Κατώτερο των περιστάσεων το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην κορύφωση της πανδημίας

Στην Β ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή,  του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για την σύσταση της Eυρωπαϊκής Eισαγγελίας και άλλες διατάξεις, την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, τοποθετήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στην αδιανόητη έγκριση σε ψήφισμα κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου, από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Η κα Γιαννακοπούλου, με αφορμή το περιστατικό αυτό, ανέφερε ότι: «Η άμβλωση αποτελεί κεκτημένο με το νόμο 1609/86 του ΠΑΣΟΚ. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το κόμμα της ΝΔ κινήθηκε άμεσα στο να διαχωρίσει τη θέση του από την θέση του ευρωβουλευτή σας και ζητάμε κ τη δίκη σας τοποθέτηση στο θέμα αυτό κύριε Υπουργέ.»

Επιπλέον, η βουλευτής ως προς την αδιανόητη συζήτηση που κυριαρχεί στην επικαιρότητα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Βλέποντας, αφενός, την αξιωματική αντιπολίτευση με μια αμεριμνησία, με μία απίστευτη ανευθυνότητα να καλεί τους Έλληνες πολίτες, μέσα σε αυτές τις ακραίες υγειονομικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε και το ΕΣΥ να βρίσκεται στο κόκκινο, να πηγαίνουν σε συλλαλητήρια και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τα οποία είναι υπερμεταδότες του κορωνοϊού και από την άλλη, βεβαίως, να εγκαλείτε την κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας, αλλά εσείς να καλείτε τους πολίτες να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια.  Από την άλλη όμως, βλέπουμε μια κυβέρνηση, η οποία από φοβικότητα, από πανικό, συζητάτε να ανοίξετε, να χαλαρώσετε το lock down, όταν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας; Έχει χαθεί η λογική; Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; »

Κλείνοντας, όσον αφορά την λήξη της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα,η κα Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου απέδειξαν περίτρανα, ότι δεν πιέζονται ούτε από εκβιασμούς, ούτε από απειλές. Και έγινε αντιληπτό, ότι δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, πολιτικές παρεμβάσεις, σε ένα κράτος δικαίου όπου υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός των τριών εξουσιών. Ο μόνος δρόμος ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Ευχαριστώ πολύ, κυρία πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώντας την ομιλία μου, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην αδιανόητη έγκριση, του ευρωβουλευτή της νέας δημοκρατίας, του κύριου Κυμπουρόπουλου, σε ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Η άμβλωση αποτελεί κεκτημένο με το νόμο 1609/86 του ΠΑΣΟΚ. Είναι ιδιαίτερα θετικό, κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι το κόμμα σας κινήθηκε άμεσα στο να διαχωρίσει τη θέση του από την θέση του ευρωβουλευτή σας.

Εγώ περιμένω, σήμερα, στην σημερινή συνεδρίαση και από εσάς, ως Υπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργό που εκπροσωπεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και βεβαίως και των γυναικών, να εκφράσετε και τη δική σας τη θέση από το βήμα της βουλής. Την προσωπική σας θέση.

Τώρα, από εκεί και πέρα, ξέρετε θεωρώ αδιανόητη όλη αυτήν την κουβέντα η οποία γίνεται μέσα στην κορύφωση της πανδημίας, μέσα στο πικ της πανδημίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Βλέποντας, αφενός, την αξιωματική αντιπολίτευση με μια αμεριμνησία, με μία απίστευτη ανευθυνότητα να καλεί τους Έλληνες πολίτες, μέσα σε αυτές τις ακραίες υγειονομικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε και το ΕΣΥ να βρίσκεται στο κόκκινο, να πηγαίνουν σε συλλαλητήρια και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τα οποία είναι υπερμεταδότες του κορωνοϊού και από την άλλη, βεβαίως, να εγκαλείτε την κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας, αλλά εσείς να καλείτε τους πολίτες να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια.

Από την άλλη όμως, βλέπουμε μια κυβέρνηση, η οποία από φοβικότητα, από πανικό, συζητάτε να ανοίξετε το lock down, όταν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας; Έχει χαθεί η λογική; Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε;

Έχετε κλείσει την οικονομία, όταν είχαμε πεντακόσια κρούσματα την ημέρα και τώρα πάτε με τα χίλια πεντακόσια με τα 2.000 – οι επιστήμονες λένε με τα 3.000 κρούσματα – να ανοίξετε; Έχετε κάνει πάρα πολλά μπρος πίσω. Έχετε μπερδέψει τους Έλληνες πολίτες. Τους έχετε κάνει να αμφισβητούν τα μέτρα, γιατί δεν έχετε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις που έπρεπε. Στα μαγαζιά κολλάει ο κορωνοϊός, στο μετρό, στα λεωφορεία, όπου δεν έχετε κάνει τίποτα για να αραιώσετε τον κόσμο, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν κολλάει όμως, με βάση την κυβέρνησή σας.

Για τα σχολεία; Κανένα απολύτως σχέδιο. Και τώρα υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, πάτε στο πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας άρον άρον και σε πανικό να ανοίξετε την αγορά. Αν υπάρχει κάποια λογική. Μακάρι να μπορούσαμε να την καταλάβουμε, αλλά ξέρετε γιατί οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να υπακούουν τα μέτρα; Γιατί δεν πείθετε. Γιατί δεν έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Για την δε Κουφοντινιάδα, το μόνο που έχω να πω, είναι ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου απέδειξαν και απέδειξαν περίτρανα, ότι δεν πιέζονται ούτε από εκβιασμούς, ούτε από απειλές. Και έγινε αντιληπτό, ότι δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, πολιτικές παρεμβάσεις, σε ένα κράτος δικαίου όπου υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός των τριών εξουσιών. Ο μόνος δρόμος ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Χαίρομαι πάρα πολύ που τελικά αυτό έγινε αντιληπτό από την υπεράσπιση του κύριου Κουφοντίνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s