«Ο Σημίτης είναι για εμάς πολιτική παρακαταθήκη»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Επίκαιρα» στις 12.12.2020 (Τεύχος 413)

Ξεκινώντας θα ήθελα να μου πείτε που και σε τι έχει κάνει λάθος η κυβέρνηση όπως υποστηρίζετε ως Κίνημα Αλλαγής, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι κάνατε εσείς στη φάση που βρισκόμαστε τώρα;

Ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση με την πανδημία να σαρώνει και καθημερινά να διαβάζουμε για χιλιάδες κρούσματα , δεκάδες να χάνουν την ζωή μας. Σ΄ αυτή την κατάσταση είναι επιτακτικό να δούμε μπροστά, να δράσουμε ενωμένοι και να λειτουργήσει το τρίγωνο της επιτυχίας κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος: Κυβέρνηση που παίρνει έγκαιρα σωστές αποφάσεις βάσει των προτάσεων των ειδικών και πολιτικό σύστημα που στο σύνολό του συμβάλει- Επιστήμονες που παρεμβαίνουν με προτάσεις στηριγμένοι σε υγειονομικά και μόνο κριτήρια- Κοινωνία που συμμορφώνεται στα μέτρα αντιλαμβανόμενη ότι βρισκόμαστε στον πόλεμο.

Θεωρώ πάντως ότι η Κυβέρνηση μετά την επιτυχία της πρώτης φάσης εφησύχασε, δεν προετοιμάστηκε έγκαιρα σε μια σειρά τομείς όπως το άνοιγμα των σχολείων, την συμπλήρωση του στόλου των λεωφορείων, δεν φρόντισε να κάνει ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και να θωρακίσει χώρους όπως γηροκομεία, δομές μεταναστών , δομές αστέγων, γενικά μαζικούς χώρους, δεν επέβαλε τα μέτρα που κατά διαστήματα και αποσπασματικά αποφάσιζε. Παράλληλα, ομάδες πολιτών έδειξε και δείχνει ανεύθυνη στάση εντείνοντας το πρόβλημα. Τι ήταν για παράδειγμα αυτό που ζήσαμε τις μέρες του Πολυτεχνείου, τι ανευθυνότητα ήταν αυτή και μάλιστα την στιγμή που θρηνούμε καθημερινά δεκάδες θανάτους; Έτσι φτάσαμε στο σημείο να κυνηγάμε τον κορονοιό, ενώ κάποιους μήνες πριν βρεθήκαμε μπροστά λόγω των έγκαιρων μέτρων.

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν και είναι κατά κοινή παραδοχή το μόνο κόμμα της Αντιπολίτευσης που από την πρώτη στιγμή έβαλε πλάτη, κατέθετε ασταμάτητα προτάσεις, συνέβαλε θετικά για να υπάρχει ενότητα, ευθύνη. Αυτό κάναμε, έτσι θα πορευτούμε και τις επόμενες πολύ κρίσιμες μέρες, εβδομάδες.

Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπουμε επιστήμονες να εκχωρούν την επιστημονική τους ιδιότητα στην πολιτική και πολιτικούς που σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρονται ως επιδημιολόγοι.  Μάλιστα πρόσφατα ο πρωθυπουργός όταν έκανε ανακοινώσεις είχε στο πλάι του τον κ. Τσιόδρα ενώ ο κ. Τσίπρας συνάντησε την κ. Λυνού, την πρότεινε ως  υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Στο Κίνημα Αλλαγής, πως αντιμετωπίζετε την πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας; 

Δεν θεωρώ ότι κανένας επιστήμονας εκχωρεί την επιστημονική ιδιότητά του. Καλώς δίπλα στον  Πρωθυπουργό στεκόταν  ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας. Η παρουσία του λόγω της τεράστιας συμβολής του στην νίκη κατά του κορονοιού , της επιστημοσύνης και της εμπειρίας του αλλά και του κύρους στον λαό ήταν απαραίτητη και δεν βλέπω να είχε κανένα πολιτικό χαρακτήρα. Ο κ. Σ. Τσιόδρας είναι ήδη εθνικό σύμβολο και καλό είναι να μην τον αγγίζουν κόμματα ή και στελέχη χώρων. Ήταν απαράδεκτες οι επιθέσεις εναντίον του και απ΄ ότι έδειξαν δημοσκοπήσεις που έγιναν δεν μείωσαν την θετική άποψη των πολιτών για τον ρόλο του που ξεπερνά το 80%. Έχουμε ανάγκη τον Καθηγητή ενώ ο πόλεμος κατά του κορονοιού συνεχίζεται. Ας τον αφήσουμε να κάνει την δουλειά του.

