Αναφορά «Αναγκαία η άμεση οικονομική στήριξη στον κλάδο των δικηγόρων»

Κύριοι Υπουργοί,

Συνεχίζεται η παρατεταμένη υγειονομική κρίση με δραματικές συνέπειες τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία. Οι δικηγόροι αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας με το κλείσιμο και την υπολειτουργία των δικαστηρίων. Παράλληλα υπολειτουργούν και οι  υπηρεσίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του εν λόγω κλάδου, ως προς την οικονομική στήριξη, δεν είναι σε καμία περίπτωση η αναμενόμενη, και ούτε καν αναλογική με τις συνέπειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η οικονομική κατάσταση του κλάδου έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του δικηγορικού κόσμου, ιδίως νέους, μαχόμενους, οικογενειάρχες, στα όρια των αντοχών τους, αφού αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν εντάσσονται σε καμία οικονομική ενίσχυση, παρόλο που είναι πλήρως εξαρτώμενοι από τα δικηγορικά γραφεία στα οποία εργάζονται.

Η κυβέρνηση, παρόλο που ένταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δεν τους περιέλαβε στα οικονομικά μέτρα στήριξη, και κυρίως στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. Γεγονός που έρχεται να αντιταχθεί με τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για την ένταξη του κλάδου σ΄ αυτήν. Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, έχουν λάβει από την Πολιτεία 600 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση. Ένας μικρός αριθμός δικηγόρων έχει λάβει 500 ευρώ ως τμήμα του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Η Ολομέλεια των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με ψήφισμα που καταθέτει, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στο σύνολό του ο κλάδος και διαμαρτύρεται για μία σειρά γεγονότων και αδικιών συγκριτικά με άλλους πληττόμενους κλάδους.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω ψήφισμα διαμαρτύρεται έντονα για την κυβερνητική αδράνεια ως προς την απαιτούμενη οικονομική στήριξη που θα έπρεπε να λάβουν οι δικηγόροι, από την μη αποτελεσματική άσκηση τους επαγγέλματός τους.

Επιζητούν:

  • την άμεση ένταξη τους στη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού,
  • την ένταξη τους στην καταβολή χορηγήματος από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, ενός λογαριασμού που δημιουργήθηκε με δικές τους εισφορές και έτσι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός,
  • την ένταξη τους στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με βάσει τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο,
  • την ένταξη τους, αντίστοιχα, και στον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής,
  • την αναστολή, ή ακόμα και την μείωση  των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους και την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας και τα θεσμικά του όργανα εκπροσώπησης, αρθρώνουν κραυγή αγωνίας και έντονης διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου, ειδικά από τη στιγμή που έχουν αποτελέσει κυβερνητικές εξαγγελίες από την αρχή της πανδημίας, τόσο από τα Υπουργείο σας, όσο όμως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Με βάση τα προαναφερόμενα, κύριοι Υπουργοί, παρακαλούμε, να λάβετε υπ’ όψιν σας, τα όσα σας επεσήμανα και τα όσα αναφέρει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στο ψήφισμα τους και να εντάξετε άμεσα τον κλάδο των δικηγόρων στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να επιτελούν ορθά, απρόσκοπτά και χωρίς δυσλειτουργίες τον θεσμικό ρόλο τους .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s