«Η Ευρώπη έχει επιτέλους χρέος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα»

Από τη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα χθες στην εκπομπή της Λίνας Κλείτου, «Παρεμβάσεις» στον Blue Sky. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την διαχείριση της Τουρκικής προκλητικότητας από την Ε.Ε. και ποια θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας.

Κατά τις τοποθετήσεις μου τόνισα την ανάγκη συνεννόησης των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων σε μείζονα για την χώρα θέματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη διακομματική πρωτοβουλία των Βουλευτών και των Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Αρχικά τοποθετήθηκα λέγοντας:

«Τις τελευταίες ημέρες μιλάμε για τις δηλώσεις του κυρίου Μάας και του κυρίου Μπορέλ για την Τουρκία, όπως και για τις ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις του κυρίου Σχοινά για την Γερμανία.

Έχουν διαμορφωθεί λοιπόν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης, εφοδιασμένοι με την συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων, να πάνε στην Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουν πολύ αυστηρά μέτρα έναντι της Τουρκίας.

Η Φώφη Γεννηματά ήδη με επιστολή που έστειλε προ ημερών στα μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, παρουσιάζει πως είναι η κατάσταση και ζητά να παρθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, ασκώντας πίεση με τον τρόπο της προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση σε τόσο μείζονα για την χώρα θέματα προκειμένου να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, και αυτό είναι εφικτό όπως μου απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία μου.

Πριν λίγες ημέρες είχα μια ιδέα, οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας να συνυπογράψουμε ένα κείμενο υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Τελικά μετά από συζητήσεις με τους Βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και με όλους τους Δημάρχους καταφέραμε να καταλήξουμε σ’ ένα κείμενο κοινός αποδεκτό.

Όλο αυτό μου έδειξε ότι σε πολύ σοβαρά θέματα όπως είναι η πανδημία και τα εθνικά θέματα, δεν είναι καθόλου δύσκολο αν για το κοινό καλό παραμερίσουμε τα μικροκομματικά μας ζητήματα και βρίσκουμε ένα κοινό τόπο. Βεβαίως και οι ιδεολογικές μας διαφορές παραμένουν, όμως σε σοβαρά ζητήματα οφείλουμε να συναινούμε σ’ ένα κοινό σχέδιο δράσης.»

Και εν συνεχεία τόνισα:

«Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγο και της ειδικής σχέσης της Γερμανίας με την Τουρκία. Όμως ακόμα και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως είναι η Ολλανδία, ζητούν μέτρα και διαφοροποιούν τη θέση τους έναντι της Τουρκίας.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά στρέφονται απέναντι στην Ευρώπη, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και κουλτούρα.

Θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει αν θα επιτελέσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, απομονώνοντας τον κύριο Ερντογάν, καταδικάζοντας τα νεοοθωμανικά επεκτατικά σχέδια του και να θέσει με απόλυτο τρόπο τα ζητήματα Δημοκρατίας σε μια υπό ένταξη χώρα.

Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί την Τουρκία, και με τα κεφάλαια αυτά η Τουρκία να αγοράζει πολεμικό εξοπλισμό με τον οποίο προκαλεί και να αποτελεί τον ταραξία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η πρόκληση είναι μεγάλη, η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με σθένος και με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνει, δηλαδή με σκληρές κυρώσεις.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s