Τοποθέτηση μου επί της πρότασης μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών: «Εμείς θα καταψηφίσουμε όλη την Κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την κακοστημένη τριήμερη θεατρική παράστασης χωρίς ουσία»

Ομιλία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στην συζήτηση επί της πρότασης μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών.

24 Οκτωβρίου 2020

«Εμείς θα καταψηφίσουμε όλη την Κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την κακοστημένη τριήμερη θεατρική παράστασης χωρίς ουσία»

« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Ξαφνικά την Παρασκευή προέκυψε πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών κ.  Σταϊκούρα.

Ασφαλώς πρόκειται για μια δυνατότητα που κατά τον Κανονισμό έχει το δικαίωμα ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, αξίζει να δούμε την στιγμή και τους λόγους που αυτό συνέβη.

Βρισκόμασταν στην τελευταία  μέρα συζήτησης για το Νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και ήταν φανερό από δεκάδες ομιλίες βουλευτών όλων των πτερύγων, πλην της Συμπολίτευσης, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν κατά του απαράδεκτου Νομοσχεδίου που μας έφερε η Κυβέρνηση.

Είχαν γίνει φανερές όλες οι πλευρές ενός αποκρουστικού Νομοσχεδίου που θα καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους και Επιχειρήσεις.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαμε καταγγείλει τις επιλογές της Κυβέρνησης και είχαμε καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα το καταψηφίσουμε.

Είχε γίνει φανερό ότι το Νομοσχέδιο που ο τίτλος του φέρει την ονομασία -δεύτερη ευκαιρία- ουσιαστικά πουθενά δεν προέβλεπε πραγματική δεύτερη ευκαιρία.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για νομοσχέδιο μηδαμινής ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για Νομοσχέδιο- χαριστική βολή για τα νοικοκυριά, ταφόπλακα για τα φυσικά πρόσωπα,  χάρισμα για τις Τράπεζες και τις Εταιρείες εκείνες που ασχολούνται με τα  χρέη.

Μάλιστα ο κ. Σταικούρας βρήκε την στιγμή να επιτεθεί κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οδήγησε την χώρα στα βράχια και στα Μνημόνια, λες και  δεν θυμόμαστε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την εκτόξευση του χρέους και των ελλειμμάτων στην πενταετία Καραμανλή, που όταν είδε πού οδηγεί την χώρα, απέδρασε.

Μιλάμε για την εποχή των ψεύτικων στοιχείων και της παραπλάνησης. Απέδρασε, λοιπόν, πετώντας την καυτή πατάτα στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, απολαμβάνοντας από απόσταση το ξέπλυμα των ιστορικών του ευθυνών από τον ίδιο και από την Παράταξή του, αλλά και από άλλες πτέρυγες που απέκτησαν και αριστερόστροφη «Καραμανλική» συνιστώσα.

Πέταξε την καυτή πατάτα στο ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε το τιτάνιο έργο να σώσει την χώρα από την χρεοκοπία, σηκώνοντας όλο το βάρος σωτηρίας της χώρας στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Ας σταματήσουν να παίζουν πια με την Ιστορία, την λογική, την αλήθεια. 

Aς ξαναεπιστρέψουμε τώρα στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας στην Οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, τα μεγάλα θύματα των εξελίξεων στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Πολλοί ουσιαστικά πτώχευσαν, απλώς δεν υπήρξε και η τυπική επιβεβαίωση.

Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

Σ΄αυτή την συγκυρία που δυσκολεύει την δραστηριότητα των Επιχειρήσεων και εντείνει τον φόβο μπροστά στην ανεργία, λόγω και του κορονοϊού, η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την αγορά και την επιχειρηματικότητα επιλέγει να ενισχύσει τους λίγους και ισχυρούς οδηγώντας σε λουκέτα.

Αντί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή επιλέγει, την περιθωριοποίηση και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εν ολίγοις, μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που έχει μεν τον ψευδεπίγραφο τίτλο της δεύτερης ευκαιρίας, αλλά είναι προσανατολισμένο στις μαζικές πτωχεύσεις προσφέροντας πάρα πολλά πλεονεκτήματα στους πιστωτές και ιδιαίτερα στις Τράπεζες.

Πώς μπορεί να έχει άραγε μια δεύτερη ευκαιρία ένας επαγγελματίας, όταν στην πτωχευτική του περιουσία περιλαμβάνονται και εισοδήματα που δημιουργούνται μετά την πτώχευση;

Μάλλον δεύτερη ευκαιρία για ικανοποίηση των πιστωτών είναι, αφού με το άρθρο 92 εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία το εισόδημα πάνω από τα 540 ευρώ χωρίς να είναι σαφές αν αυτό αφορά σε εισοδήματα πέραν των μισθών και των συντάξεων.

Οι Τράπεζες πλέον θα μπορούν να ζητούν πτώχευση μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων χωρίς να υπάρχουν ειδικά κοινωνικά κριτήρια και ειδικές πρόνοιες για ευάλωτες ομάδες με θέματα υγείας ή ηλικιακά κριτήρια.

Με το παρόν νομοσχέδιο ωφελείτε απροκάλυπτα τα τραπεζικά ιδρύματα και επαναφέρετε στο παιχνίδι τις εισπρακτικές εταιρείες.

