Xθες το βράδυ ήμουν καλεσμένη του Σταμάτη Ζαχαρού και της Κατερίνας Δούκα, στην εκπομπή «Brainstorming» του Action24. Κατά την συζήτηση μας σχολιάσαμε την απαγόρευση συγκεντρώσεων, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων και τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.
Στην τοποθέτηση μου για την πρόσφατη απαγόρευση συγκεντρώσεων, είπα:
«Είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση απ’ όλους μας, και ιδιαίτερα από τα πολιτικά κόμματα. Γιατί υπήρξαν συγκεκριμένα κόμματα που εν μέσω πανδημίας παρακινούσαν τον κόσμο να λάβει μέρος σε πορείες. Είναι απολύτως σεβαστό το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά αναρωτιέμαι, δεν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, όταν βλέπουμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα του κορονοϊού;
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε πάγια και ξεκάθαρη θέση όταν ανέκυψε ο ίδιος προβληματισμός κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, και συνεχίζουμε με την ίδια λογική και για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκράτηση.
Όμως θα πρέπει και η Κυβέρνηση από την πλευρά της, να κάνει το ίδιο και να δείξει κ η ίδια αυτοσυγκράτηση. Μέσα σε τόσο δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες επιλέγει να κατεβάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που γνωρίζει ότι θα διχάσει. Θα μπορούσε να περιμένει δύο εβδομάδες, ώστε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα. Είναι η κατάλληλη περίοδος τώρα γι’ αυτά ;»
Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, επισήμανα:
«Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η Ν.Δ. ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που έφερε στην Βουλή ήταν η κατάργηση του ασύλου. Τότε διατείνονταν ότι μ΄ αυτόν το Νόμο θα έλυνε το θέμα της βίας και των εικόνων ντροπής στα Πανεπιστήμια. Περιμέναμε και ακόμη περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα που μας έλεγαν. Απέτυχε λοιπόν όπως αφήνεται εκ του αποτελέσματος.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι τα πολύ σημαντικά προβλήματα δεν λύνονται με το να νομοθετούμε συνέχεια, αλλά με το να εφαρμόζονται οι νόμοι.
Δεν θέλω να υπάρξει καμία παρεξήγηση. Είμαστε οι πρώτοι που με τον Νόμο Διαμαντοπούλου θελήσαμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτές οι εικόνες ντροπής πρέπει να σταματήσουν και να μπει μια τάξη στα Πανεπιστήμια. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με την δημιουργία αστυνομικών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια.
Γι’ αυτό το λόγο το Κίνημα Αλλαγής, καταθέσαμε πρόταση νόμου που μιλάμε για την υιοθέτηση κάρτας εισόδου για τους φοιτητές και το προσωπικό των Πανεπιστημίων, και που προτείνουμε ότι πρέπει (επιτέλους) να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Πρυτάνεις. Αλλά όχι με αστυνομοκρατία. Φοβάμαι ότι έτσι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα.»
Ενώ για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, σχολίασα:
«Διαβάζω προσεκτικά όλες τις μετρήσεις, όλων των εταιρειών κάθε μήνα και δεν είμαι απ’ αυτούς που αμφισβητούν τα αποτελέσματα, ειδικά όταν δεν τους βολεύουν. Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι αμφιβάλλω για το ποσοστό του 92% αποδοχής του Πρωθυπουργού, από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.
Στις επαφές μου με τον κόσμο στην Δυτική Αθήνα, βλέπω να υπάρχει μεν μια θετική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης για κάποια ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σ’ ένα ποσοστό 50 έως 60%, όπως δείχνουν και όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις.
Σαφώς και ως Κίνημα Αλλαγής μας προβληματίζει πολύ σε κάθε περίπτωση αυτή η αποδοχή. Γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση, για την οποία βλέπουμε ότι αρχίζει να υπάρχει δυσφορία σε πολλά ζητήματα από τον κόσμο. Επίσης βλέπουμε έναν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις χάνει ένα 25 έως 30% των δυνάμεων του. Ταυτόχρονα εμείς κάνουμε μια πολύ σοβαρή, υπεύθυνη και δομική αντιπολίτευση, χωρίς να φαίνεται να καρπωνόμαστε, αυτά που θα έπρεπε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, αλλά όχι και 92% αποδοχή. Εγώ γι’ αυτό έχω σοβαρές αμφιβολίες.»