Άρθρο στην εφημερίδα «Το Καρφί» στις 28.11.2020
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τον Μάρτιο ελήφθησαν έγκαιρα αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και συνέβαλαν σε ένα αποτελεσματικό περιορισμό της διάδοσης του κορονοιού. Λίγους μήνες μετά βιώνουμε μια τραγωδία. Άνθρωποι πεθαίνουν, η πανδημία σαρώνει και ήδη ζούμε ένα δεύτερο lockdown. Kαι πάλι άνθρωποι είτε λόγω των μέτρων είτε για λόγους αυτοπροστασίας ζουν περισσότερες ώρες στο σπίτι τους. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, πολλοί γονείς είναι σπίτι είτε γιατί είναι άνεργοι, είτε γιατί οι Επιχειρήσεις που εργάζονται είναι σε αναστολή.
Αυτές τις ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι διαδραματίζονται δραματικές καταστάσεις δίπλα μας, στην γειτονιά μας, στο σπίτι ενός γνωστού μας. Οι περιορισμοί μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα γυναίκες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία ενισχύεται από την απομόνωση και τον εγκλεισμό στο σπίτι και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχεία, μια δραματική αύξηση στα φαινόμενα βίας. Μόνο τον Μάρτιο, οι κλήσεις στην Ανοικτή Γραμμή 15900 για περιστατικά βίας αυξήθηκαν κατά 16.4% και αποκλειστικά για ενδοοικογενειακή βία κατά 6.4%. Η αύξηση αυτή είναι απλά ενδεικτική, με δεδομένο ότι οι γυναίκες είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια και να καλέσουν τη Γραμμή SOS 15900 όταν είναι συνέχεια μαζί με τον κακοποιητή τους. Επιπλέον η χώρα δεν διαθέτει αξιόπιστη βάση συγκεντρωτικής καταγραφής δεδομένων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απόκρισης στην έμφυλη βία.
Αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. Για την αντιμετώπισή του χρειάζονται πρακτικά μέτρα και όχι μόνο καλέσματα. Είναι επιτακτικός ο συντονισμός και η συνεργασία των αρμοδίων Αρχών και θεσμών, της οργανωμένης κοινωνίας.
Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης για τις διαστάσεις του προβλήματος. Όλοι πρέπει να ενημερωθούν για τον πενταψήφιο 15900 με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει όποια γυναίκα θέλει να καταγγείλει περιστατικό βίας εις βάρος της. Να ενημερωθούν για το email 15900@isotita.gr στο οποίο μπορεί να στείλει καταγγελία. Η συμβολή όλων των Μ.Μ.Ε είναι αναντικατάστατη.
Χρειάζεται πρωτοβουλία για “φράση – κωδικό”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες ήδη. Είναι αναγκαία η αξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι, όπως και πρόβλεψη άδειας για μετακίνηση των κακοποιημένων γυναικών προς Αστυνομικές Αρχές. Χρειάζεται Θεσμική θωράκιση της προστασίας των γυναικών, αξιοποίηση χώρων για τη στέγαση των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των ίδιων και των παιδιών τους, όπως και ψυχολόγων, αξιοποίηση κοινωνικών λειτουργών και νομικών για να στηρίξουν τα θύματα βίας.
Είναι πολλά που μπορούμε και να κάνουμε! Ποιο είναι το πιο επείγον; Μην χάσουμε ούτε στιγμή, σ΄ αυτή την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί! Η 25η Νοεμβρίου, ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί να είναι μια απλή Ημέρα όπου κόμματα και παράγοντες γράφουν μηνύματα εντοπισμού του προβλήματος. Πρέπει να είναι Ημέρα παραπέρα ευαισθητοποίησης και δράσης, πρωτοβουλιών.