Το ίδιο ισχύει και με την κυρία Λυνού. Η προσπάθεια του κυρίου Τσίπρα να στηρίξει μια πρόταση χωρίς νόημα και ουσία για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής τον οδήγησε να προτείνει την κ. Λυνού. Δεν είδα καμία ιδιαίτερη προθυμία της κ. Γλυνού να « παίξει σ΄ αυτό το παιχνίδι».

Θα έλεγα ότι δεν είναι οι επιστήμονες που « φλερτάρουν με την πολιτική». Είναι τα στελέχη ενός βασικά κόμματος που από την μία επιτίθενται σε επιστήμονα και από την άλλη προτείνουν επιστήμονα για Υπουργό. Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τον κορωνοϊό και την πορεία του  Πολυτεχνείου, βλέπετε ότι δημιουργείται κλίμα ενός νέου διχασμού, όπως ζήσαμε πριν από 10 χρόνια, με τους «μνημονιακούς» και τους «αντιμνημονιακούς»; Μπορεί να γίνει ένα νέο αφήγημα για τα κόμματα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το 2020 δεν είναι ούτε 2011, ούτε 2014 όπου ακούσαμε πρωτοφανή ψέματα , ζήσαμε το πιο ωμό πρόσωπο του λαϊκισμού , του διχαστικού λόγου και του τυχοδιωκτισμού. Όποιοι θεωρούν ότι μπορούν με τους ίδιους όρους να πολιτευτούν και τώρα θα βρεθούν σε αδιέξοδα, αν δεν έχουν ήδη βρεθεί.

Στις μέρες του Πολυτεχνείου ζήσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση στην οποία κάποιοι δεν ήθελαν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να γίνει η πορεία φέτος για λόγους υγειονομικούς και μόνο. Ήταν απλό και κάποιοι που επέμεναν θέλοντας να φανούν πιο αγωνιστές από τους άλλους , μου θύμιζαν κάποιους που ήθελαν που ήθελαν να εμφανιστούν πιο πιστοί από άλλους. Τι κατάφεραν άραγε; Τι πέτυχαν; Πόσο υπεύθυνοι φάνηκαν απέναντι στον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοιού; Από την άλλη η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοίξει ένα διάλογο πολύ πιο έγκαιρα και να γίνει μια προσπάθεια για να βρεθεί ένας κοινός τόπος για ένα πλαίσιο εορτασμού που να αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν ξέρω αν θα ήταν εύκολο να υπάρχει συμφωνία, ωστόσο δεν το επιχείρησε καν και γι’ αυτό έχει ευθύνες.

Κοιτάξτε, Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Ο κορονοιός, η οικονομική κρίση λόγω του κορονοιού, αλλά και ο κίνδυνος από την Τουρκική επιθετικότητα καθιστούν αναγκαία μια εθνική συνεννόηση. Όποιος ή όποιοι επιχειρήσουν να διχάσουν τους Έλληνες , θα το πληρώσουν ακριβά. Ας ξέρουν δε ότι υπάρχει μια δύναμη που θα παλέψει κόντρα σε κάθε προσπάθεια πόλωσης και διχασμού από όποιον και αν προέρχεται. Αναφέρομαι στο Κίνημα Αλλαγής που έδειξε την υπευθυνότητά του και στην άχαρη, παράταιρη συζήτηση για το αν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου.

Εντός του Κινήματος Αλλαγής, υπάρχουν δυνάμεις που λοξοκοιτούν προς τα δεξιά και άλλες που στρέφουν την προσοχή τους προς τα αριστερά. Εσάς μάλιστα, όπως και άλλους βουλευτές σας κατατάσσουν στις πρώτες. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που το Κίνημα Αλλαγής δεν βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις;

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για αυτό το θέμα διάφορες ανοησίες, ανακρίβειες βαθμού προβοκάτσιας. Μήνες τώρα διάφοροι γράφουν για πολιτικές μετεγγραφές και διαψεύδονται. Όλα αυτά και στον βαθμό που αναφέρονται και σε μένα τα έχω καταγγείλει δημόσια. Δίνουμε όλοι και δίνω και εγώ μαζί, την μάχη για ένα Κίνημα Αλλαγής  δυνατό, αυτόνομο, με σύγχρονες θέσεις και δημιουργικές προτάσεις. Νομίζω ότι κάνουμε μία προσπάθεια συστηματική και το Κίνημά μας θα διαδραματίσει πολύ πιο παρεμβατικό ρόλο στο επόμενο διάστημα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε, έχουμε να καλύψουμε τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μπροστά μας δρόμο. Όσοι ονειρεύονται μετεγγραφές, θα συνεχίσουν να ονειρεύονται, εκθέτοντας τους εαυτούς τους για όσα κατά καιρούς έγραψαν.

