«Τα γεγονότα στις Η.Π.Α δείχνουν πόσο κινδυνεύει η Δημοκρατία από τον διχασμό, την ρητορική του μίσους, τον λαϊκισμό»

Σήμερα το πρωί ήμουν φιλοξενούμενη του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθώ σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στην Αμερική, αλλά και για την διχογνωμία μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Σχολιάζοντας την εισβολή οπαδών του Προέδρου Trump στην Καπιτώλιο των ΗΠΑ είπα:

«Οι ΗΠΑ είναι από τις ισχυρότερες και παλαιότερες Δημοκρατίες στον κόσμο και η κρίση που βιώνει απασχολεί και θα έχει επιπτώσεις σ’ όλο τον πλανήτη.

Τα χθεσινά γεγονότα είναι ένα πλήγμα για την Αμερικανική Δημοκρατία που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει μόνο μια Αμερική, υπάρχουν πολλές διαφορετικές Αμερικές. Το κοινωνικό σχίσμα που υπήρχε τις ΗΠΑ, λόγο και της διακυβέρνησης Trump και των ιδιαίτερων στοιχείων που είχε, οξύνθηκε ακόμη περισσότερο και έχει οδηγήσει σ΄αυτές τις καταστάσεις έντασης.

Οι χθεσινές εικόνες δείχνουν με ακρίβεια πολύ κινδυνεύει η Δημοκρατία, όταν υπάρχει όλος αυτός ο διχασμός, η ρητορική του μίσους, ο λαϊκισμός και ο δήθεν αντισυστημισμός απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Όμως νομίζω ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Προφανώς τα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ θα περάσουν μια φάση εσωστρέφειας για να μπορέσει να αμβλυνθεί όλη αυτή η κοινωνική πόλωση, να βρει τους ρυθμούς της και την κοινωνική ειρήνη. Είναι θετικό ότι υπάρχει η διακυβέρνηση Biden, η οποία όπως φαίνεται θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα(στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία) άρα θα μπορεί να νομοθετήσει ανεμπόδιστα και να επιφέρει την κοινωνική ειρήνη.

Αυτή η κατάσταση κάνει επιτακτική την ανάγκη η Ευρώπη να ενηλικιωθεί. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγαλύτερη ενοποίηση. Με ενιαία στάση στην εξωτερική της πολιτική, γιατί είδαμε τι έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας, αλλά και για τα οικονομικά ζητήματα.»

Τοποθετούμενη σχετικά με την διχογνωμία Εκκλησίας – Κυβέρνησης για τον εορτασμό των Θεοφανίων είπα:

«Φοβάμαι ότι δεν κέρδισε κανείς και θα δούμε πόσο έχουμε χάσει τις επόμενες ημέρες. Οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού με θύμωσαν, με στεναχώρησαν πάρα πολύ και φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων, που μακάρι να μην επιβεβαιωθεί.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να βρεθεί προ των ευθυνών της με βάση τα χθεσινά. Είναι ένας οργανισμός που έχει πνευματικό χαρακτήρα και εκφράζει το 95% των Ελλήνων. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν σωματείο που διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση.

Είδαμε και αυτό νομίζω ότι πρέπει να λάβει υπόψη της η Εκκλησία, ότι από τους 82 Ιεράρχες νόσησαν οι 6 και κοιμήθηκαν οι 2. Τα αντίστοιχα γίνονται και στην Ελληνική κοινωνία. Και εν τέλη δεν νομίζω ότι είναι λιγότερο Χριστιανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν ακολούθησε μια τελείως διαφορετική αντίληψη και λογική. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s