«Μια χρονιά με ανοικτές προκλήσεις για το Κίνημα Αλλαγής».

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 04.01.2021

Το 2021 προβάλει ήδη ως χρονιά ελπίδας, επιστροφής στην κανονικότητα και νέας αναπτυξιακής πορείας. Έχουμε όλοι ανάγκη να το βλέπουμε με αυτή την οπτική. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το εμβόλιο είναι μεν ένα καθοριστικό όπλο κατά του κορωνοιού, αλλά η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Η Οικονομική κρίση δεν θα είναι εύκολο επίσης να τιθασευτεί, με μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων να κινδυνεύει να κλείσει, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αύξηση της ανεργίας. Η προκλητικότητα και ο αναθεωρητισμός του κ. Ερντογάν δεν φαίνεται να αλλάζει. Μαζί μ΄ αυτά τα κρίσιμα θέματα, η ανάγκη ριζικών Μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία, λειτουργία του Δημόσιου, Ασφαλιστικό, Ε.Σ.Υ, Δικαιοσύνη προβάλλει επιτακτική.

Ελπιδοφόρα, αλλά και κρίσιμη λοιπόν χρονιά για τη χώρα το 2021. Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να αναμετρηθούν με μείζονα θέματα, απέναντι στα οποία έχουν χρέος να προβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ενταγμένες σε συνολικές, εναλλακτικές λύσεις. Αυτό είναι και το μείζον καθήκον του Κινήματος Αλλαγής, της μόνης ουσιαστικά αντιπολιτευτικής δύναμης, που προσπάθησε μέσα στο δύσκολο 2020 να κάνει αντιπολίτευση χωρίς λαϊκισμό, με εποικοδομητικές, προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Ας δούμε όμως καθαρά τι συμβαίνει ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα κατά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά 15%. Εμφανίζονται, βέβαια, οι πρώτες ρωγμές της κυβέρνησης, για τα θέματα -και είναι πολλά- στα οποία έχει κάνει λάθος επιλογές, για το ότι έχει δείξει μειωμένα ανακλαστικά, καθυστερημένες αντιδράσεις, αλλά και συντηρητισμό και όλα αυτά δείχνουν να τροφοδοτούν δυσαρέσκεια στους πολίτες. Μέχρι στιγμής όμως, αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Λογικό σε ένα βαθμό. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει ανήμπορος και βρίσκεται σε ιδεολογικό, πολιτικό κενό, ενώ η τάση να επιστρέψει στο μηδενιστικό λόγο, το λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του 2011-2015 απωθεί και φανερώνει την πλήρη αδυναμία του να ανταποκριθεί στον πολιτειακό ρόλο του. Πρόκειται για μια δύναμη, που η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. επηρέασε σημαντικά στις αντιλήψεις και παραμένει συντηρητικά προσηλωμένη σε σχήματα που δεν πείθουν. Γι’ αυτό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χάνει δυνάμεις.

Η Ν.Δ. λοιπόν δείχνει να μπαίνει σε φάση όπου ήδη έχει και μπορεί να έχει απώλειες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χάνει το 25%-30% των δυνάμεών του. Γιατί δεν κερδίζει λοιπόν το Κίνημα Αλλαγής; Γιατί δεν εμφανίζει μια δημοσκοπική ανάκαμψη σε διψήφια ποσοστά; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε χρέος να απαντήσουμε ξεκάθαρα μέσα στο 2021,  αποσαφηνίζοντας την εναλλακτική πρότασή μας, βασισμένοι στην πίστη του αυτόνομου ρόλου μας, -όπως ομόφωνα έχει αποφασίσει το ανώτατο όργανο μας, το Συνέδριο – και προχωρώντας στην παραπέρα επεξεργασία προτάσεων, που στο σύνολό τους θα συνθέτουν ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ανοίγοντας την αγκαλιά μας σε νέες δυνάμεις, που διψούν για σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό, καινοτόμο λόγο, εμπνέοντας την Ελληνική κοινωνία και αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα που μας εμποδίζει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, συζητήσεις ή γενικές αναφορές σε Προοδευτικές Διακυβερνήσεις θολώνουν το στόχο μας. Γιατί οφείλουμε πριν απ’ όλα να ορίσουμε ξεκάθαρα τι είναι εν τέλει προοδευτικό σήμερα; Γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί Προοδευτική δύναμη και θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του το Κίνημα Αλλαγής, όταν στη θητεία του έδειξε εχθρότητα σε πλουραλισμό και κάθε κριτική, σε δημοκρατικούς θεσμούς και Αρχές, αντίληψη χτυπήματος της διακριτότητας των εξουσιών και δίωξης πολιτικών αντιπάλων; Ποια είναι η ατζέντα μίας Προοδευτικής Διακυβέρνησης και σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις απευθύνεται; Μια γενικόλογη αναφορά σε θεωρητικά σχήματα και όρους ισοδυναμεί με άνευ περιεχομένου πολιτικό λόγο, που δημιουργώντας σύγχυση για τυχόν σχέσεις με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κάνει και ζημιά στο Κίνημα Αλλαγής.

Κρίσιμη χρονιά λοιπόν το 2021. Για τη χώρα και την κοινωνία, αλλά και για την Κεντροαριστερά που βασικός και αυθεντικός της εκφραστής και πόλος πρέπει να είναι το Κίνημα Αλλαγής. Οι επόμενοι μήνες μέχρι και τη Συνδιάσκεψή μας τον Νοέμβριο λοιπόν, θα είναι καθοριστικής σημασίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s