«Μόνο πεδίο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι η εθνική γραμμή»

Χθες ήμουν καλεσμένη του Αιμίλιου Λιάτσου στην εκπομπή Kontra24, όπου αναλύσαμε την τρέχουσα επικαιρότητα. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στην διαχείριση της πανδημίας, το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αλλά και τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Στην τοποθέτηση μου σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, είπα:

«Όταν όλοι οι επιστήμονες μας λένε για ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, όταν ακούμε για μετάλλαξη του ιού, υπάρχει πολίτης που δεν ανησυχεί; Γι’ αυτό και το Κίνημα Αλλαγής έχουμε επιλέξει να κάνουμε υπεύθυνη, σοβαρή και δομική αντιπολίτευση. Χωρίς ιαχές και χωρίς να βλέπουμε αυτή τη τραγωδία ως μέσο να κάνουμε μικροπολιτική.

Το αποδείξαμε περίτρανα στην πρώτη φάση της πανδημίας, το αποδεικνύουμε και τώρα στην δεύτερη. Γιατί εμείς μιλάμε με συγκεκριμένες προτάσεις, αρκετές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση. Δυστυχώς στην δεύτερη φάση κωφεύει πολύ περισσότερο και γι’ αυτό βρεθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει κάποια σταθεροποίηση αυτή την στιγμή. Δηλαδή δεν έχουμε τα 3.000 κρούσματα που είχαμε πριν από ενάμιση, δύο μήνες. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι συνέβη την Πρωτοχρονιά, αλλά και τα Φώτα. Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας δύο εβδομάδες για να δούμε τι κλιμάκωση θα υπάρχει και μάλιστα με ανοιχτά σχολεία.

Ως μητέρα τριών παιδιών, τα δύο εκ των οποίων είναι στο Δημοτικό και πήγαν σήμερα πρώτη μέρα στο σχολείο, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ανήσυχη. Θα περίμενα ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα περίμενα, και αυτό είναι πρόταση προς την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και σε συνδυασμό με τους Δήμους, να έκαναν πολύ περισσότερα δειγματοληπτικά tests στα σχολεία. Τόσο στους μαθητές, όσο και στους γονείς, γιατί το επίκεντρο θα είναι εκεί πλέον. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά»

Σχετικά με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, είπα:

«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση ο εμβολιασμός 7-8 εκατομμυρίων Ελλήνων, ώστε να επιτύχουμε την επιθυμητή ανοσία του 70% του πληθυσμού, η οποία χρειάζεται για να είμαστε ασφαλής.

Όμως υπήρξαν αρκετά παρατράγουδα της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή. Δεν είδαμε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, με αποτέλεσμα το πρώτο καιρό ο εμβολιασμός να είναι μια ευκαιρία για selfies από κάποιους αξιωματούχους και να προχωρά με αργό ρυθμό.  Δεν θέλω να παραλείψω τις ευθύνες της Ευρώπης στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο συντονισμό, τη προμήθεια, αλλά και στο ζήτημα που ανέκυψε με την Γερμανία.

Δεν μπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κάποιοι πιο ίση από του υπόλοιπους. Πάρθηκε μια κεντρική απόφαση από τα όργανα της Ένωση για τον αναλογικό εφοδιασμό εμβολίων προς το κράτη μέλη, και στην αρχή μάλιστα υπήρξε μια ισομερή κατανομή των δόσεων. Είναι ανεπίτρεπτο λοιπόν να προβαίνει η Γερμανία σ’ αυτές τις κινήσεις. Χρειάζεται ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός κατ’ αρχάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην πατρίδα μας.

Βεβαίως δε πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από το υγειονομικό ζήτημα, υπάρχει το πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αναφέρεται ότι ένας  στους τέσσερις επαγγελματίες φοβάται ότι θα βάλει λουκέτο στην επιχείρηση του.

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει πιο εμπροσθοβαρή  μέτρα, προκειμένου να παραμείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.» 

Σχολιάζοντας την είδηση περί έναρξης διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία τόνισα:

«Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την γείτονα χώρα. Διάλογος όμως μόνο για τα ζητήματα καθορισμού θαλασσίων ζωνών, αυτή είναι η εθνική γραμμή.

Όπως βλέπουμε η Τουρκία (που με δική της ευθύνη διακόπηκαν οι διερευνητικές επαφές από το 2016) θέλει να εμπλουτίσει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, την ώρα που παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο μ’ απίστευτη προκλητικότητα και επιθετικότητα είτε προς την Ελλάδα, είτε προς την Κύπρο. Διάλογος μ’ αυτούς του όρους δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση.

Πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους, αφενός ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει  οποιαδήποτε μορφή πρόκλησης και αφετέρου ότι το μόνο πεδίο διαπραγματεύσεων είναι η εθνική μας γραμμή. Δηλαδή, μόνο ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών.»

Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπα:  

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν. Όμως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση ότι οι όποιες διαρροές υποτιθέμενων εκλογών, έγιναν από κυβερνητικά στελέχη.

Απορώ ειλικρινά πως εν μέσω πανδημίας, χωρίς να φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολισμός, με μια οικονομία σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, με τα 72 δις τα οποία περιμένουμε να έρθουν και να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, πως λοιπόν θα μπορούσε να σκέφτεται εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι θέλει να κινείται θεσμικά και ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται ανά τέσσερα χρόνια.

Αναρωτιέμαι αν στα δύο χρόνια και με τόσα ανοικτά μέτωπα δεν αποτελούσε θεσμική εκτροπή η προσφυγή στις κάλπες, τι άλλο θα μπορούσε ν’ αποτελέσει. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s