Ωστόσο υπάρχουν φωνές σαν του κ. Σημίτη που τονίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί κριτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση; Σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η άποψη;

Ο Κώστας Σημίτης ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο για το Κίνημα Αλλαγής. Έγραψε ένα άρθρο που θα το βάφτιζα «Οδηγό για σοβαρή αντιπολίτευση». Έγραφε αναφερόμενος σ΄ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι με μηδενισμό, καταγγελτικό γενικόλογο τρόπο άσκησης κριτικής στην Κυβέρνηση, χωρίς προβολή δημιουργικών προτάσεων και εναλλακτικής λύσης δεν βοηθούν την χώρα ,αλλά ούτε και την δική τους ύπαρξη. Αυτά που έγραψε ο Κώστας Σημίτης είναι για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη. Μ΄ αυτή πορευόμαστε άλλωστε και προσπαθούμε να κάνουμε όχι μια στείρα, άσφαιρη αντιπολίτευση, αλλά μια δημιουργική αντιπολίτευση με σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση η οποία ακολουθείται από εναλλακτικές προτάσεις.


Να πάμε και στα λεγόμενα «εσωκομματικά». Τι περιλαμβάνει ο εσωκομματικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα; Υπάρχουν θα λέγαμε πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτικές και κομματικές εκκρεμότητες. Συμφωνείτε;

Αυτή η ώρα είναι ώρα πολέμου για τη Ζωή και την Υγεία των πολιτών, για τη μη κατάρρευση της Οικονομίας και τη στήριξη των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αυτό μας απασχολεί τώρα και όχι « εσωκομματικές εκκρεμότητες». Το Κίνημα Αλλαγής είναι δύναμη ευθύνης. Αυτό τον απασχολεί, όπως και πως θα πληθύνουν οι πρωτοβουλίες επαφής και διαλόγου με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά, κάθε χώρο εργασίας, πως θα ανοίξουμε νέες σχέσεις με τους νέους ανθρώπους. Παράλληλα, αλλά και στην συνέχεια υπάρχει η ανάγκη να επεξεργαστούμε ακόμα βαθύτερα προτάσεις για κάθε θέμα που απασχολεί την κοινωνία, για κάθε πρόκληση του θέματος. Αυτή η συζήτηση θα κορυφωθεί στην προγραμματισμένη Συνδιάσκεψή μας, στην οποία θα συζητήσουμε θέματα αποσαφήνισης παραπέρα της Στρατηγικής και της φυσιογνωμίας μας, της πιο συλλογικής και εξωστρεφούς λειτουργίας μας.

Τι είδους ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην νοτιοανατολική Ευρώπη;

Κατ΄ αρχήν ήταν μια σημαντική νίκη του ορθολογισμού έναντι του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, της παράνοιας. Πολλά αλλάζουν συνολικά στον πλανήτη με την νίκη Μπάιντεν αν και είναι φανερό ότι υπάρχουν βαθιές ρίζες του Τραμπισμού που έδειξε και εκλογικά ότι διαθέτει πολύ μεγάλες δυνάμεις. Μια πρόκληση για αυτόν είναι ένας πιο ενεργός διεθνής ρόλος των Η.Π.Α και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο ένα πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή υπέρ της ειρήνης και φρεναρίσματος του Τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού όπως εκφράζεται σε πολλά μέτωπα. Ελπίζω στον ρόλο και την παρέμβαση των Η.Π.Α στην περιοχή με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν άριστες σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α και ασφαλώς με δεδομένο ότι θα υπάρχει πια ένας Πρόεδρος που δεν έχει ειδικές, προσωπικές ακόμα και οικονομικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Δεν νομίζω ότι οι Η.Π.Α και  Ε.Ε θέλουν πια ένα ταραξία στην περιοχή που παρεμβαίνει από την Λιβύη και την Συρία μέχρι την Αρμενία και την Μεσόγειο, απειλώντας ωμά τους πάντες, γράφοντας στα παλαιότερα των παπουτσιών του την Διεθνή κοινότητα και το Διεθνές Δίκαιο, συζητώντας μέχρι με τζιχαντιστές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s