Στοχεύετε ως Κυβέρνηση στη μείωση του αριθμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και την επιβίωση των κολοσσών επιχειρήσεων, αποδομώντας ταυτόχρονα το οικοδόμημα του ν.3869 του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ήταν η άποψη τόσο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και με μικρές διαφοροποιήσεις όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Με την επισήμανση όμως, ότι εμείς ως Κίνημα Αλλαγής δεν μείναμε στην απλή καταγγελία , αλλά καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις, όπως κάναμε και κατά την διαβούλευση, προτάσεις που η Κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της. 

Τότε τι προσφέρει η πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Σταικούρα; Ας είμαστε ειλικρινείς. Τίποτα επί της ουσίας.

Η δε κοινωνία είναι αδιάφορη για την συζήτησή μας, γιατί ανησυχεί για τον κορονοιό.

Φοβάται τι θα συμβεί στο Αιγαίο, πώς θα πάει η Οικονομία.

Φοβάται, γιατί η Κυβέρνηση αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών.

Αντίθετα, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει φανερά πολλά πράγματα.

ΠΡΩΤΟΝ, κάνει φανερή την υποκρισία χωρίς όρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία μέχρι ένα χρόνο πριν είχε αφήσει ως Κυβέρνηση  εντελώς απροστάτευτη την πρώτη κατοικία.

Όπως δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Ως κυβέρνηση στέναζαν κάθε Τετάρτη στην αρχή τα Ειρηνοδικεία και μετά τα Συμβολαιογραφεία με πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών νοικοκυριών. Γιατί ως κυβέρνηση έστελνες Αλέξη, χωρίς έλεος τα ΜΑΤ και το αμαρτωλό Τμήμα «Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» .

Χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο; Νομίζω όχι.

Ξεχειλίζει όμως η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός του. Μην νομίζει ότι ξεχνάμε , ότι ξεχνούν οι πολίτες.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, κάνει φανερή την απέλπιδα προσπάθεια του κ.Τσίπρα να συσπειρώσει το Κόμμα του κάνοντας οτιδήποτε , τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να συγκεντρώνει το 18%- 19% . 

Από την μεριά του καλά κάνει , αλλά καλό θα ήταν να μην εργαλειοποιεί την Βουλή, την Κοινοβουλευτική διαδικασία, χρησιμοποιώντας τακτικές φοιτητικών αμφιθεάτρων.

ΤΡΙΤΟΝ, δείχνει ότι τον κ.Τσίπρα δεν τον νοιάζει η Κυβέρνηση, αλλά το παιχνίδι των εντυπώσεων και τα πυροτεχνήματα, γυρνώντας σε ένα τύπο αντιπολίτευσης που θυμίζει τα ηρωικά χρόνια 2011-2014.

Πολύ απλά, γιατί αν ήθελε να στείλει μήνυμα κατά της Κυβέρνησης, δεν θα κατέθετε πρόταση μομφής κατά ενός Υπουργού, αλλά συνολικά κατά της Κυβέρνησης .

Μήπως δεν είναι Νομοσχέδιο όλης της Κυβέρνησης;

Βγάζει έτσι λάδι τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, λες και όλο το πρόβλημα είναι ο κ. Σταϊκούρας.

Κάνει όμως και κάτι άλλο. Ουσιαστικά, ενώ είναι εντελώς αμφίβολο αν θα κερδίσει κανένα πόντο που προσδοκά, προσφέρει δώρο στον Πρωθυπουργό την ενίσχυση της συσπείρωσης της Συμπολίτευσης και της Ν.Δ .

Συγγνώμη, αλλά δεν βλέπω και μεγάλη ευφυία σ΄αυτή την κίνηση.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, θεωρώ ότι ο κ.Τσίπρας επιδιώκει να εμφανίσει ότι η εξ αρχής αντίθεση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης στο Νομοσχέδιο αποτελεί στοίχιση πίσω από την πρωτοβουλία του.

Ψευδαισθήσεις… Οι δυνάμεις της Προόδου και της Κεντροαριστεράς δεν έχουν και πολλά κοινά σημεία με τον λαϊκισμό, τον τακτικισμό, την στείρα καταγγελία. 

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση.

Από την μία πλευρά, μια Κυβέρνηση που έφερε ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, που νομοθετεί μη λαμβάνοντας υπόψη τίποτα, προωθώντας συντηρητικές επιλογές.

Από την άλλη, μια αξιωματική αντιπολίτευση που ψάχνει κανένα επικοινωνιακό τρικ, μήπως και σταθεί στα πόδια της.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλουμε και τους δύο ως πρωταγωνιστές μιας κακοστημένης τριήμερης θεατρικής παράστασης χωρίς ουσία.

Ασφαλώς και συμμετέχουμε στην συζήτηση αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

Και βεβαίως στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσουμε κατά όλης της Κυβέρνησης και όχι κατά  ενός Υπουργού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ας ψηφίσει μόνος του  κατά ενός Υπουργού και μόνο.

Αυτό μπορεί, αυτό κάνει. Ευχαριστώ θερμά.»

Το video της ομιλίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s