Συνέντευξη στο Radio North και τον Βαγγέλη Στολάκη: «Καθοριστικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης που οδηγηθήκαμε σε δεύτερο lock down»

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Χθες το απόγευμα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Βαγγέλη Στολάκη, από την συχνότητα του Radio North, για τις ολιγωρίες της Κυβέρνησης που κατέστησαν το lockdown επιτακτικό.

Αναφερόμενη στην επιβολή του οικειοθελούς αποκλεισμού είπα:

«Η αλήθεια είναι ότι αν επιτύχαμε όλοι μαζί στην πρώτη φάση της πανδημίας, είναι γιατί λειτούργησε με απίστευτη επιτυχία το τρίπτυχο, επιστήμονες – Κυβέρνηση – κοινωνία. Όπου οι επιστήμονες έδιναν οδηγίες, η Κυβέρνηση με την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολουθούσε και εφάρμοζε η κοινωνία.

Στην δεύτερη φάση τι έχει γίνει, όσο αφορά την εφαρμογή αυτού του επιτυχημένου τρίπτυχου;

Ουσιαστικά δεν λειτούργησαν οι δύο από τους τρεις παράγοντες. Οι επιστήμονες συνέχισαν να δίνουν οδηγίες κα να λένε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι χρειάζεται προσοχή και ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Τι είδαμε να γίνεται; Είδαμε αφενός την Κυβέρνηση να έχει εφησυχάσει και να οδηγείται σε ολιγωρίες, που με την σειρά τους οδήγησαν σε μια σειρά από λάθη.

Αφετέρου είδαμε ταυτόχρονα και συμπεριφορές στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες δεν ήταν υπεύθυνες. Όταν βλέπουμε στις πλατείες και στα κέντρα διασκέδασης τα party να μην έχουν τέλος, δεν μπορούμε να μην θέσουμε και το θέμα της ατομικής ευθύνης».

Σχετικά με την μαζική μετακίνηση για ψώνια σχολίασα:

« Αυτό που έγινε είναι λάθος. Είναι εγκληματικό.

Θα έπρεπε όμως να είχε προνοήσει η Κυβέρνηση. Όταν οι πολίτες ξέρουν ότι θα “κλειστούν” για τρεις εβδομάδες και έχουν ικανό χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της επιβολής του lockdown, είναι λογικό ότι θα λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο.

Θα έπρεπε λοιπόν η Κυβέρνηση να το είχε προβλέψει και να διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση».       

Τοποθετούμενη για τα αίτια του νέου lockdown ανέφερα:

« Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όμως ζούμε σε Δημοκρατία δεν γίνεται να μην βλέπουμε τα λάθη, να σιωπούμε και να μην καταλογίζουμε τις ευθύνες στην Κυβέρνηση. Για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον, αλλά  και για  να καταλάβουμε πως βρεθήκαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, ενώ ήμασταν σε πλεονεκτική θέση πριν λίγους μήνες.

Είναι προφανές ότι υπήρξαν ολιγωρίες. Κάποια Υπουργεία θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα και έγκαιρα.

Για παράδειγμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούσαν να προετοιμαστούν από το καλοκαίρι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην Αττική, για παράδειγμα, που κατοικεί η μισή Ελλάδα θα μπορούσαν να είχα προβλέψει ώστε να μην “λείπουν” τα 300 λεωφορεία. Είναι σοβαρή παράλειψη ότι δεν ετοιμάστηκαν όλα ώστε από τον Σεπτέμβριο να μην βλέπαμε αυτές τις τραγικές εικόνες συνωστισμού.

Θα μπορούσαν να είχαν επισκευάσει (τα ήδη από την διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) χαλασμένα οχήματα. Είτε θα μπορούσαν να είχα επιτάξει τα ΚΤΕΛ. Είτε ακόμα και να εντάξουν τα τουριστικά λεωφορεία. Υπήρχαν λύσεις που θα έπρεπε να είχαν εξετάσει από τον Ιούλιο.

Επίσης στο Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες αραιώσεις στις αίθουσες.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε εχθές. Ήμουν η  εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου την τελευταία στιγμή ήρθε τροπολογία από τον κύριο Κικίλια για την πρόσληψη 300 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ. Είναι καλό, αλλά γιατί αυτό έπρεπε να γίνει στο και πέντε, όταν θα μπορούσε να είχε γίνει εδώ και καιρό;

Το μεγάλο ζήτημα είναι για πιο λόγο όταν πας να φτιάξεις τις ΜΕΘ, δεν κάνεις και τις αναγκαίες προσλήψεις;

Πριν λίγες εβδομάδες είδαμε τι έγινε στο «Σωτηρία», στα εγκαίνια των καινούριων κλεινών ΜΕΘ που η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδότησες ύστερα από πρόταση που είχε κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Επειδή δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις, αναγκάστηκαν να μεταθέσουν προσωπικό από άλλα νοσοκομεία.

Δεν ήταν  σοβαρός σχεδιασμός αυτός. Αυτό το γεγονός μας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε δεύτερο lock down.

Σε τόσο δύσκολες στιγμές, δεν είναι στις προθέσεις μου να πυροβολώ την Κυβέρνηση. Αυτή η ώρα τώρα, είναι η ώρα της ομοψυχίας, της κοινής μάχης. Όμως δεν μπορεί να μην αποδίδονται οι ευθύνες που υπάρχουν και μας έχουν οδηγήσει στα δυόμιση, τρεις χιλιάδες κρούσματα και δυστυχώς σε αύξηση των θανάτων.

Το θέμα είναι να στηριχθεί η προσπάθεια που κάνει η χώρα μας. Αυτό είναι το βασικό. Απλώς χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί προκειμένου να μπορέσει και η κοινωνία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, να συμμορφωθεί με τις επιταγές των επιστημόνων και η Κυβέρνηση να μην επιδείξει καμία άλλη ολιγωρία, αλλά και να δείξει έμπρακτα ότι ακούει, σέβεται τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s