«Αυτή την κρίσιμη ώρα, χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων της»

Στην εκπομπή Χ2 του Γιάννη Πολίτη όπου ήμουν καλεσμένη χθες το βράδυ, συζητήσαμε για την πορεία της πορεία την πανδημίας στην χώρα μας. Κατά τις τοποθετήσεις μου είχα την ευκαιρία να επισημάνω τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Δυτική Αθήνα, στην οικονομία αλλά και για τα μέτρα ανάσχεση της διασπορά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτηση μου, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη Δυτική Αθήνα, τόνισα:

« Σήμερα το πρωί βρέθηκα στους εμπορικούς δρόμους του Περιστερίου, όπου είχα την δυνατότητα να συνομιλήσω με επαγγελματίες, μαγαζάτορες αλλά και με τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής, και έγινα αποδέκτης των προβληματισμών τους.

Μπορώ να σας πω ότι οι επαγγελματίες στο Περιστέρι και σ’ όλη την Δυτική Αθήνα είναι σε κατάσταση απελπισίας. Η εικόνα των τοπικών αγορών της Δυτικής Αθήνας, δεν έχει καμία σχέση με τις πλάνα που είδαμε στις τηλεοράσεις μας, από την Ερμού. Ο κόσμος δεν κινείται με την ίδια άνεση και η κίνηση στα μαγαζιά είναι πολύ περιορισμένη.

Είναι σίγουρο ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλη την Ευρώπη, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Όμως με την λογική του «ακορντεόν», η αγορά υποφέρει και η ψυχολογία του κόσμου έχει επηρεαστεί πάρα πολύ. Βλέπουμε ότι ενώ πριν από κάποιες ημέρες προκρίθηκε το άνοιγμα των αγορών, τώρα γίνεται μια προσπάθεια ισορροπίας με το άνοιγμα των σχολείων.  Άρα θα περιοριστεί λίγο η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να παρθούν συγκεκριμένα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των ανθρώπων που υποφέρουν, τόσο για την εστίαση, όσο και στην υπόλοιπη αγορά. Πρέπει να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλον αυτό τον Αρμαγεδδώνα. Γιατί όταν μπαίνουν λουκέτα, δεν μπορούν να ξανανοίξουν τα μαγαζιά.

Η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε επανειλημμένως ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα έχουμε προτείνει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανά νομό, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί διαφορετική είναι η κατάσταση στη Μεσσηνία (τόπο καταγωγής μου) και διαφορετική στην Δυτική Αθήνα ή την Δυτική Αττική.»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και γενικότερα με τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού, είπα:

« Όπως όλοι οι γονείς, έτσι και εγώ ανησυχώ πολύ. Βλέπουμε ότι στην Μεγάλη Βρετανία, υπάρχει ζήτημα με την μετάλλαξη του ιού που παρουσιάζει μια αυξημένη επιθετικότητα και στα παιδιά. 

Όμως νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόζουμε πιο συντεταγμένα, αυτό που κάναμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και τα είχαμε καταφέρει. Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς.

Οφείλουμε ν’ ακούμε αυτά τα 30 άτομα της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, που ως οι πλέον ειδικοί, συνεδριάζουν και ανεξάρτητα με τις συμφωνίες ή τις διαφωνίες του καταλήγουν στα μέτρα που θεωρούν ότι είναι τα κατάλληλα.

Το αν θα κλείσουν ή θα ανοίξουν τα σχολεία λοιπόν θα το κρίνει η Επιτροπή και θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, τηρώντας με ευλάβεια όλα τα μέτρα.»

Σχετικά με την ενίσχυση της οικονομίας, είπα:

« Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να συμβάλουμε θετικά στην συζήτηση, ούτε ισοπεδώνοντας, ούτε καταγγέλλοντας. Δεν είναι τώρα αυτή η ώρα.

Υπάρχουν δύο σοβαρά ερωτήματα. Έχουν παρθεί μέτρα; Βεβαίως και έχουν παρθεί μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό παρατηρούμε μια αντιμετώπιση, ράβε – ξήλωνε.

Το Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για τους ανθρώπους της εστίασης και του τουρισμού, δύο τομείς που έχουν πληγεί βαριά από τη κρίση.

Το πιο σημαντικό ζήτημα όμως, είναι το θέμα της ρευστότητας. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί είναι σε οριακό σημείο και απειλούνται με κλείσιμο. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι έχει κάνει η Κυβέρνηση προς αυτή τη κατεύθυνση; Θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου ν’ αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Επίσης πρέπει να μας απασχολήσουν οι οφειλές προς το Κράτος, που μετατίθενται στο μέλλον. Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής θα είναι συσσωρευμένο ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, το οποίο θα δυσκολευτεί ο οποιοσδήποτε να ανταπεξέλθει. Θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο.

Τέλος βλέπουμε ό η στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση, προς τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες είναι πολύ περιορισμένη. Όλοι είδαμε τους τραγέλαφους των vouchers κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς στην δεύτερη φάση, οι περισσότεροι επιστήμονες είναι εκτός στήριξης.  Η Κυβέρνηση τους βλέπει ως ελεύθερους επαγγελματίες, όσων αφορά μόνο τις υποχρεώσεις τους και σαν επιστήμονες όσων αφορά τα δικαιώματα τους. Χρειάζεται λοιπόν, να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο από την Κυβέρνηση, για την στήριξη των επιστημόνων.»     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s