Τοποθέτηση για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας 

Κίνημα Αλλαγής

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2021

                                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΗΡΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την  διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό κ. Παππά, περί αποδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης κατά του, τοποθετήθηκε ως η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στον αντισυνταγματικό νόμο για τις άδειες των Καναλιών, στον τρόπο που έγινε ο εν λόγω διαγωνισμός και στις ενέργειες του τότε Υπουργού κ. Παππά. Τόνισε ότι, τόσο η υπόθεση Παπαγγελόπουλου και η αποκάλυψη της σκευωρίας για την στοχοποίηση και παραπομπή δέκα κορυφαίων πολιτικών στελεχών της Αντιπολίτευσης, όσο και το σημερινό ζήτημα, αποτελούν από τη μία συστηματική προσπάθεια ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και από την άλλη μεθόδευση για τον έλεγχο των θεσμών και των Μ.Μ.Ε. Τέτοια περιστατικά στηρίζονται σε αντιλήψεις και πρακτικές που δε συνάδουν με τη λειτουργία της Δημοκρατίας

Η κα Γιαννακοπούλου, έκανε δύο βασικές παρατηρήσεις για τη διαδικασία της προανακριτικής:

–          Ως προς τις κατηγορίες που κλήθηκε να διερευνήσει, αυτή της παράβασης καθήκοντος και ταυτόχρονα της δωροληψίας, η προανακριτική επιτροπή κατέληξε ότι στηρίζεται απόλυτα η ποινική δίωξη για την παράβαση καθήκοντος και ταυτόχρονα ότι δεν ειπώθηκαν τα στοιχεία από τους βασικούς μάρτυρες για να στηριχτεί δίωξη και για την  δωροληψία. Αυτό οδήγησε σε αντιδράσεις πανηγυρισμών τόσο από τον κ. Παππά, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι ή δεν κατανοούν κάποιοι θεσμικά τι σημαίνει σε μια Δημοκρατία να κατηγορείται ένας Υπουργός για παράβαση καθήκοντος  ή ότι φοβήθηκαν πολύ κατά την διάρκεια ειδικά των καταθέσεων του Χ. Καλογρίτσα και όταν δεν αναφέρθηκαν επιπλέον στοιχεία υπήρχε ανακούφιση.

–          Ως προς τη λειτουργία της προανακριτικής, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τον βιαστικό τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της με ευθύνη της πλειοψηφίας, χωρίς να μείνει ανοιχτός ο κατάλογος των μαρτύρων και να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης και τα ευρήματα αυτής.

Αναφερόμενη προς τον κ. Παππά και τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής έθεσε ορισμένα ερωτήματα για τη δραστηριότητα του τότε Υπουργού, η οποία κατά δηλώσεις του ίδιου του κ. Παππά ήταν γνωστή σε όλες τις πλευρές « άνωθεν», αντιλαμβανόμενοι ότι ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας δε μπορεί να μην γνώριζε τίποτα.

Κλείνοντας, η βουλευτής συνόψισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, προτείνοντας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 259 ΠΚ).

Επίσης τη συνέχιση από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της κατά Νόμο διερεύνησης τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων από πολιτικά ή μη πρόσωπα και  την ανακοίνωση του Πορίσματος της Επιτροπής καθώς και όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τις εργασίες αυτής στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και στον κ. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά και την παράδοση στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνηθεί κατά Νόμο το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων σχετικών με τη μεταφορά και νομιμοποίηση χρηματικών ποσών που αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομης δραστηριότητας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της τοποθέτησης στο:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Μετά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την αποκάλυψη της σκευωρίας για την στοχοποίηση και παραπομπή δέκα κορυφαίων πολιτικών στελεχών της Αντιπολίτευσης, συζητάμε σήμερα για ένα ακόμα μείζον θέμα. Αυτό του περίφημου διαγωνισμού για τις άδειες στα Κανάλια στην βάση ενός Νόμου που κηρύχθηκε αντισυνταγματικός, ενός Διαγωνισμού που παραπέμπει σε big brother, την ώρα που ο επιβλέπων Υπουργός έκλεινε ραντεβού ανάμεσα σε Επιχειρηματίες για να πάνε οι άδειες «εκεί που πρέπει». για να ελεγχθεί το μιντιακό τοπίο.

Αυτές οι δύο υποθέσεις αναδεικνύουν μια συστηματική προσπάθεια από την μια ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων για το χτύπημα πολιτικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και το ΚΙΝΑΛ, και από την άλλη ελέγχου θεσμών, Δικαιοσύνης και Μ.Μ.Ε. Πρόκειται ολοφάνερα για κεντρική στόχευση που στηρίζεται σε αντίληψη και πρακτικές που έχουν το λιγότερο  προβληματική σχέση με την λειτουργία της Δημοκρατίας.

