«Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην βάση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του Γ. Ντσούνου και του Χ. Κούτρα, ήμουν καλεσμένη χθες το πρωί, όπου σχολιάσαμε το θέμα της καθυστέρησης εφοδιασμού εμβολίων στην ΕΕ και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Για την αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια είπα:

« Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, το εμβόλιο είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε την παραγωγή του με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, άρα η οποιαδήποτε αθέτηση της συμφωνίας από την μεριά των εταιρειών είναι απαράδεκτη.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τί ακριβώς προέβλεπαν οι συμφωνίες, τί ρήτρες είχε βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς ακριβώς έγινε η διαπραγμάτευση. Όμως υπάρχουν κάποιες συμφωνίες και αν αυτές αθετούνται επειδή μπορούν να πάρουν περισσότερα λεφτά από άλλες χώρες (όπως διαρρέεται από τις Βρυξέλλες), θα πρέπει η Ευρώπη να υψώσει το  ανάστημα της. Ακούμε και βλέπουμε καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραδόσεων σε χώρες και βλέπουμε να ανατρέπεται ο σχεδιασμός του να έχει εμβολιαστεί το 60 – 70% του πληθυσμού μας έως τον Ιούνιο.

Αλλά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν η μεγαλύτερη ένωση κρατών δυσκολεύεται με αυτές τις εταιρείες, όλοι καταλαβαίνουμε σε πόσο πιο δυσχερή θέση θα είμασταν αν  κάναμε διμερείς συμφωνίες μαζί τους. Και σαφώς, ξεκάθαρη και αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι, με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό να διαθέσει τάχιστα και αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια και αυτά που θα της διατεθούν.

Θα πρέπει όμως και εμείς να προσέχουμε, γιατί όπως βλέπουμε όλοι, δυστυχώς, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.»

Σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, σχολίασα:

«Το γεγονός ότι τα ξημερώματα βγήκε απόφαση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ μέχρι τότε επιτρέπονταν έως 99, καταδεικνύει αυτό που λέμε, ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν γίνεται τη στιγμή που επικρατεί το αδιαχώρητο στην Ερμού, με την αστυνομία και την Κυβέρνηση απλά να παρακολουθούν, να βγαίνουν τέτοιες ανακοινώσεις. Σαφώς και υπάρχει στόχευση προς τις επικείμενες διαδηλώσεις. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, χρειάζεται αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Άποψη την οποία εκφράσαμε και για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s