«Είναι αδιανόητο να μην έχουν προταχθεί για εμβολιασμό οι ευπαθείς ομάδες»

Να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος

Χθες το βράδυ με φιλοξένησε ο Γιώργος Κουβαράς στην εκπομπή Evening Report του Action24, όπου με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα, συζητήσαμε για το σχέδιο εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Κατά την τοποθέτηση μου είπα:

«Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι το θέμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Δυστυχώς όμως αυτή η καθυστέρηση στοιχίζει. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ένταξη των ευπαθών συμπολιτών μας στην διαδικασία του εμβολιασμού. Με τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 60 έως 64 να έχουν αρχίσει να κλείνονται, θα υπάρξει μια αναγκαστική καθυστέρηση για τις ευπαθείς ομάδες. Κάτι που κάνει πολύ πιο δύσκολη την ζωή τους και την θέτει σε κίνδυνο. Άρα νομίζω ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και θα έπρεπε να είχε τεθεί απ’ την πρώτη στιγμή.

Το θέμα δεν ήταν στη δημόσια ατζέντα όταν μιλούσαμε για των εμβολιασμό των πολιτών που είναι από 70 ετών και πάνω, και το υγειονομικό προσωπικό. Η δημόσια συζήτηση ξεκινά όταν αρχίζει ο εμβολισμός υγειών ανθρώπων από 60 έως 64 ετών, που σίγουρα δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσουμε μεγάλους. Ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι με συννοσηρότητες, άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ηλικιών από 19 έως 59 ετών είναι εκτός.

Γι’ αυτό και ως Κίνημα Αλλαγής φέραμε το θέμα στην Βουλή με ερώτηση που καταθέσαμε 3 Βουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα και με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα ξανά σήμερα. Λογικά την Τετάρτη ο αρμόδιος Υπουργός θα έρθει στην Βουλή ν’ απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του θέσαμε.

Ερωτήματα όπως, πόσοι από τους ανθρώπους της ηλικιακής ομάδας 60 έως 69 υπάγονται σ’ ευπαθείς ομάδες; Πόσοι από αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί, είναι ευπαθείς; Ποιος είναι ο σχεδιασμός τους συγκεκριμένα όσον αφορά τον εμβολιασμό τους;

Γιατί νομίζω ότι δημιουργείται μια θολούρα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυβέρνηση στην δημοσιότητα και μιλούν γενικά για ηλικιακές ομάδες, χωρίς να εξηγούν πόσοι από αυτούς είναι ευπαθείς. Επίσης μπορεί να ακούσαμε σήμερα τις τοποθετήσεις κυρίας Θεοδωρίδου για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών, όμως θα πρέπει να μπει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της Κυβέρνησης, έρχεται σ’ αντίθεση με αυτόν που ακολουθούν στην υπόλοιποι Ευρώπη μ’ εξαίρεση την Ισπανία. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και στις περισσότερες χώρες, μαζί με ηλικιακές ομάδες από 65 ή 70 και πάνω, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο έχουν βάλει και κριτήρια συννοσηρότητας από ευπαθείς ομάδες.

Θεωρώ ότι ακόμη και οι ίδιοι οι άνθρωποι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64 ετών, θα συμφωνούσαν να προταχθούν ή να γίνει σύνθεση ώστε να ενταχθούν και οι ευπαθείς ομάδες στον εμβολιασμό.»  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s