«Είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η ισότιμη παρουσία όλων των κομμάτων, όλων των απόψεων στα τηλεοπτικά κανάλια»

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

«Χρειάζονται ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης του περιφερειακού και του τοπικού Τύπου»

Στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην συνεδρίαση της Ολομέλειας, τοποθετήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλίας της, η βουλευτής τόνισε πως οι εκθέσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου παρουσίασαν την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και με την τωρινή Κυβέρνηση, αφού το 90% των παρουσιάσεων στα κεντρικά κανάλια είναι από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με βεβαίως συντριπτική υπεροχή της Κυβέρνησης.

Επιπλέον, ως προς το Νομοσχέδιο η βουλευτής αναφέρει πως έχει ορισμένες θετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ιδιαίτερα αφορούν στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας, όπως, η απαγόρευση υποκίνησης μέσω οπτικοακουστικών μέσων σε βία, μίσος κατά κοινωνικών ομάδων ή τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, η αύξηση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση πολύ χρήσιμων εργαλείων και μια σειρά ρυθμίσεων για προστασία των ανηλίκων, οι οποίες στηρίζουν ακόμα περισσότερο την προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξής τους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα αρνητικά σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

·                     Μείζον ζήτημα προκύπτει στη ρύθμιση για τις αποδοχές του προσωπικού το οποίο ασκεί διοίκηση με οποιονδήποτε τρόπο στην ΕΡΤ, οι οποίες θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Όμως, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιέζονται ασφυκτικά από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, κάτι τέτοιο είναι άκαιρο και άκυρο, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη συμβολισμού.

Γι’ αυτό ζήτησε από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτήν τη ρύθμιση.

·                     Η σκόπιμη ασάφεια σχετικά με την παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών. μέχρι τον διορισμό νέων. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασάφεια η οποία ανοίγει τον δρόμο σε αυθαίρετες ερμηνείες, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.

Είναι μία ρύθμιση η οποία είναι απολύτως έξω από το επιτρεπτό πλαίσιο.

·                     Απουσιάζουν οι στοχευμένες ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης εν μέσω πανδημίας του περιφερειακού και του τοπικού Τύπου, όπως για παράδειγμα, το πώς θα μπορούσε να επιχορηγηθεί το μίσθωμα το οποίο πληρώνουν τα τοπικά κανάλια ή άλλα πολλά.

Θεωρείται αναγκαία η αντίστοιχη ρύθμιση και προσοχή και στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.

·                     Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά στη δυνατότητα αναστολής αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπως προβλέπεται για μία σειρά από τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Κάτι τέτοιο εύλογα προκαλεί απορίες και σίγουρα είναι κάτι το οποίο μάλλον δεν ρυθμίζεται και το οποίο είναι πολύ αρνητικό για τους εργαζόμενους.

Κλείνοντας, επιζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον Υφυπουργό οι 3 τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s