«Ο ΣΥΡΙΖΑ «έθαψε» το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και άσκησε πολιτικές διώξεις»

Συνέντευξη στο site Law & Order στις 12.01.2021

1. Ποια η στάση του Κινήματος Αλλαγής στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία;

Συγγνώμη, αλλά  σε ποια  νέα μέτρα αναφέρεστε, γιατί υπάρχει μια συνεχής ανακοίνωση μέτρων συχνά σε μια πορεία  μπρος πίσω. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσες φορές διαφοροποιήθηκε η ενημέρωσή μας για το τι ακριβώς θα συμβεί με το άνοιγμα των σχολείων. Θα μπορούσα να καταλάβω ότι αλλάζουν οι συνθήκες και γι’ αυτό υπάρχει σε κάποιες φάσεις αλλαγή πλεύσης και σκλήρυνση ή χαλάρωση μέτρων. Ωστόσο, φοβάμαι ότι υπάρχει μια σύγχυση, μια διαρκής ταλάντευση σε κάθε βήμα που δεν επιτρέπει να υπάρχει ένας καθαρός ορίζοντας για τα μέτρα με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνία ψυχολογικά, ανθρώπινα, οικονομικά. Ένα είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να διασφαλίσει η Κυβέρνηση ακούγοντας ασφαλώς τις προτάσεις των επιστημόνων, αλλά ακούγοντας και τις απόψεις των κομμάτων και ιδιαίτερα του Κινήματος Αλλαγής, που καταθέτει εποικοδομητικές προτάσεις παράλληλα με την κριτική που οφείλει να κάνει απέναντι σε λάθη και ολιγωρίες. Ο στόχος είναι ένας: Να κρατηθεί η κοινωνία όρθια σ΄ όλη την διάρκεια του εμβολιασμού, που θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και οργανωτική επάρκεια χωρίς λάθη και άλλες αναβολές , μέχρι δηλαδή να δημιουργηθεί η ασπίδα προστασίας για όλους μας.

2. Πώς σχολιάζετε τον ανασχηματισμό και τα νέα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης φυσικά;

Ο ανασχηματισμός δεν είχε κανένα από τα αναμενόμενα στοιχεία που είχαν προβληθεί επικοινωνιακά. Δεν χαρακτηρίζεται από δομικές αλλαγές ή διορθωτικές κινήσεις στα επιτελεία, που χειρίζονται αυτή τη στιγμή τα μείζονα θέματα. που προφανώς είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η στήριξη της Οικονομίας, των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων και βεβαίως η κρισιμότητα των καταστάσεων, λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας. Νομίζω ότι πρακτικά έγιναν αλλαγές για να ενισχυθεί οριακά το νεοδημοκρατικό και κοινοβουλευτικό στοιχείο στο νέο υπουργικό σχήμα, μέσα σε μια προσπάθεια ισορροπιών που οδήγησε σε ένα μεγάλο, δυσκίνητο Υπουργικό Συμβούλιο 59 ανθρώπων. Είναι ένας ανασχηματισμός. που δεν σηματοδότησε τίποτα ιδιαίτερο και ήδη ξεχνιέται. Η Κυβέρνηση θα κριθεί στο τραχύ έδαφος των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και στο σημείο αυτό τίποτα δεν δείχνει αλλαγή πορεία.

3. Πώς είναι η κατάσταση σήμερα στα δικαστήρια με τον κορονοϊό; Θα πραγματοποιηθούν όντως δίκες με… τηλεδιάσκεψη;

Δεν είναι και ότι το καλύτερο αυτό που συμβαίνει στην Δικαιοσύνη όλη αυτή την περίοδο και το γνωρίζουν όλοι. Διάφορα προβλέπονται, άλλα γίνονται και η ουσία είναι ότι πέραν και της πανδημίας καθυστερεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, αλλά και συνολικά στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της και εκσυγχρονισμού των λειτουργιών της. Είναι απαραίτητη  μετάβαση της Δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή, με γενίκευση της ηλεκτρονικής πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη (e-justice). Επιπλέων χρειάζεται συντονισμένη ενίσχυση του δικηγορικού κλάδου και στην β’ φάση της πανδημίας, καθώς συνεχίζει να πλήττεται βαριά.