Καταρχάς επιτρέψτε μου να κάνω δύο βασικές παρατηρήσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Η Προανακριτική Επιτροπή ανέλαβε να διερευνήσει δύο κατηγορίες: Αυτή της παράβασης καθήκοντος και ταυτόχρονα της δωροληψίας. Η Προανακριτική κατέληξε ότι στηρίζεται απόλυτα η ποινική δίωξη για την παράβαση καθήκοντος και ταυτόχρονα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία που ήταν αναγκαία – για την ακρίβεια ότι υπήρχαν αλλά δεν αναφέρθηκαν , δεν ειπώθηκαν από βασικό μάρτυρα όπως ο κ. Χ. Καλογρίτσας – για να στηριχτεί δίωξη και για την  δωροληψία.

Προς έκπληξή μου είδα αντιδράσεις από τον κ. Παππά αλλά και επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ που περίπου ισοδυναμουν με πανηγυρισμούς. Συγγνώμη, αλλά αυτή η εκτονωτική συμπεριφορά δείχνει ή ότι δεν κατανοούν κάποιοι θεσμικά τι σημαίνει σε μια Δημοκρατία , πόσο σοβαρό είναι να κατηγορείται ένας Υπουργός για παράβαση καθήκοντος  ή ότι φοβήθηκαν πολύ κατά την διάρκεια ειδικά των καταθέσεων του Χ. Καλογρίτσα και όταν δεν αναφέρθηκαν επιπλέον στοιχεία υπήρχε ανακούφιση.

 Λυπάμαι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία υποτίθεται ότι είναι εν δυνάμει Κυβέρνηση και είναι επικίνδυνο να θεωρείται ότι η παράβαση καθήκοντος είναι κάτι χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Αλίμονο στην Δημοκρατία που στηρίζεται σε τέτοιες αντιλήψεις

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Με προβλημάτισε έντονα ο βιαστικός τρόπος με τον οποίο σταμάτησαν, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Κατά τη γνώμη μας, ο κατάλογος των μαρτύρων έπρεπε να μείνει ανοιχτός και να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης και τα ευρήματα αυτής.

Η άρον άρον διακοπή των εργασιών της Επιτροπής, με κύρια ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν βοήθησε. Έχω την αίσθηση ότι η αλήθεια πέρασε από μπροστά μας, αλλά δεν αποκαλύφθηκε όλη.

Κύριε Παππά, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας τα λέτε καλά. Ποια ήταν άραγε  η δουλειά του ως Υπουργός υπεύθυνος για τον διαγωνισμό  ;

–          Να προωθεί την υποψηφιότητα Καλογρίτσα σ΄αυτόν τον δήθεν άμεμπτο διαγωνισμό;

–          Να γνωρίζει το ύψος των προσφορών που θα έκαναν οι μετέχοντες στον διαγωνισμό;

–          Να μεσολαβεί για συναντήσεις του Χ. Καλογρίτσα με τον Β. Μαρινάκη και τον Δ. Κοντομηνά προς αναζήτηση χρηματοδότησης;

–          Να κανονίζει συναντήσεις με Λίβυους επιχειρηματίες για να βρεθούν χρήματα για τον κ. Καλογρίτσα;

–          Να εμπλέκεται ποικιλοτρόπως την στην έκδοση της εφημερίδας “ Documento” όταν η υποψηφιότητα Καλογρίτσα για τηλεόραση κατέρρευσε;

Αυτή δεν ήταν δραστηριότητα Υπουργού. Δραστηριότητα συντονιστή στην προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης , άρα και της κοινωνίας είναι , δραστηριότητας που κατά δηλώσεις του ίδιου του κ. Παππά ήταν γνωστή σε όλες τις πλευρές « άνωθεν». Φαντάζομαι ότι ο « άνωθεν » δεν ήταν ο Θεός. Όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας να μην γνώριζε τίποτα.

Ας το πούμε όμως καθαρά για την υπόθεση Παππά- Καλογρίτσα. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την επιθυμία να δημιουργηθεί έστω με αδιαφανείς όρους ένα τηλεοπτικό κανάλι ή ένα μέσο φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά την ενορχήστρωση ενός ολόκληρου σχεδίου κατά των αντιπάλων της τότε Κυβέρνησης , όπως επιχειρήθηκε και με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Πάντα βέβαια το πρόσχημα ήταν δήθεν ηθικό. Μια ήταν « ανάγκη της διαλεύκανσης του μεγαλύτερου σκανδάλου από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους» και μια « η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Γι αυτό και με βάση όσα στοιχεία έγινε δυνατόν να συγκεντρωθούν, ως ΚΙΝΑΛ προτείνουμε:

–          Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην Υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 259 ΠΚ), για τους ως άνω εκτιθέμενους λόγους.

–          Να συνεχιστεί από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές η κατά Νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων από πολιτικά ή μη πρόσωπα.

–          Να ανακοινωθεί το Πόρισμα της Επιτροπής καθώς και όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τις εργασίες αυτής στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και στον κ. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να γίνει η δέουσα συσχέτιση με υφιστάμενες ποινικές δικογραφίες. Να παραδοθεί στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνηθεί κατά Νόμο το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων σχετικών με τη μεταφορά και νομιμοποίηση χρηματικών ποσών που αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομης δραστηριότητας.

 Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s