Άρθρο στο ειδησεογραφικό site ethnos.gr.
Το πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας για την προστασία των ζώων συντροφιάς εφαρμόστηκε με πολλά εμπόδια και όχι πλήρως
Ένα νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέρα από τα τεχνικά κτηνιατρικά και διαχειριστικά θέματα, πρώτα και κύρια τις βασικές βιοηθικής αρχές του σεβασμού της ζωής τους ως συναισθανόμενων όντων που η επιβίωση και η ευζωία τους είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Έχουμε ηθικό χρέος να σταθούμε με ευαισθησία στο θέμα της προστασίας των συναισθανόμενων πλασμάτων, η οποία είναι συνάρτηση του πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας μας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά.
Από την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τον ν. 2017/1992 έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου για την προστασία των ζώων συντροφιάς στη Χώρα μας.
Αρχικά ψηφίστηκε ο ν. 3170/2003 και στη συνέχεια ο ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που εισηγήθηκαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που σε γενικές γραμμές ακολουθεί τις βασικές αρχές των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.
Ειδικά ο ν. 4039/2012 προώθησε την προστασία δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων συντροφιάς, αφού αφενός θέσπισε αυστηρές κυρώσεις σχετικά με την μη τήρηση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ή κατόχου του ζώου συντροφιάς και την κακοποίησή του, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς και αφετέρου προέβλεψε ένα συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς υπό δημόσιο έλεγχο (Δήμοι) και διαφάνεια με την παρακολούθηση μέσω της διαδικτυακής ψηφιακής βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
Το πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας για την προστασία των ζώων συντροφιάς εφαρμόστηκε με πολλά εμπόδια και όχι πλήρως.
Το αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου είναι σήμερα να υπάρχουν πολλά «καταφύγια» τα οποία δεν πληρούν καμία προδιαγραφή για την διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των ζώων συντροφιάς.
Οι εικόνες ζώων που ζουν στη λάσπη και στο κρύο, μόνιμα δεμένα, ανεμβολίαστα, πολλές φορές αστείρωτα να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα μεταξύ τους, είναι η εικόνα που πληγώνει κάθε φιλόζωο πολίτη.
Η πολιτική της μείωσης του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στηρίχθηκε στις υιοθεσίες από ΜΚΟ ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και στις μαζικές «εξαγωγές» τους σε χώρες του εξωτερικού.
Η παρουσίαση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στη Χώρα στο δημόσιο διάλογο θα οδηγήσει στην κατανόηση του προβλήματος και σε σωστές αποφάσεις.
Διαβάστε το άρθρο και εδώ:
https://www.ethnos.gr/apopseis/163212_ypobathmisi-toy-plaisioy-prostasias-ton-zoon-syntrofias