεγάλο το ουσιαστικό ερώτημα, γιατί προβαίνετε σε αυτή την επιλογή; Θεωρείτε, ότι με αυτό τον τρόπο, θα λύσετε ποια προβλήματα και πώς; Τόσο επιφανειακά βλέπετε τα μείζονα ζητήματα τα οποία υπάρχουν, όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την ευζωία τους;
Σίγουρα εδώ πέρα υπάρχουν κάποια ακόμη ερωτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το πώς ακριβώς δημιουργήθηκε, πώς ακριβώς γράφτηκε αυτό το νομοσχέδιο. Προφανέστατα, δεν υπήρξε εμπλοκή των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει να μας απαντήσετε, ποιος το έγραψε αυτό το νομοσχέδιο, κ. Πέτσα; Το έγραψε το Υπουργείο Εσωτερικών, το έγραψε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το γράψατε εσείς, το έγραψαν κάποιοι άλλοι; Ποιος εισηγήθηκε, ποιος είχε τη γνώση, τη τεχνογνωσία, την εξειδίκευση, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, εφόσον το φέρνει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών και εσείς; Είναι νομίζω κάτι το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο να το μάθει η ελληνική Βουλή, αλλά και η ελληνική κοινωνία.
Και όταν -όπως προείπα- έχει προκληθεί η σφοδρή αντίδραση όλων σχεδόν των εμπλεκομένων φορέων, επιστημονικών ή μη, οι οποίοι επεσήμαναν, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, ότι η πληθώρα των διατάξεων αυτού του σχεδίου νόμου αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, στον Κώδικα για την υγεία των ζώων του ΠΟΥ, καταλαβαίνετε ότι, εδώ πέρα, υπάρχουν θέματα και ζητούμε απαντήσεις.
Επίσης, προβληματισμό και γενικευμένη επίθεση έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένα ζητήματα και ερωτήματα -τα ανέφερε αναλυτικά η κυρία Λιακούλη, αλλά νομίζω και όλοι οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν σε αυτά. Πολύ επιγραμματικά και μόνο με τίτλους, κύριε Πρόεδρε, θα τα αναφέρω.
Πρέπει να μας εξηγήσετε τι ακριβώς πιστεύετε ότι θα επιτύχετε με την ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και Σωματεία. Επίσης, πρέπει να μας εξηγήσετε για την παραμονή αυτών σε καταφύγια, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να διασφαλίζεται συστηματική και με επιστημονικό τρόπο φροντίδα των ζώων.
Επίσης, προβληματισμό δημιουργούν διατάξεις, οι οποίες ουσιαστικά αφορούν -το είπε και η κυρία Αδαμοπούλου- στην απαλλαγή των αιρετών δημάρχων και αντιδημάρχων από την ευθύνη της εποπτείας ή ακόμη και στην διευκόλυνση και τη νομιμοποίηση της μαζικής αποστολής και του εμπορίου των αδέσποτων ζώων. Γιατί, νομίζω ότι, τελικά, πρέπει να συμφωνήσουμε και πάνω σε κάποια γεγονότα, σε κάποια πραγματικότητα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει εμπόριο αδέσποτων ζώων, κύριε Πέτσα; Και, με αυτόν τον τρόπο, γιατί το διευκολύνετε; Είναι καίρια τα ερωτήματα.
Βεβαίως, νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να καταλάβετε ότι με την επιχειρούμενη παρέμβασή σας και με αυτό το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, τι κάνετε; Παρεμβαίνετε σε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις που αφορούν εμπορία και διακίνηση αδέσποτων ζώων. Έχω αναφερθεί ξανά, σε Επίκαιρη Ερώτηση, προ λίγων μηνών, στον κύριο Λιβανό. Ήταν μία Ερώτηση, για την οποία απαντήσεις ακόμα δεν έχουμε πάρει.
Άρα, κύριε Υπουργέ, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Υπάρχουν ζητήματα. Υπάρχει πρωτίστως μέγιστο θέμα, γιατί, δυστυχώς, οφείλατε να είχατε διασφαλίσει και να είχατε επιτύχει έναν ευρύ και ανοιχτό διάλογο, με συμμετοχή όλων των φορέων και των προσώπων που έχουν πείρα και ειδικές γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και μάλιστα όταν, προεκλογικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι ως Κυβέρνηση θα έκανε τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους, με τους δήμους με την Κεντρική Ένωση, με τις φιλοζωικές, με τους κτηνιάτρους.
Τελικά, δεν έχουν άδικο οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι λένε ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο ήταν αυτό το νομοσχέδιο προϊόν παρασκηνιακών διευθετήσεων και αδιαφανών διαδικασιών. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Θα είμαστε εδώ πέρα και στις υπόλοιπες συζητήσεις στην Επιτροπή, προκειμένου να μας δώσετε απαντήσεις.