Είναι η ώρα για ολική επανεκκίνηση του Κινήματος Αλλαγης

Συνέντευξη στην εφημερίδα Political – 12/06/2021

-Συμμερίζεστε το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η Κυβέρνηση για την επόμενη μέρα στο πεδίο της οικονομίας;

Eλπίζω η οικονομική πορεία της χώρας να είναι ανοδική και χωρίς αναταράξεις, να υπάρξει ανάπτυξη με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να μην έχουμε προβλήματα ως χώρα και ως κοινωνία. Η αλήθεια όμως είναι ότι με φοβίζει το κλίμα υπεραισιοδοξίας, που καλλιεργεί η Κυβέρνηση και κυρίως με φοβίζει το γεγονός ότι δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην επικοινωνία παρά στα πραγματικά δεδομένα. Δεν επιθυμώ να είμαι φορέας κακών προβλέψεων επειδή ανήκω σε Κόμμα της Αντιπολίτευσης και γνωρίζω τις μάλλον θετικές προβλέψεις Διεθνών Οίκων και Οργανισμών.

Ωστόσο, όλα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Πώς θα πάει ο Τουρισμός; Θα έχει σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρυσι που θα δώσει μια ώθηση στην Ελληνική Οικονομία; Τι θα συμβεί με χιλιάδες Επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μεν μετά από ένα μεγάλο διάστημα κλεισίματος και ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι βρίσκονταν στο παρά πέντε για οριστικό λουκέτο πολλές από αυτές; Ποια θα είναι η ροή των Ευρωπαϊκών πόρων και πως θα απορροφώνται όχι με θεωρητικά πλάνα αλλά και στην πράξη; Τί συμβαίνει με το χρέος που έχει φτάσει στο 220%; Τί θα γίνει, όταν χιλιάδες Επιχειρήσεις κληθούν να αντιμετωπίσουν τα συσωρρευμένα χρέη τους; Τι θα συμβεί με την διασφάλιση της εργασίας χιλιάδων ανθρώπων; Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών; Όλα αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα που θα κρίνουν πολλά και δεν νιώθω και μεγάλη σιγουριά από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και πρακτικές.

-Μετά και την “ανταποδοτική” επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία και κάτω από ποιές προϋποθέσεις;

Γνωρίζω κάτι απλό. Ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν διερευνητικές, να υπάρχει ένας διάλογος με την γείτονα χώρα, από το να ζουμε το κλίμα που ζήσαμε πέρυσι. Τώρα, που θα οδηγήσει όλο αυτό, θα δούμε. Σίγουρα, πάντως, παρότι και η Τουρκία είναι «στριγμωμένη», δεν δείχνει να τροποποιεί τον αναθεωρητισμό της, τις διεκδικήσεις της. Απλά, ο κ. Ερντογάν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και εν όψει της συνάντησής του, πρωτίστως, με τον κ. Μπάϊντεν και όχι μόνο, προσποιείται, ότι είναι διαλλακτικός και έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

-Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Γιατί άνοιξε ένα τέτοιο ζήτημα αυτή περίοδο;

Ας μιλήσουμε καθαρά. Το υπάρχον πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί σε κάποια σημεία. Ουσιαστικά ισχύει το πλαίσιο του 1982 που από τη μια δείχνει την σοβαρότητα νομοθέτησης από το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη, σ΄αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές στην εργασία λόγω της προόδου της τεχνολογίας που χρειαζεται να δούμε αλλαγές, αλλαγές που βλέπουν στο μέλλον. Αυτό όμως, απαιτεί ένα σοβαρό, δημοκρατικό, δημόσιο διάλογο που δεν τον βλέπω. Φοβάμαι, ότι η Κυβέρνηση προχωράει βιαστικά στις όποιες αλλαγές κατακαλόκαιρο, αφενός, για να έχει όσο είναι δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, αφετέρου, επειδή κινείται νευρικά και βιαστικά, «καίει» έστω και τα λίγα θετικά του νομοσχεδίου, συνεχίζοντας την παράδοση της πρόχειρης νομοθέτησης.

-Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Αυτό στη Χώρα μας, μόνο ο Πρωθυπουργός το ξέρει. Εγώ, από θέση αρχής, πάντα τασσόμουν υπέρ Κυβερνήσεων τετραετίας, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι νoσηρό να διατηρείται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών της εκάστοτε Κυβέρνησης, όταν την βολεύει και ακόμη νοσηρότερο εν μέσω πανδημίας και τέτοιας κατάστασης στην οικονομία, κάποιοι να σκέπτονται Εθνικές εκλογές.

-Στο ΚΙΝ.ΑΛ, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να σας «ψαλιδίζουν τα φτερά”. Τελικά, εκτός από τις “μυλόπετρες” του δικομματισμού, μήπως φταίει και το μείγμα πολιτικής που ακολουθείτε;

Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα της στασιμότητας στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ανεβοκατεβαίνοντας από το 6% στο 7%. Έχω τονίσει, κατ΄επανάληψη , ότι τώρα που η Κυβέρνηση έχει φθορές και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μεγάλες απώλειες, είναι η στιγμή που πρέπει να επιδιώξουμε μια ολική επανεκκίνηση. Γι αυτό, χρειάζεται η διαμόρφωση μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής φυσιογνωμίας στον πολιτικό μας χώρο, που θα ελκύει κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Χρειάζεται να δούμε τις αισθητές αλλαγές στην κοινωνία, στην αντιπολιτευτική μας πολιτική, στα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας και να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο εναλλακτικό πρόγραμμα, ένα αφήγημα για την Ελλάδα του μέλλοντός μας. Είναι αυτονόητο, ότι αυτό θα πρέπει να σφραγίζεται και από την εκλογή νέας ηγεσίας στις ορισμένες διαδικασίες του ερχόμενου Νοεμβρίου, όπως έχει δεσμευθεί η Πρόεδρός μας.

-Θα αντέξει το ΚΙΝ.ΑΛ μια μεγάλη εσωκομματική ένταση;

Μην ανησυχείτε, στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, έχουμε μάθει να συζητάμε καταθέτοντας, βροντερά μεν, καθαρά δε, τις απόψεις μας και να διασφαλίζουμε τη σύνθεσή τους. Ειδικά αυτή τη στιγμή που κρίνεται, αν θα προχωρήσουμε δυνατά μπροστά ή θα τελματώσουμε και θα υποχωρήσουμε, ο κόσμος της Παράταξης γνωρίζει, πώς πρέπει να διασφαλίσει την οντότητα του χώρου και θα το κάνει. Πιστεύω δε, ότι θα λάβει, μαζικά, μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες και θα δώσει το έναυσμα της ολικής επαναφοράς μας με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s