4. Υπόθεση Novartis. Οι καταθέσεις προχωρούν κανονικά. Πώς αναμένεται να εξελιχθεί;

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για να μπούμε στη τελική φάση απονομής ευθυνών και δρομολόγησης των απαραιτήτων διαδικασιών για να τιμωρηθούν όσοι συνωμότησαν και μεθόδευσαν τη στοχοποίηση και ενοχοποίηση δίχως στοιχεία κορυφαίων πολιτικών στελεχών της Αντιπολίτευσης ,πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αναφερόμαστε σε μια υπόθεση δικαστικής, συνταγματικής , ηθικής εκτροπής με πρωταγωνιστές και βοηθούς ένα στρατό πολιτικών, δημοσιογράφων, δικαστικών που θα πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση βρίσκεται στο Δικαστικό Συμβούλιο, λογικά θα έχουμε Ειδικό Δικαστήριο, ενώ εκκρεμεί και σειρά μηνύσεων θυμάτων αυτής της ανήθικης προσπάθειας και μεθόδευσης.

Μια παρατήρηση: Αυτή η υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια την αντιδημοκρατική αντίληψη και τον μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει όμως και τις ευθύνες της τότε Κυβέρνησης για το «θάψιμο» του σκανδάλου NOVARTIS που δεν ασχολήθηκε με χιλιάδες επιόρκους γιατρούς και φαρμακοποιούς που εμπλέκονταν, ούτε βέβαια με την ίδια την Εταιρεία. Όλα όσα έγιναν έδειξαν ότι ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ένοιαξε το σκάνδαλο, αλλά η εργαλειοποίησή του για πολιτικές διώξεις με σκοτεινές μεθοδεύσεις.


5. Είστε μία βουλευτής που δεν «μάσησε» ποτέ τα λόγια της. Πώς βλέπετε λοιπόν τα «φλερτ» διαφόρων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιο θα ήταν το μήνυμά σας σε εκείνους που επιθυμούν τη λεγόμενη σύγκλιση;

Δεν γνωρίζω για φλερτ. Δεν θέλω να συμμετέχω σε δίκες προθέσεων . Μιλάω πολιτικά και θέλω να είμαι σαφήςΓενικές αναφορές σε Προοδευτικές Διακυβερνήσεις θολώνουν τον στόχο μας για δυνάμωμα του αυτόνομου ρόλου μας, για ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού ρόλου μας ως βασικού προοδευτικού πόλου. Τι είναι εν τέλει προοδευτικό ; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί Προοδευτική δύναμη και θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του το ΚΙΝΑΛ, όταν στην θητεία του έδειξε εχθρότητα σε πλουραλισμό και κάθε κριτική, σε δημοκρατικούς θεσμούς και Αρχές, αντίληψη χτυπήματος της διακριτότητας των εξουσιών και δίωξης πολιτικών αντιπάλων; Ποια η ατζέντα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης και σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις απευθύνεται; Μια γενικόλογη αναφορά σε όρους ισοδυναμεί με άνευ περιεχομένου πολιτικό λόγο, που δημιουργώντας σύγχυση για τυχόν σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει και ζημιά στο ΚΙΝΑΛ.

6. Το μήνυμά σας για τη νέα χρονιά;

Το 2021 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Κρίσιμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κρίσιμη για την αντιμετώπιση της Οικονομικής, κοινωνικής κρίσης. Ελπίζω ότι εργαζόμενοι όλοι οι Έλληνες μαζί , με διάλογο και διάθεση σύνθεσης, διατηρώντας τους διακριτούς  ρόλους και τις ευθύνες που πηγάζουν από αυτούς, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, σε οικονομική, κοινωνική ανάταξη. Το 2021 είναι μια σημαντική και κρίσιμη χρονιά και για εμάς ως ΚΙΝΑΛ, για να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία μας, για να κάνουμε πιο πειστικό τον πολιτικό μας λόγο και να επιτύχουμε μια αναδιάταξη των συσχετισμών στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Το link της συνέντευξης:

https://www.lawandorder.gr/Article/102697/politiki/n-giannakopoulou-sto-lo-o-syriza-isonethapsesin-to-pragmatiko-skandalo-novartis-kai-askise-politikes-dioxeis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s