«Αναγκαία η άμεση επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας.»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

                                    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

        Βουλευτής Β2  Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής

Αθήνα, 10  Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αναγκαία η άμεση επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών αλλά και Οικονομικών απηύθυνε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, εκφράζοντας την ανησυχία της  για την κατάσταση στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας, όταν στις 9/12/2020, πραγματοποιήθηκαν διακοπές ρεύματος από κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ, συνοδεία ΜΑΤ, σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ περιμένουν να τους καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να λάβουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων και φάρμακα από Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, με παιδιά που δεν έχουν τους πόρους για να μετέχουν στην τηλεκπαίδευση..

Συγκεκριμένα, αναφέρει η Βουλευτής, πως «Ενώ λοιπόν στην πρώτη φάση της πανδημίας, η Κυβέρνησή σας, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, εξέδωσε την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/70697/861/2020- ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020, η οποία προέβλεπε ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, σε όσα νοικοκυριά η αποσύνδεση είχε συμβεί έως και την 30 Απριλίου 2020, δυστυχώς αφήνετε ακάλυπτη και αρρύθμιστη αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση για τη δεύτερη φάση της πανδημίας, προχωρώντας σε διακοπές ρεύματος αδύναμων νοικοκυριών».

Προς τούτο η Βουλευτής ερωτά αν σκοπεύουν να εκδώσουν, κατεπειγόντως και άμεσα, ΚΥΑ που να ορίζει την επανασύνδεση των παροχών ρεύματος, στη διάρκεια και της δεύτερης φάσης της πανδημίας»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

«Κύριοι Υπουργοί,

Βρισκόμαστε εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού με τους επιστήμονες να μην κρύβουν την αγωνία τους για ένα τρίτο κύμα. Την ίδια στιγμή αναμένουμε την έγκριση και διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας. Η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια υγειονομικά αρχικά αλλά και οικονομικά αφού η πανδημία φέρνει σαν συνεπακόλουθο τον κίνδυνο κλεισίματος επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας, στις 9/12/2020, πραγματοποιήθηκαν διακοπές ρεύματος από κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ, συνοδεία ΜΑΤ, σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ περιμένουν να τους καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να λάβουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων και φάρμακα από Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, με παιδιά που δεν έχουν τους πόρους για να μετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Ενώ λοιπόν στην πρώτη φάση της πανδημίας, η Κυβέρνησή σας, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, εξέδωσε την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/70697/861/2020- ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020, η οποία προέβλεπε ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, σε όσα νοικοκυριά η αποσύνδεση είχε συμβεί έως και την 30 Απριλίου 2020, δυστυχώς αφήνετε ακάλυπτη και αρρύθμιστη αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση για τη δεύτερη φάση της πανδημίας, προχωρώντας σε διακοπές ρεύματος αδύναμων νοικοκυριών.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος, εν μέσω πανδημίας. Για τον λόγο  αυτό, σας ζητούμε να εκδώσετε νέα ΚΥΑ, προκειμένου να καλύπτει και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, αλλιώς θα γίνουμε μάρτυρες εκρηκτικών καταστάσεων. Οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας αλλά και συνολικά του Δυτικού τομέα της Αθήνας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας και πρέπει να στηριχθούν άμεσα.

Διεκδικούν το αυτονόητο. Να έχουν πρόσβαση σε ένα βασικό αγαθό επιβίωσης, ιδίως κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε να εκδώσετε, κατεπειγόντως και άμεσα, ΚΥΑ που να ορίζει την επανασύνδεση των παροχών ρεύματος, στη διάρκεια και της δεύτερης φάσης της πανδημίας;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s