ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Με μεγάλη ανησυχία και ιδιαίτερο προβληματισμό  παρακολουθούμε στην Ελλάδα τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στην γείτονα χώρα, εξελίξεις που δείχνουν οπισθοδρόμηση, διολίσθηση σε ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό και αδιαφορία για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ξεχωριστής σημασίας αποτελεί το διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε και με το οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης- την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες στις χώρες που την έχουν κυρώσει για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Είναι γνωστό, ότι η  Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτεί την ποινικοποίηση διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών και την επιβολή νομικών κυρώσεων. Είναι επομένως φανερό, ότι αναφερόμαστε σε μια  οπισθοδρομική απόφαση, με την οποία η Τουρκία στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον κόσμο και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο μετέχει και η Τουρκία- καθώς και πολλά κράτη καταδίκασαν απερίφραστα την απόφαση της. Ωστόσο είναι στιγμή στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι σε μια χώρα που δείχνει καθημερινά πισωγυρίζει, να ποδοπατεί ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να απειλεί, δείχνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις Αρχές, τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι βασικό στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισότητας στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι γυναίκες της Ελλάδας ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των γυναικών όλου του κόσμου και της γείτονος, για να επανέλθει τώρα η Τουρκία στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s