Συνέντευξη στο site «The Socialist»

Κα Γιαννακοπούλου, το 2ο κύμα της πανδημίας είναι σε «φθίνουσα πορεία», αφήνοντας πίσω του πάνω από 3.000 νεκρούς μέχρις στιγμής και το Ε.Σ.Υ «βαριά λαβωμένο», υπό τον φόβο του 3ου κύματος, τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει με το εμβόλιο που είναι «καθ’ οδόν»; Είναι χρέος των πολιτικών να «δώσουν το καλό παράδειγμα»; 

Το εμβόλιο αποτελεί αναμφίβολα την μεγάλη ελπίδα όλης της ανθρωπότητας για την οριστική νίκη στον πόλεμο κατά του κορωνοιού. Μιλάμε, για την ακρίβεια, για τα εμβόλια που ανακαλύφθηκαν σε χρόνο ρεκόρ ιστορικά και το γεγονός αυτό δείχνει τις δυνατότητες της Επιστήμης στην εποχή μας.

Χρειάζεται επομένως μια τεράστια οργανωτική προσπάθεια σε όλη την χώρα, ώστε να γίνει κατορθωτό να εμβολιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι στο συντομότερο δυνατόν διάστημα και μέχρι το Καλοκαίρι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Είναι αναγκαίο όμως να γίνει παράλληλα μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς για την αναγκαιότητα και τη μη ύπαρξη κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μην ξεχνάμε ότι στις διάφορες έρευνες κοινής γνώμης εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% που έχει αρνητισμό, πιστεύει σε ανορθολογικές δοξασίες ή μπορεί να έχει και εύλογα ερωτήματα, φοβίες. Ξεχωριστή συμβολή καλούνται να έχουν όλοι όσοι από την θεσμική τους θέση (Βουλευτές, Αυτοδιοίκηση, Κόμματα, Επιστήμονες, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Δημοσιογράφοι κ.ά) διαδραματίζουν ειδικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Σ΄ αυτό το πλαίσιο η πρόταση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ που έχει υιοθετήσει και ο Πρωθυπουργός, αλλά υπάρχει θετική άποψη κατ΄ αρχήν και από τον ΣΥΡΙΖΑ να εμβολιαστούν όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί μαζί, είναι μια σημαντική συμβολική κίνηση μεγάλης ουσιαστικής και επικοινωνιακής ισχύος. Επίσης η πρωτοβουλία που πήραμε, μετά από πρότασή μου, όλοι οι Βουλευτές, πλην της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, και όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας να προχωρήσουμε σε κοινό κάλεσμα υπέρ του εμβολιασμού έχει ήδη μεγάλη αποδοχή στην περιοχή.

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Ας σημειώσουμε, ότι η ελπίδα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι ακόμα δίνουμε μάχη για να τιθασευθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ οι Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τρίτο κύμα. Γι’ αυτό ας μην εφησυχάζουμε. Χρειάζονται περιοριστικά μέτρα και έλεγχοι, μεγαλύτερος και πιο αντιπροσωπευτικός αριθμός τεστ καθημερινά και σύστημα ιχνηλατήσεων, στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του που έχουν υποστεί τεράστια πίεση.

Η πανδημική κρίση αφήνει πίσω της μια κοινωνία σε πανικό, την οικονομία σε καθεστώς αβεβαιότητας και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε έξαρση, πως μπορούμε να «σταθούμε όρθιοι» κοιτάζοντας στα μάτια τις παθογένειες με στόχο να απαλλαγούμε από αυτές;  

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

–  Η πανδημία μας έδειξε πόσο αναγκαίο είναι να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, κατάλληλα εξοπλισμένο, ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα αποσυμφορίζει τα Νοσοκομεία και θα εξυπηρετεί αποκεντρωμένα τους πολίτες. Αφήνοντας πίσω την πανδημία χρειάζεται ένας σοβαρός διάλογος Πολιτικών, Επιστημόνων και Κοινωνικών Εταίρων, Αυτοδιοίκησης ώστε να σχεδιαστεί το νέο Ε.Σ.Υ του μέλλοντος. Ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε επεξεργασμένη πρόταση που συμβάλλει σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

