Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political»: «Καμία συνεργασία με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Political στις 22.12.2020

Πανδημία και οικονομία διαμορφώνουν ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” για την επόμενη μέρα. Ποια είναι η “συνταγή” για να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες; 

Ζούμε ένα πόλεμο. Πόλεμο για την Υγεία και τη Ζωή, αλλά και για να στηριχτεί η Οικονομία, οι Επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι. Πρώτη προτεραιότητα είναι ασφαλώς η ζωή των ανθρώπων, να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια με τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες. Είναι αναγκαίο να τηρήσουμε αυστηρά το lockdown και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Πρέπει να φτάσουμε στον εμβολιασμό με την κοινωνία όρθια, αντιμετωπίζοντας ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Ταυτόχρονα πρέπει  να κερδίσουμε την μάχη της επιβίωσης.

Υπάρχουν  ρεαλιστικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης σε τομείς που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση της πανδημίας;

Το σίγουρο είναι ότι η Οικονομία, οι Επιχειρήσεις, η ζωή των εργαζομένων και όσων είναι άνεργοι δοκιμάζονται ισχυρά. Ελήφθησαν κάποια μέτρα. Δεν ήταν αρκετά σε καμία περίπτωση. Ωστόσο το 50% των Επιχειρήσεων κινδυνεύει με κλείσιμο. Για χιλιάδες επιχειρηματίες  δεν υπάρχει ρευστότητα, ούτε για 20.000 και 30.000 κεφάλαιο κίνησης, ασφυκτιούν. Οι Τράπεζες βρίσκονται αλλού.

Αυτή τη στιγμή χρειάζονται προτεραιότητες που πρέπει να μπουν: Η ανατροπή της μέχρι τώρα αρνητικής πορείας πρέπει να αποτελεί το πρώτο και κύριο μέλημα. Μια σειρά υποχρεώσεις, φορολογικές και άλλες, έχουν πάει πίσω, αλλά συσσωρεύονται, πνίγουν χιλιάδες Επιχειρήσεις. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κούρεμα υποχρεώσεων Επιχειρήσεων. Ενόψει της διάθεσης μεγάλου μέρους των νέων κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλα έργα, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η σημασία των μικρότερων επιχειρηματικών σχεδίων. Με την ανεργία στα ύψη οι 20 ή οι 30 ή οι 100 θέσεις εργασίας από μικρότερες επενδύσεις, εδώ κι εκεί, μπορεί να φαίνονται σταγόνα στον ωκεανό, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας.

Όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση η κριτική είναι εύκολη. Καταψηφίσατε τον  προϋπολογισμό, για τον οποίο ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει ως επίκεντρο την κοινωνία. Που εδράζονται οι ενστάσεις σας; 

Στη Βουλή συζητήσαμε επί πέντε ημέρες και ανταλλάχθηκαν όλες οι απόψεις που υπήρχαν. Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, καταθέτοντας ταυτόχρονα πλήρεις προτάσεις εξόδου από την υγειονομική κρίση και την ανάταξη της Οικονομίας. Ξέρετε ποιο είναι το κεντρικό πρόβλημα μ΄ αυτόν τον Προϋπολογισμό; Ότι βρίσκεται ήδη στον αέρα. Όλες οι προβλέψεις του εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας, από την διάρκειά της. Το είδαμε και κατά την διάρκεια του 2020. Πόσες φορές η Κυβέρνηση, αλλά και η Κομισιόν, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους; . Γιατί επομένως να πάρουμε ως τετελεσμένη, ως ασφαλή πρόβλεψη το 4.5% για ανάκαμψη το 2021; Νομίζω ότι αυτή η πρόβλεψη θα αποδειχθεί φρούδα ελπίδα. Με λάθος στην κεντρική εκτίμηση, προφανώς έχεις στο μυαλό σου και προωθείς λαθεμένες ή ανεπαρκείς πολιτικές. Ταυτόχρονα υπάρχει και προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την Κυβέρνηση.

Τι θα σήμαινε για το ΚΙΝ.ΑΛ το ενδεχόμενο συμπόρευσης με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ; 

Δεν θα σήμαινε τίποτα, γιατί είναι κάτι που βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας. Πως να συνεργαστείς με το ΣΥΡΙΖΑ το Κόμμα του λαϊκισμού, που η διακυβέρνηση του μαζί τους ΑΝΕΛ ήταν τόσο μοιραία για την χώρα. Που διέπρεψε στα ψέματα, τον πολωτικό του λόγο, τις διώξεις στελεχών του Κίνημα Αλλαγής. Πως να συνεργαστείς με την Ν.Δ που αρνείται καν τον διάλογο και ζει σε μια σφαίρα αυτάρκειας και αλαζονείας. Για το Κίνημα Αλλαγής μία είναι η προτεραιότητά του: Η ενίσχυση του αυτόνομου ρόλου του ως πόλος όλων των Προοδευτικών και Μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της κοινωνίας, η ενίσχυσή του.

Διακρίνετε προσπάθεια υπονόμευσης του ΚΙΝ.ΑΛ εντός – εκτός του κινήματος;

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ασφαλώς και δεν θέλουν ένα Κίνημα Αλλαγής αναγεννημένο, ισχυρό. Αυτό είναι προφανές. Ισχύει παντού και πάντα στον πολιτικό ανταγωνισμό. Το θέμα είναι εσύ να προχωράς, να έχεις τις προτάσεις και τα μηνύματα που πείθουν τον λαό. Όσον αφορά δήθεν υπονομεύσεις εσωτερικά στο Κίνημα Αλλαγής, θα έλεγα ότι είναι σενάρια προωθημένης φαντασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s