Στην εκπομπή του Σωτήρη Ξενάκη «Παρεμβάσεις» χθες βράδυ, συζητήσαμε για τα προβλήματα των δημόσιων συγκοινωνιών, για την παράκαμψη του ΑΣΕΠ από την Κυβέρνηση, την αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων και την ασφάλεια των πανεπιστημίων.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες συγκοινωνίες είπα:
«Στην Δυτική Αθήνα, στις γειτονιές που είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το ζήτημα των δημόσιων συγκοινωνιών είναι μείζον. Στις επαφές μου με τους Δημάρχους της περιοχής, αλλά και με τον κόσμο, μου λένε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την συχνότητα των δρομολογίων και την παλαιότητα των οχημάτων.
Πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, είχε επισκεφθεί το κεντρικό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, όπου συζητήσαμε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει μια προσπάθεια, το θέμα όμως είναι πως θα ενισχύσουμε τον δημόσιο και τον κοινωνικό ρόλο τον οποίο επιτελούν.
Με βάση τα όσα μας είπαν οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να υπάρξει ανανέωση ενός αντικειμενικά γερασμένου στόλου λεωφορείων, με οχήματα νέας τεχνολογίας. Πρέπει να υπάρξουν επισκευές ενός ολόκληρου στόλου οχημάτων που είναι παρκαρισμένα λόγω βλάβης. Οχήματα που θα μπορούσαν να επισκευαστούν μέσα στο καλοκαίρι. Χρόνο που έχασε η Κυβέρνηση και οδηγηθήκαμε στις καθυστερήσεις του φθινοπώρου. Με αποτέλεσμα την μη τακτικότητα των συγκοινωνιών, που ήταν από τους βασικούς λόγους του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Επίσης μας μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού με «νέο αίμα», αλλά και για το υγειονομικό ζήτημα. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο, και θα πρέπει να δούμε το θέμα του εμβολιασμού τους σοβαρά.
Είναι ένα τεράστιο θέμα. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για λαϊκισμούς, ούτε για την Ελλάδα του χθες.»
Σχολιάζοντας την κυβερνητική τακτική προσλήψεων, παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ είπα:
«Βλέπουμε ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Κυβέρνηση συστηματικά προσπαθεί να κάνει προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ και των διαδικασιών.
Χαρακτηριστικά, με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ. Επίσης εκτός ΑΣΕΠ και πανελληνίων εξετάσεων το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην πρόσληψη 1500 Ειδικών Φρουρών. Το ίδιο συνέβη και για την πρόσληψη 370 ατόμων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ενώ με τροπολογία του το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχωρά σε σύσταση θέσεων μετακλητών, εννοείται εκτός ΑΣΕΠ. Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ξεφυτρώνουν διαρκώς παραθυράκια και τροπολογίες γι’ αυτό το λόγο, με πρόσχημα την πανδημία. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζει το δημόσιο, όμως ας μην χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση την πανδημία ως πρόσχημα για να παρεκκλίνει των διαδικασιών.»
Για την αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων, τόνισα:
«Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση συναγωνίζεται την διακυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να μην πούμε ότι και την υπερβαίνει, όσον αφορά το θέμα των μετακλητών.
Το Μάϊο του 2020 ο αριθμός των μετακλητών είχε φτάσει του 2817, όταν τον Μάϊο του 2019 ήταν 2716 και τον Μάϊο του 2018, 2522. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η Κυβέρνηση ανταγωνίζεται στα ίσα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο πάρτι των μετακλητών. Δυστυχώς βάση ρυθμίσεων που πέρασε, ο αριθμός των μετακλητών κάθε Υπουργού μπορεί να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες. Ότι δηλαδή κρίνει ο κάθε Υπουργός, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα έλεγχο.»
Κατά την τοποθέτηση μου σχετικά με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, είπα:
«Νομίζω ότι υπάρχουν ξεκάθαρα ζητήματα αρχής. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν υπάρχουν τα νοσηρά και ντροπιαστικά φαινόμενα που βλέπουμε κατά καιρούς.
Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες από τις Πρυτανικές αρχές, γιατί δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη η οποία τους αναλογούσε και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δυστυχώς είναι λυπηρό το κείμενο που όλοι διαβάσαμε τις προάλλες, όπου είναι σαφές ότι οι Πρυτανικές αρχές είναι αρνητικές απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ., είχαμε ψηφίσει τον Νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου και έχουμε πει ξεκάθαρα πως πρέπει να γίνουν αλλαγές. Όπως σ’ όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, έτσι και εδώ θα μπορούσε να υιοθετηθεί η είσοδος με κάρτα για τους σπουδαστές και το προσωπικό. Δεν γίνεται να μπορεί να μπαίνει ο οποιοσδήποτε εντός των Πανεπιστημίων σαν να είναι ξέφραγο αμπέλι. Σίγουρα δεν θέλουμε αστυνομοκρατία εντός των ιδρυμάτων, θέλουμε όμως μια τάξη και ασφάλεια που θα διασφαλίσει το επίπεδο σπουδών και θα γίνεται μια πραγματικά ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Εν τέλει μιλάμε για την εκπαίδευση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Παιδιών που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν και εμπιστεύονται την τα δημόσια Πανεπιστήμια για την μόρφωση τους. Γι’ αυτά τα παιδιά πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για μια ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.»