ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ήμουν καλεσμένη στην έκτακτη εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” με τους Νίκο Υποφάντη και Γιώργο Ευγενίδη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όπου συζητήσαμε για το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, ανέφερα ότι δύο είναι τα μεγάλα ερωτήματα για αυτό το νομοσχέδιο:

·                     Καταφέρνει αυτό το νομοσχέδιο να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος;

·                     Καταφέρνει αυτό το νομοσχέδιο να λύσει τα τεράστια προβλήματα στον εργασιακό χώρο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα;

Δυστυχώς, όμως, φοβόμαστε πάρα πολύ ότι αποτυγχάνει.

Βεβαίως και το σχέδιο νόμου έχει και ορισμένα θετικά σημεία, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που βεβαίως το ΠΑΣΟΚ πρωτοεισήγαγε το 2011 και τότε τη ζητούσε και η ΓΣΕΕ, όπως οι άδειες πατρότητας και τα ζητήματα των πλατφορμών που ρυθμίζουν κάποια δικαιώματα. Όμως τον τόνο τον δίνουν τα ζητήματα του οκτάωρου και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Γνωρίζοντας ότι η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού και στον μεγαλύτερο βαθμό των επιχειρήσεων δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, το να βάζεις, ουσιαστικά, έναν εργαζόμενο να ρυθμίζει τέτοιου είδους ζητήματα μόνος του με τον εργοδότη, τότε εγκυμονούνται ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι.

Κλείνοντας, τόνισα την θέση που έχει το  Κίνημα Αλλαγής, ότι το Σχέδιο Νόμου αποτυγχάνει να προστατέψει επαρκώς και να παρέχει εχέγγυα στον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη, σε μία οικονομία με αυτές τις δυσκολίες  και τις ιδιαιτερότητες, όπως της ελληνίκης.

Μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση στο:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s