Σημερινό μου άρθρο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς κανένα εμπόδιο και να συνδιαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας. Αυτή είναι μια καθαρή θέση αρχών, που δεν χωρίζει κατά τρόπο απαράδεκτο τους Έλληνες σε «εσωτερικού» και «εξωτερικού», ούτε σε ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων. Κάθε άλλη αντίληψη ή πρόταση φοβάμαι ότι εντάσσεται σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Η συζήτηση επανήλθε από την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα θα έπρεπε, κατά την άποψη μου, τόσο απέναντι στη χώρα όσο και στον απανταχού Ελληνισμό, να πάρουν εθνική και δημοκρατική θέση υπέρ της ψήφου όλων των αποδήμων ανεξαιρέτως.
Το Κίνημα Αλλαγής είχε από την αρχή και πάντα καθαρή θέση γι’ αυτό το ζήτημα. Αυτήν διατύπωσε και όταν γινόταν η συζήτηση για το ίδιο θέμα το 2019. Έχουμε όμως 22 Βουλευτές, οπότε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που παίρναμε θετική θέση σε δικαίωμα ψήφου συγκεντρώνονταν 190 ψήφοι και όχι οι 200 που χρειαζόντουσαν με βάση το Σύνταγμα. Γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρήθηκε ένας συμβιβασμός με το Κ.Κ.Ε να καταθέτει προτάσεις που πάντως έβαζαν εμπόδια και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στη συζήτηση, ενώ αρχικά είχε πλήρη αρνητισμό. Το ΜΕΡΑ 25 δεν σκόπευε να ψηφίσει καμία πρόταση. Έτσι, φτάσαμε στο γνωστό αποτέλεσμα, να ψηφίζουν το διαμορφωμένο Νομοσχέδιο 288 βουλευτές. Όλοι θεωρήσαμε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, το βήμα ήταν λειψό και οι ευθύνες αυτών καταγεγραμμένες. Δεν είναι πάντως εντυπωσιακό, κάποιοι που μιλάνε για δημοκρατία και ισοτιμία ψήφου να τηρούν αυτή τη στάση;
Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από λίγο καιρό, η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενέπαιξε ανοικτά τους απόδημους λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για την άρση των περιορισμών και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν θα επανέλθει στην εξουσία θα τους καταργήσει! Μιλάμε για το ίδιο κόμμα που είχε βάλει τους περιορισμούς. Ως που μπορεί να φτάνει πια το ψέμα και η υποκρισία; Αυτό όμως μας έδωσε μια ευκαιρία: Να ξανασυζητήσουμε στη Βουλή το μείζον αυτό θέμα. Ωστόσο, οι εναλλακτικές που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι για ψήφο με περιορισμούς. Όσοι ψηφίζουμε στην Ελλάδα να ψηφίζουμε κόμματα, να εκλέγουμε Βουλευτές με βάση ένα εκλογικό Νόμο και να διαμορφώνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκονται στο εξωτερικό, να ψηφίζουν τους δικούς τους λίγους και προκαθορισμένους βουλευτές και να μην επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα! Και ποιοι το υποστηρίζουν αυτό; Οι ίδιοι που μας κάνουν μαθήματα απλής αναλογικής! O tempora o mores!
Ελπίζω να επανεξετάσουν τη στάση τους. Δεν μας τιμά ως χώρα το ότι σύμφωνα με την έρευνα Voting from Abroad, από τις 204 χώρες -που εξετάσθηκαν- το 70% εξ ’αυτών, 140 χώρες, δίνουν τη δυνατότητα ψήφου στους απόδημους πολίτες. Και η Ελλάδα να είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, που να μην το κάνει.
Ας βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτή την ντροπή! Ας κάνουμε ένα βήμα στην εδραίωση της συνοχής του απανταχού Ελληνισμού. Ας ψηφίσουμε όλοι στη Βουλή υπέρ της ψήφου όλων των αποδήμων χωρίς κανένα περιορισμό. Όσοι δεν το πράξουν, θα είναι υπόλογοι απέναντι στους απόδημους.