«Είναι επιτακτικό να επαναλειτουργήσει άμεσα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΘΗΝΑ, 23-3-2021

Κύριε Πρόεδρε,

Ως Βουλευτής και Β’Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σας ζητώ να επανεξετάσετε την Απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και να επιτρέψετε να επαναλειτουργήσει άμεσα ιδιαίτερα αυτή η Ειδική Επιτροπή με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, που προβλέπονται για τις διαδικασίες λειτουργίας και των άλλων Επιτροπών της Βουλής.

Η μη λειτουργία της ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα συνέπεσε με κορυφαία γεγονότα για τα οποία είχε ηθικό και πολιτικό χρέος να συνεδριάσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αναφέρω ενδεικτικά τις καταγγελίες για φαινόμενα βιασμών, κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων που σόκαραν την Ελληνική Κοινωνία στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo, τις αλλεπάλληλες καταγγελίες από διάφορους κοινωνικούς χώρους για φαινόμενα παιδοφιλίας που ήρθαν εκρηκτικά στο προσκήνιο, την 8η Μαρτίου, αλλά ακόμα και το Νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του Οικογενειακού Δικαίου και τη «Συνεπιμέλεια», για το οποίο η Επιτροπή θα έπρεπε να εκφράσει τις απόψεις και προτάσεις της.

Ειδικά για το τελευταίο,για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν διατάξειςτου που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με σωρεία διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την ΕΣΔΑ και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανάγνωση, δεδομένου ότι και η κυβέρνηση, όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα, επέκρινε και ορθώς και άμεσα την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Όπως, επίσης, πήρετην σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την έμφυλη βία, εγκαινιάζοντας το metoo.gov.gr, για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

Οπότε, δεν είναι δυνατόν να δίνεται τώρα η εντύπωση ότι δεν προστατεύονται επαρκώς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ειδικά εν μέσω καραντίνας έχει εκτοξευθεί τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, όπως φαίνεται από όλα τα στατιστικά στοιχεία. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

Δυστυχώς, όμως, και ενώ συνέβαιναν και συμβαίνουν όλα αυτά η Επιτροπή ήταν και παραμένει ακινητοποιημένη, ενώ ταυτόχρονα έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Κύριε Πρόεδρε,

Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου η συγκεκριμένη Επιτροπή θα μπορούσε διαθέτοντας πλούσια εμπειρία ιδιαίτερα από την περίοδο της πρώτης καραντίνας να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο. Σας ενημερώνω δε, ότι δεχόμαστε κριτική από σειρά κοινωνικών Οργανώσεων και φορέων για την ανυπαρξία μας και την μη τοποθέτησή μας για το Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι οι φορείς να γνωρίζουν για την αναστολή της λειτουργίας της Επιτροπής.

Ως εκ τούτων, θεωρώ κάτι παραπάνω από επιτακτικό, άμεσα να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Επιτροπής. Ελπίζω στην κατανόηση της κατάστασης από μεριάς σας που έχει δημιουργηθεί και στην συμβολή σας ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής

Β΄ Αντιπρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s