Ερώτηση για την προστασία του Ποικίλου Όρους

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Tον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση για την προστασία του δημόσιου-δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους»

Κύριε Υπουργέ,

Το Ποικίλο Όρος αποτελεί «πνεύμονα πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Εδώ και δεκαετίες η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του όρους και της έκτασης «Πεύκα Βέρδη» απασχολεί τους πολίτες της Πετρούπολης, του Περιστερίου και συνολικά της Δυτικής Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, ο Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας διεκδικεί την έκταση αυτή καταφεύγοντας στα Δικαστήρια και ζητώντας να αναγνωρισθεί αποκλειστικός κύριος σε ένα μεγάλο τμήμα του όρους, στην εν λόγω έκταση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Η μονή Λαμίας με συνεχείς δικαστικούς αγώνες διεκδικεί 7.500 στρέμματα στο Ποικίλο Όρος. Από την πλευρά του ο δήμος Πετρούπολης και κατ’ επέκταση οι ίδιοι οι κάτοικοι θέλουν να υπερασπιστούν την έκταση αυτή και να προστατέψουν το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 4.000 στρέμματα από τα 7.500 είναι εντός σχεδίου και βρίσκονται στους δήμους Πετρούπολης, Περιστερίου και ένα μικρό κομμάτι στο δήμο Χαϊδαρίου.

Πριν λίγους μήνες, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, δικαιώθηκαν τα αιτήματα του Δήμου Πετρούπολης και οι ισχυρισμοί όλων των όμορων Δήμων κατά των απαιτήσεων της Μονής.

Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό.

Επειδή, σημαντικός ρόλος  για την οριστική επίλυση του θέματος είναι αυτός του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι και το μοναδικό που μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και της έκτασης με την ονομασία “Πεύκα Βέρδη”; Μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων σκοπεύετε να λάβετε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Αθήνας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s