Άρθρο στα «Νέα»: «Χρειάζεται απαιτητική και δημιουργική αντιπολίτευση»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 26.11.2020

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πριν δύο εβδομάδες, ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, έγραψε ένα άρθρο που συζητήθηκε πολύ και δέχτηκε επικρίσεις. Σ΄ αυτό, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμαινε: « Η αντιπολίτευση πρέπει να εκφράζεται. Αλλά χρέος της είναι επίσης, όταν επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας, να έχει και η ίδια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα κατανοητό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης». Ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία για τον τρόπο που πρέπει να αντιπολιτεύονται τα κόμματα πάντα, αλλά ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις σαν κι αυτές που βιώνουμε σήμερα. 

Ζούμε σε κατάσταση πολέμου. Η πανδημία σαρώνει την Ελλάδα και τον πλανήτη ολόκληρο. Άνθρωποι πεθαίνουν, πολλά Συστήματα Υγείας πιέζονται ασφυκτικά. Στην πατρίδα μας δίνουμε μάχη για την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της πανδημίας, ενώ ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων μας σοκάρει. Η προειδοποίηση από Επιστήμονες ότι στις αρχές του χρόνου μπορεί να υπάρχει ένα τρίτο, ακόμα πιο επιθετικό, κύμα τρομάζει. Είναι φανερό ότι δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει πριν το Καλοκαίρι. Σε αυτό το διάστημα Κυβέρνηση, κόμματα της Αντιπολίτευσης, Επιστήμονες, κοινωνία πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για  την Υγεία και τη Ζωή μας, απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο, που είναι ο κορωνοϊός, για απομόνωση των αντιλήψεων άρνησης.

Η Αντιπολίτευση έχει χρέος να συμμετέχει σε αυτό το μέτωπο, διαμορφώνοντας συνολικό σχέδιο, βασισμένο στη διεθνή εμπειρία, τις επιστημονικές απόψεις και την τόνωση της κοινωνικής ευθύνης, με εποικοδομητικές προτάσεις, ασκώντας ταυτόχρονα ακόμα και σκληρή κριτική για καθυστερήσεις, λάθη, ολιγωρίες της Κυβέρνησης, που έγιναν φανερές από το Καλοκαίρι και μετά. Αυτό πράττουμε ως Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορονοϊού με πλήρη  συναίσθηση της ευθύνης μας. Ασκούμε κριτική για τον εφησυχασμό της Κυβέρνησης μετά την λήξη του πρώτου κύματος, την ατολμία λήψης έγκαιρων μέτρων, τον μη έλεγχο τήρησης των μέτρων που λάμβανε, την καθυστέρηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών, να προετοιμάσει  το Ε.Σ.Υ με την ταυτόχρονη άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινών κ.λ.π  

Ωστόσο, ταυτόχρονα καταθέτουμε προτάσεις για να δώσουμε αυτή τη μάχη, όπως και προτάσεις για την πιο ολοκληρωμένη στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων, που πλήττονται σκληρά. Έτσι, θα προχωρήσουμε με ευθύνη και απαίτηση και αυτή η στάση μας αγκαλιάζεται από την κοινωνία. Δεν μας αφορά η τυμβωρυχία, η γενική καταγγελία, ούτε αντιλήψεις ότι γίνεται «εμπόριο ελπίδας» με το εμβόλιο, όταν το εμβόλιο είναι η ελπίδα ή ότι ο εθελοντισμός είναι «ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού». Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή μάχη. Θα την κερδίσουμε. Αρκεί όλοι να διαδραματίσουν υπεύθυνο ρόλο. Στο τέλος όλοι θα κριθούμε, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Ας μην υποτιμούμε τους πολίτες. Καταλαβαίνουν, καταγράφουν και αξιολογούν τους πάντες και τα πάντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s