Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη

Ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε και πάλι σε μια δύσκολη φάση με την πανδημία. Πώς βλέπεις τα πράγματα;

Πράγματι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση της πανδημίας. Δικαιολογημένα υπάρχει μια κόπωση στην Ελληνική κοινωνία μετά από σχεδόν ένα χρόνο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και υπομονή, προκειμένου να ξεπεράσουμε το διάστημα των δύο μηνών και να φτάσουμε με ασφάλεια στην ανοσία. Ακριβώς τώρα πρέπει να σταθούμε όρθιοι, αφού υπάρχει το εμβόλιο που αποτελεί και την μεγάλη ελπίδα.

Μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν εμβολιαστεί. Η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού των πολιτών, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που διαθέτει η χώρα μας και τις προτάσεις των ειδικών θα μας οδηγήσει σε μια σχετικά, έστω σε πρώτη φάση, καλύτερη κατάσταση. Μόνο έτσι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τα σχολεία, η κοινωνία.

Η κοινωνία βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η πανδημία έχει υγειονομικές, αλλά και οικονομικές, κοινωνικές, ακόμα και ψυχολογικές παρενέργειες. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που είναι σε αναστολή εργασίας πολλούς μήνες τώρα. Υπάρχουν επιχειρηματική κλάδοι (εστίαση, τουρισμός), οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Τα παιδιά μας προσπαθούν να κάνουν μάθημα μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και όλα τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει. Χρειάζονται επομένως μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων. Είναι ανάγκη να δούμε το γενναίο κούρεμα των χρεών, που έχουν συσσωρευτεί  προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, να κάνουν το χρέος τους οι Τράπεζες και να παρέχουν χαμηλότοκα δάνεια. Να δούμε στις επόμενες εβδομάδες την τήρηση των μέτρων, ώστε να υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας, με την ταυτόχρονη προσπάθεια ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ , ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, το λιανεμπόριο, σειρά δραστηριοτήτων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί βέβαια και το στοίχημα είναι να έχουμε τείχος ανοσίας μέχρι το Καλοκαίρι, ώστε να κερδίσουμε και στο δεύτερο στοίχημα, αυτό της Οικονομίας, με την ανάκαμψη του Τουρισμού, τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, την πιο ολοκληρωμένη και ασφαλή λειτουργία της Αγοράς.

Μιλήσατε για την αξία του εμβολιασμού. Πως χαρακτηρίζετε τα παραδείγματα στελεχών που παρέβησαν την σειρά τους και εμβολιάστηκαν;

Κατ΄αρχήν πρόκειται για αντικοινωνική, απαράδεκτη συμπεριφορά να εμβολιάζεσαι πέραν της σειράς σου, σε μια περίοδο που ούτε οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί. Είδα τις προηγούμενες μέρες τον Κώστα Σημίτη να περιμένει στην σειρά του για να εμβολιαστεί  και αισθάνθηκα περήφανη που προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε ένα τέτοιο Πρωθυπουργό που εκπέμπει αξιοπρέπεια, σεβασμό στις διαδικασίες. Όλες αυτές είναι πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα επιδεικνύοντας τα αντανακλαστικά της, για τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. στην Θεσσαλονίκη. Όμως τι γίνεται με το θέμα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κυρίου Χατζημάρκου; Τι γίνεται για τις αντίστοιχες καταγγελίες στο Δήμο Καλλιθέας; Πρέπει να δοθούν σοβαρές απαντήσεις. Η Ν.Δ διέγραψε τα στελέχη της στην Θεσσαλονίκη. Με τους άλλους τι θα κάνει; Με τον κ. Χατζημάρκο π.χ τι θα κάνει;

Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντήσει η Κυβέρνηση. Πως βρήκαν τα εμβόλια και μπόρεσαν να εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι; Τι κάνουν με τα εμβόλια τα οποία περισσεύουν; Υπάρχει κάποια άλλη λίστα; Δυστυχώς οι απαντήσεις που μέχρι τώρα έχουν δοθεί είναι μισόλογα.

Τίποτα δεν θα πρέπει να σκιάζει την διαδικασία του εμβολιασμού που προχωράει γενικά υποδειγματικά.

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα. Εσείς τι θέση παίρνετε;

 Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας – όπως και όλος ο πλανήτης –  δοκιμάζεται από την πανδημία και την οικονομική κρίση που πηγάζει από αυτήν , αλλά και από την Τουρκική επιθετικότητα, κάποιοι προσπαθούν επί μέρες να στρέψουν τον διάλογο στην απεργία πείνας του δολοφόνου 11 ανθρώπων. Όλοι μας σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή. Γι αυτό δεν κατανοώ τον διαχωρισμό που επιχειρείται σε ευαίσθητους και ανάλγητους και ταυτόχρονα την επίθεση και αμφισβήτηση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα από αυτούς ακριβώς που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή, την Δημοκρατία,το Κράτος Δικαίου και αυτές τις μέρες κάνουν σαφή της παρουσίας τους με επιθέσεις παντού, ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα . Έχω σημειώσει, ότι όλοι θέλουμε να ζήσει ο Δ. Κουφοντίνας και ένας τρόπος υπάρχει : Η προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Χαίρομαι δε, που απ΄ότι φαίνεται και η υπεράσπιση του Δ.Κουφοντίνα  αλλάζει γραμμή πλεύσης. Ας είμαστε όλοι καθαροί, ας συμφωνήσει όλος ο πολιτικός κόσμος: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν υποκύπτει σε πολιτικά παίγνια, ούτε απειλείται. Όσοι την απείλησαν είτε λέγεται 17 Νοέμβρη, είτε  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απομονώθηκαν δημοκρατικά  και βρίσκονται στην φυλακή με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι πρόβλημα και πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να μιλάμε ακόμα για τρομοκρατία, να βλέπουμε πανό « γεννηθήκαμε 17 Νοέμβρη» που κρατάνε διαδηλωτές υπέρ του κ.Κουφοντίνα, δήθεν υπερασπιζόμενοι κάποια ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δήθεν δικαίωμα επιλογής φυλακής έκτισης ποινής. Ας βάλουμε ένα τέλος σ΄όλα αυτά.

