«Η Ε.Ε. με την ατολμία και την αδυναμία της απογοητεύει πριν απ’ όλα εμάς που πιστεύουμε στην προοπτική ολοκλήρωσης της Ευρώπης»

Στην εκπομπή «Στο Πρώτο… αλλιώς» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ, ήμουν καλεσμένη σήμερα όπου συζητήσαμε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, την πορεία της πανδημία και για το κάλεσμα υπέρ του εμβολιασμού που κάναμε οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας.

Στην τοποθέτηση μου για τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής είπα:

«Η Ευρώπη προχωρά με τόσο αργόσυρτα και άτολμα βήματα που δείχνει μια πάρα πολύ σοβαρή αδυναμία. Είναι αυτή ακριβώς η αδυναμία που όλοι όσοι πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εντοπίζουμε. Δηλαδή ότι η Ευρώπη αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον ευρύτερο γεωπολιτικό της ρόλο, απέναντι στην Τουρκία του κυρίου Ερντογάν, που ξεκάθαρα έχει στόχο να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.      

Ουσιαστικά αυτό που είδαμε ήταν η θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικατασταθεί στην περιοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «πετώντας το μπαλάκι» στην διακυβέρνηση Μπάϊντεν που φαίνεται ότι θα είναι πιο αποφασιστική σ’ ότι αφορά την Τουρκία.

Όμως το ερώτημα είναι αν γίνει κάτι, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον κύριο Μπάϊντεν, τι θα γίνει;

Βεβαίως και δεν περιμέναμε να αλλάξουν τα πάντα σε μια Σύνοδο Κορυφής. Στην πραγματικότητα χθες είχαμε 27 χώρες με τις τρεις από τις τέσσερις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης να εναντιώνονται στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η στάση της Γερμανίας και των άλλων χωρών που την στήριξαν (Ιταλία και Ισπανία) είναι απολύτως ξεκάθαρη και έχει να κάνει με τις οικονομικές σχέσεις που έχουν με την Τουρκία.

Είναι αδιανόητο χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραβλέπουν ότι  η Τουρκία με την στάση της καταφέρετε όχι μόνον κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε χρήματα στην Τουρκία ως υπό ένταξη χώρα, και τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιούνται για την αγορά εξοπλισμών από την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτή η ιστορία κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει με την επίδειξη πιο ισχυρής θέλησης από την μεριά της Ευρώπης.»

Αναφορικά με την πορεία της πανδημία είπα:

«Δυστυχώς βλέπουμε τα κρούσματα να παραμένουν «ψηλά», με την Αττική να παίρνει την θλιβερή πρωτιά από την Θεσσαλονίκη. Είναι εμφανές ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζεται προσοχή απ’ όλους μας.

Κατανοώ την κόπωση των πολιτών μετά από τόσες ημέρες καραντίνας και ότι το θέμα της οικονομίας είναι μείζον. Γι’ εμένα είναι ξεκάθαρο ότι όπως στην πρώτη φάση βγήκαμε νικητές γιατί στο δίλλημα ζωή ή οικονομία, είπαμε ότι προέχει η διαφύλαξη της ζωής, έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Άρα ας κάνουμε λίγο υπομονή, να ακολουθήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες και με προσοχή να φτάσουμε μέχρι τον εμβολιασμό.

Είναι αλήθεια ότι υπήρξε από την πλευρά της Κυβέρνησης έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, υπήρξαν αδυναμίες και ολιγωρίες, όμως δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να το θέσουμε. Θα λογαριαστούμε μετά την πανδημία για όλα αυτά.

Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η Κυβέρνηση να στηρίξει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, με κεφάλαια από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, από τον δανεισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης.»

Κλείνοντας κλήθηκα να σχολιάσω την πρωτοβουλία που πήραμε Βουλευτές και Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας υπέρ του εμβολιασμού.

«Ήταν μια ιδέα που είχα και την αγκάλιασαν όλοι οι συνάδελφοι της Ν.Δ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με αυτό το κάλεσμα θελήσαμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, γιατί υπάρχει ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία – κάλεσμα μας να αποτελέσει προπομπό που θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η ζύμωση και η επικοινωνία που είχαμε όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές, παραμερίζοντας τις διαφωνίες για το κοινό καλό, άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Είδα ότι είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε σε τόσα σοβαρά ζητήματα, να βρίσκουμε που συμφωνούμε και όχι που διαφωνούμε.»                         

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s