ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα φάση αντιμετώπισης της φονικής πανδημίας στη χώρα μας. Με βασικό όπλο το εμβόλιο, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να εμβολιαστεί το αναγκαίο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας. Ήδη, ο ημερήσιος ρυθμός στην πατρίδα μας ξεπέρασε τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ έχουν εμβολιαστεί, έστω με μία δόση, περίπου 2.300.000 άνθρωποι. Εμβόλιο, self tests και τήρηση μέτρων αποτελούν τους μόνους τρόπους προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση της πανδημίας και να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας και ελευθερίας, που τόσο ποθούμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση και ενώ τα κρούσματα τείνουν να μειωθούν, αλλά ακόμα θρηνούμε δεκάδες ανθρώπινες απώλειες καθημερινά, κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω παραπληροφόρησης, φόβου από φημολογίες, επιφύλαξης ή ακόμα και άρνησης λόγω δοξασιών και ιδεοληψιών. Στο χέρι όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κύμα πειθούς με επιχειρήματα ώστε τα ποσοστά σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες να φτάσουν και να ξεπεράσουν το 80%. Χώρες σαν το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α δείχνουν τον δρόμο. Μπορούμε και εμείς. Και πριν απ’ όλα η Κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μια μεγάλη συστράτευση κομμάτων και των νεολαιών τους, Επιστημονικών Φορέων, Καθηγητών και φοιτητών Πανεπιστημίων για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει χρέος να πάρει όλα τα μέτρα για να ξεπεραστεί η στάση μερίδας νοσοκομειακών απέναντι στον εμβολιασμό τους.

Τι τραγικά ειρωνικό. Την ώρα που στη χώρα μας έχουμε πια τον επαρκή αριθμό εμβολίων, ώστε σταδιακά και μέχρι τον Ιούνιο να μπορούμε να εμβολιαστούμε μαζικά και όλοι όσοι νοσούν να περιθάλπονται σε στοιχειωδώς επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες με την συνεχή κοπιαστική προσπάθεια ιατρών και νοσοκομειακών, σε άλλες πλευρές του πλανήτη να υποφέρουν, να πεθαίνουν μαζικά άνθρωποι.

Η Ινδία έχει γονατίσει κάτω απ’ το χειρότερο κύμα κορονοϊού στον κόσμο. Με πάνω από 350.000 κρούσματα τη μέρα, ασθενείς ικετεύουν για οξυγόνο και φάρμακα έξω από υπερπλήρη νοσοκομεία, σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο που συχνά καταλήγει σε πένθος. Γενναίοι γιατροί, εθελοντές και τοπικές ομάδες δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα ενάντια στον θανατηφόρο ιό, αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους και χρειάζονται επειγόντως ζωτικές προμήθειες. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Βραζιλία και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε χώρες της Αφρικής και αλλού.

Τώρα είναι η στιγμή για την Παγκόσμια Κοινότητα να δείξει τον αναγκαίο συντονισμό, ώστε να υπάρχουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και προστατευτικός εξοπλισμός σε ευάλωτες κοινότητες και υγειονομικούς στις χώρες που έχουν ανάγκη. Να στηθούν κινητές ΜΕΘ. Να χρηματοδοτηθούν  συγκεκριμένες δράσεις αρωγής τους. Να εξασφαλιστεί  άμεση μεταφορά πόρων για κάλυψη αναγκών τους σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να φτιαχτούν γραμμές παραγωγής δισεκατομμυρίων εμβολίων που χρειάζονται για να καλυφθεί όλος ο Πλανήτης. Τώρα είναι η στιγμή που Ευρωπαϊκοί και Διεθνείς Οργανισμοί πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Η πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες είναι μια σημαντική πρόταση, που θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, που θα πρέπει να παρέμβει σε διεθνή forum και στα Όργανα της Ε.Ε. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα περάσει και ταυτόχρονα δεν καλύπτει όλο το εύρος των αναγκών.

Πρέπει να δράσουμε λοιπόν ως Κράτη, ως Διεθνείς οντότητες, ως πολίτες της Παγκόσμιας Κοινότητας γιατί μαζί με την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό  υπάρχει και η ανάγκη συνειδητοποίησης ότι ή η πανδημία θα αντιμετωπιστεί παγκόσμια ή ελλοχεύει ο κίνδυνος ανακύκλωσης και νέων κυμάτων διάδοσης από τις μεταλλαξεις που θα δημιουργούνται. Καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσο υπάρχουν εστίες μαζικής διάδοσης του κορονοϊού. Η Παγκόσμια Κοινότητα πρέπει να δείξει  ότι μπορεί να συντονίζεται σε τέτοιες κρίσιμες προκλήσεις όπως η πανδημία, η Κλιματική Αλλαγή και όσα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και υπάρχουν προβλήματα που οφείλουμε να καταλάβουμε ότι μας αφορούν όλους.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε:  Όλα ξεκίνησαν με ένα ιό από την μακρινή Κίνα… 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s