Είχες κάποιο δικό σου άνθρωπο που νόσησε από covid 19;

Υπήρξαν περιπτώσεις στην διάρκεια του έτους που φοβηθήκαμε και μέσα στο σπίτι μας λόγω κάποιων συμπτωμάτων που μας ανησύχησαν, αλλά δεν είχαμε τελικά κάποιο κρούσμα. Τελικά αυτή την περίοδο δίνει μάχη με τον κορονοϊό ο πεθερός μου, ο πατέρας του Μάξιμου. Βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά. Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω και την χαρά μου όταν μπήκα σε ένα άρτια οργανωμένο και με τις πιο προωθημένες προδιαγραφές  Νοσοκομείο σαν αυτό, αλλά και τον θαυμασμό μου στην προσπάθεια όλων των Νοσοκομειακών.  Νιώθω την ανάγκη να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ τόσο στο Διοικητή του Νοσοκομειου κ.Κατσακιώρη όσο και στον Διευθυντή της ΜΕΘ κ.Κουλούρα, αλλά και σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τους ευχαριστώ για την στήριξη ανάμεσα στους ασθενείς τους και του πεθερού μου σ΄αυτή την τόσο δύσκολη μάχη. 

Έχεις 3 κόρες πως καταφέρνεις και διατηρείς αυτό το σώμα;

Σας ευχαριστώ. Τρεις κόρες , οικογενειακές υποχρεώσεις , τρέξιμο στις γειτονιές για να βρεθείς κοντά στα προβλήματα των ανθρώπων της περιοχής που σε τίμησαν, κοινοβουλευτικές και κομματικές υποχρεώσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να πάρεις κιλά. Σε κάθε περίπτωση φροντίζω να βρίσκω χρόνο είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ με τρέξιμο και πιλάτες.

Βλέπεις τις 8 λέξεις που παίζει ο σύζυγός σου Μάξιμος Μουμούρης;

Μη του το πείτε, αλλά έχω δει ελάχιστα επεισόδια. Όταν έχεις όλες τις δραστηριότητες που περιέγραψα και πριν και επιπλέον πολλά βράδια έχεις και τηλεοπτικές παρουσίες ή προετοιμασία για  την επόμενη ημέρα, δεν έχεις την πολυτέλεια να δεις ή και να απολαύσεις κάτι που θες. 

Συζητήσατε με τον σύζυγό σου όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του θεάτρου; Τι σου είπε;

Δεν κάναμε μια τυπική συζήτηση. Συζητήσαμε πολλές φορές  αυτό το διάστημα- και τόσο ο Μάξιμος όσο και εγώ κάναμε επιπλέον και πολλές δημόσιες τοποθετήσεις- για όλο αυτό τον χορό των αποκαλύψεων για αποκρουστικές, χυδαίες, εγκληματικές συμπεριφορές μετά την θαρραλέα στάση  της Σοφίας Μπεκατώρου. Σοκαριστήκαμε και εμείς, προβληματιστήκαμε για όσα βγαίνουν στην επιφάνεια ως δυσοσμία και παθογένεια μεγάλης έκτασης και όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου, αλλά και σε αθλητικούς χώρους, σε σχολεία, ακόμα και μέσα σε σπίτια, σε οικογένειες. Νιώσαμε και οι δύο να σφίγγει το στομάχι μας , αλλά και την υποχρέωση να δούμε τι μέτρα, τι πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Νομοθεσίας, Κωδίκων Δεοντολογίας, Παιδείας.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία και ποιος ο αγαπημένος σου ηθοποιός;

Αγαπώ πολλές ταινίες, γιατί λόγω του Μάξιμου, όπως καταλαβαίνεις, βλέπουμε πολλές ταινίες και μας αρέσει γι αυτές. Αυτή που μου ήρθε πρώτη στο μυαλό, γιατί την είδαμε προσφατα, είναι το ‘Only lovers left alive’ του Τζιμ Τζάρμους, που είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, είναι τρομερά ρομαντική που πραγματεύται τον διαχρονικό έρωτα ενός διαφορετικού και αντισυμβατικού ζευγαριού. Και έχει όπως όλες οι ταινίες του Τζάρμους καταπληκτικό soundrack.

Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την κάρτα που μου έφτιαξαν και έγραψαν οι κόρες μου για την ημέρα της γυναίκας. Οι κόρες μου βρίσκουν πάντα έναν μοναδικό τρόπο να με εκπλήσσουν διαρκώς με υπέροχα πράγματα και να με συγκινούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s