–  Σ΄ αυτό το διάστημα των δέκα μηνών η πανδημία τροφοδότησε σε όλο τον πλανήτη και ασφαλώς στην ταλαιπωρημένη, από τη χρεοκοπία και τη δεκαετία των Μνημονίων, χώρα μας μια οικονομική κρίση. Υπάρχει μεγάλη ύφεση, Επιχειρήσεις πιέζονται ασφυκτικά, ενώ εργαζόμενοι ζουν με την ανασφάλεια μιας πιθανής απόλυσης. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο Ανάπτυξης, στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων, Επενδύσεων, αξιοποίησης των Κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Στήριξης, ώστε να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς η Οικονομική δραστηριότητα και να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες είχαμε μια σημαντική αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Οι συνθήκες μεγαλύτερου εγκλεισμού τροφοδότησαν μια ανησυχητική αύξηση αυτών των νοσηρών καταστάσεων. Όσο μας έχει απασχολήσει αυτό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και έχουμε συζητήσει με την αντίστοιχη Γενική Γραμματέα, χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια μαζικά άνθρωποι να σπάσουν την σιωπή τους. Κακοποιημένες γυναίκες, όλοι όσοι γνωρίζουν τέτοια περιστατικά από τη γειτονιά, το χώρο δουλειάς, την οικογένειά τους, να τολμήσουν να πάρουν στον πενταψήφιο 15900 και στο 100. Αυτό θα ήταν ένα άλμα στην προσπάθεια περιορισμού αυτών των απάνθρωπων καταστάσεων. Ασφαλώς και χρειάζεται κοινωνική δραστηριοποίηση, οργάνωση χώρων φιλοξενίας, νομική στήριξη σ΄ αυτά τα περιστατικά. Το μείζον είναι σε κάθε περίπτωση, να σπάσουμε την σιωπή!

Μια συνολικότερη παρατήρηση: Η πανδημία μας έφερε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που η ανθρωπότητα ζει σχεδόν κάθε εκατό χρόνια. Ζήσαμε και ζούμε μια τραγωδία με εκατομμύρια απώλειες. Στις Η.Π.Α οι απώλειες είναι σχεδόν όσοι και οι θάνατοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία,  Μεγάλη Βρετανία κ.ά έχουν πεθάνει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Στη χώρα μας θρηνούμε ήδη πάνω από 3.000 απώλειες. Μέσα σ΄ αυτή την κατάσταση είδαμε ανεπάρκειες, παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά και νέες δυνατότητες όπως η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία, οι δυνατότητες της ψηφιακής εποχής για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία του Δημοσίου και η ταλαιπωρία των πολιτών.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας έχει καταγγείλει το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το κόστος των tests κορονοϊού από ιδιωτικές δομές υγείας, ζητώντας εδώ και καιρό την διατίμηση τόσο στα rapid tests όσο και στα μοριακά tests, είναι ζήτημα που οφείλει η Δικαιοσύνη να διερευνήσει; 

Διατίμηση έγινε πια. Το θέμα είναι ότι πράγματι υπήρχαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και η Κυβέρνηση καθυστέρησε. Να σας πω κάτι; Είμαι δικηγόρος και ως Πολιτικός πιστεύω στη διάκριση των εξουσιών. Εμείς πολιτικά καταγγείλαμε αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει Δικαιοσύνη που μπορεί και πρέπει να κινείται από μόνη της χωρίς υποδείξεις. Ας το κάνει, έστω και για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Πιστεύω, πάντως, ότι το μεγάλο βήμα θα ήταν η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των tests. Κάτι τέτοιο δεν το έχει κάνει δυστυχώς και αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τα πιο ευπαθή στρώματα της κοινωνίας μας που αδυνατούν να κάνουν τεστ και μετά την διατίμηση.

Στα Ελληνοτουρκικά περιμένουμε «με κομμένη την ανάσα» τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Είναι οι κυρώσεις για την Τουρκία «μονόδρομος»; Τι θα σημάνει διαφορετική απόφαση για την χώρα μας; 

Αναμφίβολα μιλάμε για μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Έχουμε ήδη ως χώρα μια επιτυχία. Οι διεκδικήσεις πια της Τουρκίας από την Ελλάδα έχουν τεθεί σε ένα συνολικό πλαίσιο σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην οποία έχει μεγαλώσει σημαντικά ο αριθμός των χωρών που ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μια διεθνής κατανόηση του τυχοδιωκτικού, επιθετικού ρόλου της Τουρκίας. Υπάρχουν βέβαια και χώρες, όπως η Γερμανία με το βάρος που έχει στις εξελίξεις, που για διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους βασικός ο χορός δις. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, μπλοκάρει την απόφαση για κυρώσεις, αποδεχόμενη ακόμα και ωμές προκλήσεις και προσβολές κατά της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ενιαία ένωση στηριγμένη σε αρχές, κανόνες και δεν αποδέχεται απειλές για τα σύνορά της, φίλους τρομοκρατών, καθεστώτα με χιλιάδες φυλακισμένους και φαλκιδευμενα ανθρώπινα, δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πρόκληση για την Ε.Ε και σ΄ αυτή την Σύνοδο και στη συνέχεια, αφού δεν τελειώνουν όλα σ΄ αυτή και είναι γνωστά τα αργά, άτολμα βήματα που κάνει και σε άλλα θέματα. Είναι πάντως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί έχοντας οπλικά συστήματα με τα οποία απειλεί Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και Ε.Ε, που απέκτησε από χώρες της Ε.Ε με χρήματα που παίρνει από την ίδια την Ε.Ε.

