Χθες ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη, στο Action 24. Κύρια θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν η Παιδεία και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως και η επικείμενη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ως προς τα ζητήματα της Παιδείας και του ανοίγματος των Λυκείων ανέφερα ότι:
Είναι πραγματικότητα ότι η προτίμηση των φροντιστηρίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαιδευση έναντι του δημοσίου σχολειου αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Για να επιτευχθεί η λύση της κατάστασης αυτής απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου του δημόσιου σχολείου, ώστε οι μαθητές να μην θεωρούν επιτακτική ανάγκη την περαιτέρω βοήθεια από τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Επιπλέον, μείζον ζήτημα αποτελεί ο τρόπος που γίνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις και το πως αξιολογείται η απόδοση απλά και μόνο στις τελικές εξετάσεις με τις οποίες μπαίνει ο μαθητής στο πανεπιστήμιο, και όχι η ουσία των μαθημάτων.
Κλείνοντας την ενότητα αυτή, τόνισα το τραγικό γεγονός της συνεχούς αλλαγής του συστήματος των Πανελληνίων και της Παιδείας από κάθε κυβέρνηση, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με την αλλαγή Υπουργού της ίδιας κυβέρνησης.
Δυστυχώς, ο μεγαλύτερος εμπαιγμός είναι η σταδιακή αποξήλωση του Νομοσχεδίου της Άννας Διαμαντοπούλου, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ψήφισή του από περισσότερους από 200 βουλευτές.
Για τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τόνισα τα εξής:
Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του Covid-19 λειτούργησε αποτελεσματικά το τρίγωνο που περιλάμβανε την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που γνωμοδοτούσε – την κυβέρνηση που υλοποιούσε – την κοινωνία που εφάρμοζε. Στη δεύτερη φάση, δυστυχώς όμως δε λειτούργησε αυτό το σχήμα. Σαφώς, μεγάλη μερίδα ευθύνης φέρει η Κυβέρνηση, που άργησε πολύ να προβεί σε σειρά μέτρων άμεσα, όπως:
· η ενίσχυση των λεωφορείων που έγινε ένα χρόνο μετά,
· το αρχικό άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφάλεια και σχέδιο και χωρίς αραιώσεις τμημάτων ή ακόμα και βάρδιες, την έλλειψη συνεργασίας με τους Δήμους για εύρεση αιθουσών που θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση αυτή,
· την πρόσληψη συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ από την έναρξη της πανδημίας και όχι από τον Νοέμβρη.
Τέλος, υπογράμμισα ότι παρόλο που φαίνεται φως στο τούνελ, χρειάζεται προσοχή, ειδικά και από τη στιγμή που η κοινωνία έχει κουραστεί.
Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερους ελέγχους για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο καλοκαίρι για όλους.