«Η Επιτροπή Εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προτάξουν τις ευπαθείς ομάδες»

Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία καθαρή τοποθέτηση και δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό στη συζήτηση στη Βουλή για την επίκαιρη ερώτησή μου.

Χθες ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή “Briefing” στο Action24. Με αφορμή τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης μου για τον προτεραιοποίηση του εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, αναλύσαμε με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Γιάννη Πολίτη και  Δημήτρη Τάκη, το παραπάνω μείζον ζήτημα.

Κατά την τοποθέτηση μου ανέφερα:

«Χθες στη Βουλή συζητήσαμε την Επίκαιρη Ερώτηση μου προς τον Υπουργό Υγείας, για την ανάγκη προτεραιοποίησης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων με υποκείμενο νόσημα. Αλλά και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των συγκεκριμένων ομάδων, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να γνωρίζουν πως θα προγραμματίσουν τη ζωή τους στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα ρώτησα για ποιο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα, όπως ο Υπουργός είχε εξαγγείλει ότι θα γινόταν ύστερα από το πέρας του εμβολιασμού των υγειονομικών, και όπως συμβαίνει σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Επί τούτου κατέθεσα συγκεκριμένα παραδείγματα στον κύριο Υπουργό, όπως το τι συμβαίνει στη Γαλλία, στη Γερμανία, το Βέλγιο.

Χαρακτηριστικά στη Γερμανία υπάρχει προτεραιοποίηση εμβολιασμών ευπαθών ομάδων με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα μαζί με την ηλικιακή ομάδα των 75 ετών και άνω. Στη Γαλλία αντίστοιχα με εκείνη των 65 και άνω, ενώ στο Βέλγιο με την ηλικιακή ομάδα των 70 και άνω. Μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν υιοθετήσει απλά και μόνο ηλικιακά κριτήρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε την αρμόδια επιτροπή  να μας λέει ότι ο εμβολιασμός της πρώτης κατηγορίας ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει μαζί με την ηλικιακή ομάδα 70 έως 75. Δηλαδή μετά από ενάμιση με δύο μήνες, ενώ για την δεύτερη από τον Μάϊο και μετά. Αντιλαμβάνεται κανείς την πολύ σοβαρή καθυστέρηση του εμβολιασμό των συμπολιτών μας αυτών.

Επί παραδείγματι, συγγενικό μου πρόσωπο που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79, μόλις σήμερα μου έλεγε ότι το ραντεβού του είναι για τις 20 Απριλίου. Ενώ στην πατρίδα μου την Μεσσηνία μέχρι πριν τρείς ημέρες οι 75 -79, δεν μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πότε θα οριστούν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70 – 75, και επομένως για την πρώτη κατηγορία ευπαθών με υποκείμενο νόσημα.

Η σοβαρότητα του θέματος επισημαίνεται και από την αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ που όπως αναφέρουν, οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα είναι οι πιο επικίνδυνες κατηγορίες πολιτών για να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να «φύγουν» λόγο κορονοϊού.

Βάσει αυτών ρώτησα αν υπάρχουν μητρώα ώστε να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Στην απάντηση του κυρίου Κοντοζαμάνη ότι με βάση τα στοιχεία οι περισσότεροι που εισάγονται στις ΜΕΘ είναι της ηλικιακής ομάδας 60 – 69, του αντέτεινα το ερώτημα πόσοι απ’ αυτούς είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα και πόσοι ήταν απολύτως υγιείς; Ωστόσο δεν πήρα καμία ουσιαστική απάντηση.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι την προτεραιοποίηση την αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή και όχι οι ίδιοι, ως εκ τούτου δεν έχουν κάποια ευθύνη. Δεν είπε κάτι καινούριο όσον αφορά τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, πέρα αυτών που ήδη γνωρίζουμε. Ούτε μας είπε αν υπάρχει κάποιος ειδικός σχεδιασμός ή αν σκέφτονται να κάνουν κάτι άλλο προκειμένου να υπάρξει επίσπευση στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Από την πλευρά μου κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ο παράλληλος εμβολιασμός κάποιων ηλικιακών ομάδων και ευπαθών με υποκείμενα νοσήματα. Ενώ προτείναμε όταν εγκριθεί το εμβόλιο της Johnson &  Johnson (που είναι μονοδοσικό) να προταχθούν οι ευπαθείς με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να μην περιμένουν 3 μήνες, όπως γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca ή να περιμένουν για την δεύτερη δόση άλλου εμβολίου. Αυτό θα έδινε μια κάποια λύση. Ελπίζω η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τις ακούσει και να τις συζητήσει, όμως δυστυχώς δεν είδα διάθεση από το Υπουργείο να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις που θέσαμε. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, και για αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση μίας αποτελεσματικότερης λύσης, καθώς δεν είναι λογικό αυτό που γίνεται.

Ειλικρινά πιστεύω ότι μέσα σ’ αυτή την συμφωνία αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης που έχουμε όλο αυτό το καιρό, όλοι οι συμπολίτες μας θα συμφωνούσαν να προταχθούν οι άνθρωποι με κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Και νομίζω ότι όλοι μας συνομολογούμε σ’ αυτό. Πρέπει τώρα να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη.»    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s