Στα εσωκομματικά, έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος «συζητήσεων» για την διεκδίκηση της Προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής, ποια η γνώμη σας για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος; Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής; 

Με απασχολεί, όπως και όλους μας, γιατί δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε έστω ένα «άλμα» σε διψήφια ποσοστά σε μια συγκυρία που και η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να υφίσταται φθορές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει σχεδόν το ένα τρίτο των δυνάμεών του. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε τονώνοντας την αυτόνομη παρουσία του Κινήματος Αλλαγής προσπαθώντας να καλύψουμε το κενό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από μια αλλοπρόσαλλη, λαϊκίστικη τακτική επιπέδου «τσουρεκιού και ποδηλατάδας». Έχουμε επίσης μπει σε μια επίπονη προσπάθεια να ασκούμε ουσιαστική αντιπολίτευση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Τους επόμενους μήνες θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και ελπίζω να είναι ενθαρρυντικά, θετικά, να σηματοδοτούν άνοδο των ποσοστών μας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε, εμβαθύνοντας στα αίτια που προκαλούν καθήλωση των δυνάμεών μας. Να συζητήσουμε για την αντιπολιτευτική τακτική μας, για το συνολικό αφήγημά μας, για τον προγραμματικό λόγο μας και ασφαλώς και για την ηγεσία. Στην πορεία μέχρι τη Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου του 2021 θα πρέπει να δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις για το πως το Κίνημα Αλλαγής θα καταστεί ο βασικός πόλος των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Προόδου, της Μεταρρύθμισης και της Οικολογίας.

 Εσείς θα εξετάζατε το ενδεχόμενο διεκδίκησης της ηγεσίας; 

Κατά την άποψή μου κακώς άνοιξε σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την χώρα θέμα ηγεσίας που όπως και να το κάνουμε , δημιουργεί όρους αστάθειας και εσωστρέφειας. Αν κοιτάξετε τα δημοσιεύματα για το Κίνημα Αλλαγής, το 70% -80% ασχολούνται με αυτό και όχι με τις προτάσεις μας. Δεν θα απαντήσω, γιατί θεωρώ ασέβεια, όταν πεθαίνουν 100 άνθρωποι καθημερινά και η χώρα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, να συμμετέχω σ΄ αυτή την συζήτηση. Εδώ είμαστε άλλωστε…

Πρόσφατα, δώσατε μια «ηχηρή απάντηση» σε όσους θέλουν να εμπλέκουν το όνομα σας με «μεταγραφολογία», σε ενδεχόμενο συνεργασιών μετά από αποτέλεσμα πρόωρων εθνικών εκλογών, το Κίνημα Αλλαγής τι στάση θα κρατήσει; 

Υπήρχε και υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να φανεί ότι κάποιοι στο Κίνημα Αλλαγής είναι «αριστεροί» και κοιτάνε προς το ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι «ολίγον δεξιοί» και κοιτάζουν προς τη Ν.Δ. Ανοησίες. Σε ό,τι με αφορά, απάντησα κατηγορηματικά καταγγέλλοντας δημοσιεύματα που παλιότερα με έφεραν έτοιμη για υπουργοποίηση και νεότερα που με παρουσίαζαν ως έτοιμη για μετεγγραφή. Πρόκειται για ωμές προβοκάτσιες, για δημοσιεύματα που επιδιώκουν να πλήξουν την παρουσία και δραστηριότητά μου για ένα ΚΙΝΑΛ αυτόνομο, δυνατό, με μεταρρυθμιστικό λόγο. Πρόκειται για δημοσιεύματα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια θολή εικόνα για ανθρώπους, ιδέες, πιστεύω. Γι’ αυτό προσωπικά κατήγγειλα και μάλιστα όχι μια μόνο φορά όλη αυτή την μεθοδευμένη προσπάθεια εναντίον μου και τελικά εναντίον του Κινήματος Αλλαγής. Από εκεί και πέρα στο ερώτημα για τις εκλογές, θα έλεγα ότι είναι ζημιογόνο τόσο μακριά από τις εκλογές ή και τόσο πιθανά κοντά, να αρχίσουμε να συζητάμε και πάλι με ποιον θα συμμαχήσουμε και με ποιον όχι. Αυτό που επείγει, είναι να ισχυροποιήσουμε το Κίνημα Αλλαγής, να δυναμώσουμε το ρόλο μας, να διορθώσουμε ό,τι μέχρι στιγμής μας κρατάει στάσιμους, να αποσαφηνίσουμε παραπέρα θέματα φυσιογνωμίας και να πορευτούμε προς τις εκλογές με την αισιοδοξία ότι συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις θα πάρουμε διψήφιο ποσοστό, τροφοδοτώντας μια νέα δυναμική. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s