Είναι χρέος μας να σπάσουμε ένα απόστημα χρόνων και να νιώθουν ασφάλεια τα θύματα κακοποίησης

Στην εκπομπή «Επίλογος» του Τάκη Σπηλιόπουλου, όπου ήμουν καλεσμένη χθες βράδυ, συζητήσαμε σχετικά με την Ερώτηση μου κατέθεσα προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, τις αποκαλύψεις για τον χώρο του θεάτρου, αλλά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Αναφορικά με την κατατεθείσα ερώτηση είπα:

« Είναι μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε τόσο εγώ, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να φέρουμε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο το ανακύψαν ζήτημα. Σκοπός μας είναι να αισθανθούν όλα αυτά τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια)  που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ότι δεν είναι μόνα και ότι κάνουμε τα πάντα για να κινηθούν όλες οι νομικές διαδικασίες κατά των πρωταιτίων.

Το θέμα είναι να σπάσει ένα απόστημα χρόνων και να νιώσουν ασφάλεια τα θύματα, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν και να προβούν σε καταγγελίες γι’ αυτούς που έκαναν κατάχρηση εξουσίας και εκμεταλλεύτηκαν αθώες ψυχές.

Γι’ εμένα το δημοσίευμα του protothema.gr ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μπορεί στο άρθρο να μην αναφέρεται συγκεκριμένο όνομα, όμως «φωτογραφίζονται» πρόσωπα και καταστάσεις και έχει αναπτυχθεί μια έντονη παραφιλολογία όλον αυτό το καιρό.

Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν, πότε και τι έγινε με όλη την έρευνα. Ολοκληρώθηκε; Ποια είναι τα στοιχεία που προέκυψαν; Αν προέκυψαν διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση; Τι έγινε με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, που αναφέρει το δημοσίευμα; Αυτά είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει ν’ απαντηθούν.

Από εκεί και πέρα οφείλει και το Υπουργείο Πολιτισμού, να κάνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν όλα αυτά που ακούγονται για υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται να αιωρούνται τέτοιου είδους ερωτήματα και απλά «να παίζουμε τις κουμπάρες». Τα παιδιά χρειάζονται μια καλύτερη κοινωνία και έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να τους την προσφέρουμε. Δεν μπορούμε λοιπόν να μην σπάσουμε αυτό το απόστημα. Έτσι το βλέπουμε εγώ και το Κίνημα Αλλαγής, και θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζητούμε λοιπόν να γίνουν οι αυτονόητες νομικές και θεσμικές διαδικασίες, προκειμένου να νιώσουν τα θύματα αυτής της κακοποιητικής συμπεριφοράς ότι είμαστε πραγματικά δίπλα τους και ότι είμαστε εδώ να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.        

Στην τοποθέτηση μου για τα όσα αποκαλύπτονται για τον χώρο του θεάτρου σημείωσα:

« Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχω με τον χώρο του πολιτισμού μέσω του συζύγου μου, έχω μια ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Είναι ντροπή όλα αυτά που έκαναν οι θύτες και είναι ακόμη μεγαλύτερη ντροπή ότι ήταν άνθρωποι του πολιτισμού.

Όλοι ακούγαμε φήμες, αλλά κάποια από αυτά όπως για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων  ή τις φρικιαστικές λεπτομέρειες που μάθαμε μέσω καταγγελιών τις προηγούμενες ημέρες, δεν μπορούσε να τα περιμένει κανείς. Είναι απολύτως κατακριτέα και σίγουρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά.»  

Τέλος σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ανέφερα ότι:

«Σε πρόσφατο άρθρο μου, τόνισα δεν μπορούμε να εθιστούμε στην στασιμότητα του 6 ή του 7 %. Όμως ειδικά σήμερα, όταν οι Έλληνες πολίτες βλέπουν αφενός ένα Πρωθυπουργό που έχει κάνει τρεις φορές ένα λάθος (Πάρνηθα, Τρίκαλα, Ικαρία) το οποίο δείχνει απλά αλαζονεία. Με την κοινωνία να στενάζει, με την οικονομία να στενάζει και να είναι κλεισμένες, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να δίνει αυτό το μήνυμα. Το τρεις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Από την άλλη έχουμε τον κύριο Τσίπρα, έναν πρώην Πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον ανεύθυνο τρόπο και να λέει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο για τις διαδηλώσεις και αν κολλήσει ο κόσμος.

Δημιουργείται όπως γίνεται αντιληπτό, η ανάγκη για έναν χώρο της λογικής, του Κέντρου, της μετριοπάθειας και αυτός ο χώρος είμαστε εμείς, το Κίνημα Αλλαγής.

Σωστά λέτε ότι το πραγματικό θέμα δεν είναι τόσο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Το πραγματικό θέμα είναι ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις ανησυχούν ότι δεν θα ξανανοίξουν. Πραγματικό θέμα είναι το υγειονομικό και ότι οι ευπαθείς ομάδες έχουν αφεθεί στην άκρη. Θέμα είναι η ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη της οικονομίας. Θέμα είναι ότι το 10% τουλάχιστον των νέων κρουσμάτων, προέρχεται από τα σχολεία που άνοιξαν μ’ αυτό τον τρόπο. Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου είναι το πραγματικά μεγάλο θέμα της Κυβέρνησης, για το οποίο θα κριθεί. Όμως και το πολιτικό μήνυμα που δίνει στην Ελληνική πολιτεία ο Πρωθυπουργός είναι ένα μείζον ζήτημα. Γιατί οι πολιτικοί λειτουργούμε με μια σημειολογία και μ’ έναν συμβολισμό, και αυτό είναι που το έχει πει πρώτος απ’ όλους ο κύριος Μητσοτάκης. Και όταν το λέει και δεν το κάνει, υπάρχει θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s