«Χρέος του Κινήματος Αλλαγής να ανασυντάξει με την ισχυροποίηση του το πολιτικό σκηνικό»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καταλάβει γιατί έχασε, σαν να ήταν κάτι τυχαίο, μια κακή στιγμή αυτό που συνέβη στις Ευρωεκλογές, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Εθνικές εκλογές. Μη τολμώντας να δει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτές τις συντριπτικές ήττες αδυνατεί να προχωρήσει και στις αναγκαίες αναπροσαρμογές, που μέσα σε συνθήκες ιδεολογικής και προγραμματικής ήττας θα του επέτρεπαν να αξιοποιήσει το μόνο που έμενε, το 31.5% που πήρε. Πως κιόλας να εκφράσεις αυτό το 31.5% όταν αυτό αποτελείτο από ένα μίγμα των πιο διαφορετικών δυνάμεων, των πιο διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών τοποθετήσεων; Γι’ αυτό άλλωστε και σ’ όλες τις μετρήσεις από τον Σεπτέμβρη  του 2019 και μετά φαίνεται να χάνει το 30% των δυνάμεών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν έχουν καταλάβει ότι το στοιχείο της ανανέωσης, της ορμής το έχουν χάσει έχοντας κυβερνήσει και έχοντας να απολογηθούν για πολλά. Δεν έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε νέα εποχή, με νέες προτεραιότητες, νέα προτάγματα. Γι’ αυτό θεωρεί ότι ασκεί δήθεν πολύ «αριστερή» πολιτική, μηδενίζοντας τα πάντα, μη προτείνοντας τίποτα το θετικό, μη προβάλλοντας κανένα πειστικό εναλλακτικό αφήγημα. Γι’ αυτό και ένα 10% των ψηφοφόρων του οδεύει απευθείας στη Ν.Δ σύμφωνα με σειρά αναλύσεις. Καταφεύγει σε μια ρητορική που θυμίζει 2011-2012, ποντάροντας σε φανατισμό, ανορθολογισμό, λαϊκισμό νομίζοντας ότι το 2021 είναι το 2011-2014. Άλλαξαν όμως οι καιροί, άλλαξαν πολύ και μ’ αυτό τον τρόπο δεν πείθει κανένα. Με την πολιτική του πριμοδοτεί την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Πως λοιπόν αυτό το κόμμα να είναι σε θέση να ομιλεί για Προοδευτική Διακυβέρνηση; Σε τι βάση να προτείνει συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής; Μήπως στη βάση της «θεωρίας των αρμών της εξουσίας» ή του δόγματος «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς;». Μήπως στη βάση της ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων με χρήση δήθεν προστατευόμενων μαρτύρων ή της προσπάθειας να ελεγχθούν ΜΜΕ, Δικαιοσύνη και να χτυπηθούν δημοκρατικοί θεσμοί; Μήπως στη βάση της απαξίωσης της αριστείας, της λειτουργίας Προτύπων Σχολείων ή της άρνησης σε κάθε αξιολόγηση εκπαιδευτικών και υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων; Δεν γνωρίζω αν η πρόταση του κ. Τσίπρα αφορά στο ΜΕΡΑ 25 ή στο Κ.Κ.Ε, πάντως το Κίνημα Αλλαγής απέχει έτη φωτός από τον πυρήνα ιδεών, αξιών και θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην Προγραμματική του Συνδιάσκεψη. Νομίζω ότι το γνωρίζει αυτό ο κ. Τσίπρας και απλά προσπαθεί για μία ακόμη φορά να πάρει δυνάμεις από το Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα τα καταφέρει όμως.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μία είναι η λύση. Να αξιοποιήσει τις φθορές της Κυβέρνησης και το κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ανανεωθεί, να διαμορφώσει μια σύγχρονη μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία, μια θετική εναλλακτική λύση ξεμπερδεύοντας οριστικά με οποιοδήποτε λαϊκίστικο στοιχείο στην τακτική του, να απευθυνθεί στον χώρο των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και να ανασυντάξει το πολιτικό σκηνικό. Αναδεικνυόμενο σε ισχυρό πόλο να παλέψει για την μεγάλη επιστροφή. Να βρεθεί στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να επανακαθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς, το πολιτικό σκηνικό. Αυτό είναι το στοίχημά μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s