«Στόχος του ΚΙΝΑΛ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι η γόνιμη, εποικοδομητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις»

H πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα με τον Γιώργο Βαθιώτη στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» του ΑΡΤ. Κατά την συζήτηση μας, μου δόθηκε η δυνατότητα να  τοποθετηθώ για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Σε ερώτηση για ποιότητα της αντιπολίτευσης που κάνει το Κίνημα Αλλαγής είπα:

«Νομίζω ότι ασκούμε την καλύτερη αντιπολίτευση. Μια υπεύθυνη, σοβαρή, με συγκεκριμένες προτάσεις αντιπολίτευση που είναι και το πιο σημαντικό.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βλέπουμε ότι δεν μπορεί να επιτελέσει τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ρόλο της υπεύθυνης δύναμης που θα κάνει σοβαρή και ουσιαστική κριτική στις ολιγωρίες, στις αδυναμίες, στα λάθη της Κυβέρνησης.

Αυτό το κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Το κάναμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, καταθέτοντας πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση τις άκουσε και πολλές από αυτές τις υιοθέτησε. 

Συνεχίζουμε να το κάνουμε και τώρα, στην δεύτερη φάση της πανδημίας. Μακάρι η Κυβέρνηση να μας ακούει περισσότερο και πιο γρήγορα, γιατί δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχουν λάθη, ολιγωρίες και ίσως να έχει χαθεί ο έλεγχος.»

Αναφερόμενη στην διαχείριση της πανδημίας τόνισα:

«Βλέπουμε όλοι τι γίνεται. Έχουμε τόσες εβδομάδες σε καραντίνα και δε φαίνεται να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από την Λάρισα και επάνω, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα που η καραντίνα έχει εφαρμοστεί νωρίτερα, υπάρχει έξαρση στην μετάδοση του ιού.

Θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα και η Κυβέρνηση ενσκήψουν στο πρόβλημα. Προφανώς θα πρέπει να ελεγχθεί αν τηρούνται τα μέτρα ή αν θα πρέπει να υπάρξει ίσως κάποια αυστηροποίηση τους στις περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερη έξαρση. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δουν και αν κρίνουν να τα εισηγηθούν οι ειδικοί, και η Κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις έγκαιρα.

Σε λίγο καιρό αναμένεται, σύμφωνα με του ειδικούς, ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, συνεπώς και στην χώρα μας. Αν δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων, αν δεν υπάρξει μείωση των διασωληνομένων ασθενών και (μακάρι) θανάτων. Δηλαδή αν δεν υπάρξει ελάφρυνση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το τρίτο κύμα;»

Ερωτώμενη τι διαφορετικό θα έκανε το Κίνημα Αλλαγή είπα:

«Ο παράγοντας της επιτυχίας μας στην πρώτη φάση εκδήλωσης της πανδημίας ήταν ότι κινηθήκαμε πολύ άμεσα και οδηγηθήκαμε σ’ ένα lockdown, ίσως πιο γρήγορα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως τι γίνεται τώρα και βλέπουμε ότι υπάρχουν όλες αυτές οι ολιγωρίες και αδυναμίες; Η Κυβέρνηση άργησε να ακολουθήσει αυτά που πρότειναν οι ειδικοί. Παραδείγματος χάριν οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει την καθολική χρήση μάσκας δύο με τρεις εβδομάδες πιο πριν. Επίσης δε εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που κερδίσαμε το καλοκαίρι προκειμένου να προετοιμαστεί επαρκώς για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός. Δηλαδή η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προετοιμάσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιδιορθώνοτας λεωφορεία που βρίσκονται στα αμαξοστάσια, αυξάνοντας έτσι τα διαθέσιμα οχήματα.

Αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να φτάσουμε στις 5 Νοεμβρίου, για ν’ ανακοινώσει ο κύριος Κικίλιας τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού για τις εντατικές μονάδες. Γιατί να υπάρξει αυτή η καθυστέρηση στις προσλήψεις;

Η κατάσταση στην παιδεία δεν είναι καλύτερη. Το βιώνω καθημερινά με τηλεκπαίδευση σε τρία παιδιά. Το σύστημα συνεχίζει να πέφτει, ενώ πολλές οικογένειες δεν έχουν παραλάβει ακόμα τον κατάλληλο εξοπλισμό.  

Αυτά είναι κάποια από αυτά που θα κάναμε ως Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή θα εκμεταλλευόμασταν τον χρόνο του καλοκαιριού προκειμένου να λυθούν τέτοια ζητήματα.»

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία είπα:

«Ξέρουμε όλοι πόσο καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Βεβαίως στο δίλημμα ανθρώπινες ζωές ή οικονομία, νομίζω ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη και είναι ανθρώπινες ζωές.

Τι πρέπει να γίνει όμως τώρα; Αυτό που χρειάζεται είναι κρατηθεί όρθια η οικονομία, γιατί πάνω σε ερείπια είναι πολύ δύσκολο να ξαναχτίσεις.

Αυτό που ζητάμε εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, είναι ένα ξεκάθαρο και κοστολογημένο σχέδιο από την Κυβέρνηση. Ένα σχέδιο με παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα, να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία στενάζει. Αυτός ακριβώς θα πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Δεν θέλω να είμαι σαρωτική, αλλά περιμέναμε ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση. Έχουν παρθεί κάποια μέτρα ενίσχυσης όμως δεν είναι αρκετά.

Υπάρχουν τρόποι χρηματοδότησης των επιπλέων μέτρων ενίσχυσης. Τα χρήματα που ο κύριος Τσίπρας εξοικονόμησε από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, όπως κα τα αναμενόμενα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να διατεθούν ορθολογικά για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή την δυσκολία που περνάνε.»

Σε ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής και την αντιπολιτευτική στάση της Προέδρου είπα:

«Αυτή την περίοδο που θρηνούμε ανθρώπους και έχουμε τόσα κρούσματα, είναι άχαρο, λάθος και αποπροσανατολιστικό να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα μας.

Όταν περάσει όλη αυτή η μπόρα, εδώ θα είμαστε να κάνουμε αυτή την συζήτηση. Η Πρόεδρος και το Πολιτικό Συμβούλιο έχουν πει ότι τον Νοέμβριο του 2021 θα έχουμε τις διαδικασίες τις οποίες προβλέπει το καταστατικό μας.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας μπορέσαμε και ασκήσαμε ένα υπόδειγμα αντιπολιτευτικής πολιτικής, αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα.

Στόχος μας αυτή την στιγμή είναι η γόνιμη, εποικοδομητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις. Βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες για την δημοσκοπική στασιμότητα μας, που δεν θα αφήσουμε χωρίς να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε. Όμως θα τα συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, στον κατάλληλο χρόνο.

Τέλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είπα:

«Ως αντιπρόεδρος της αρμόδιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, αλλά και ως άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, νομίζω ότι προτεραιότητα όλων μας θα πρέπει να είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή.

Θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία, το κράτος και όλοι μας να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα άτομα με αναπηρία, δείχνει την ευαισθησία, δείχνει τον πολιτισμό μας και την παιδεία μας.»                                              

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s