Εμφάνιση στην εκπομπή «Kontra24» χθες: «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κυριαρχία της χώρας»

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Την Δευτέρα βράδυ ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου «Kontra 24” στο Kontra channel. Κατά την παρουσία μου στην εκπομπή, είχα την ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μου για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για την τουρκική επιθετικότητα, την δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Στην τοποθέτηση μου για την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία είπα:

«Αντικειμενικά βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Η Τουρκία είναι ένας κακός γείτονας που διαρκώς προβαίνει σε παραβιάσεις του Διεθνούς δικαίου και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή δύναμη που θα ελέγχει τις εξελίξεις. Μια στρατηγική που ακολουθεί με προκλητική συνέπεια, όπως φαίνεται και από την τακτική της με το Opuc Reis, με τις επεμβάσεις της στην Συρία, την Λιβύη, την Αρμενία.

Βεβαίως στις Η.Π.Α. και την Ρωσία δεν αρέσει αυτή η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν. Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια καθοριστικής σημασία κίνηση από τις Η.Π.Α.  πριν τον Γενάρη λόγω των εκλογών. Ενώ και οι Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ διστακτική στο να αντιδράσει.    

Είδαμε ότι λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής ο κύριος Ερντογάν, έκανε μια κίνηση τακτικισμού για ν΄ αποφύγει τις κυρώσεις. Ενώ με την παρούσα στάση του εξευτέλισε όλους αυτούς που δεν ήθελαν να τις επιβάλουν. Μιλάω για την Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, δηλαδή για το block των χωρών οι οποίες ήταν πολύ επιφυλακτικές και δεν δέχτηκαν να υπάρξουν κυρώσεις.   

Το θέμα είναι αν και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Βεβαίως και μπορούμε να κάνουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Μια προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο με ξεκάθαρη θέση, τόσο απέναντι στην Τουρκία, όσο και απέναντι στους εταίρους μας. Η εξωτερική πολιτική είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα και χρειάζεται το πολιτικό σύστημα να είναι ενωμένο. Χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση και καλούμε την Κυβέρνηση να κινηθεί πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση.  

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι  ότι πρέπει η Κυβέρνηση είναι να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα των κυρώσεων. Γιατί καλές οι φραστικές καταδίκες, αλλά η Τουρκία δεν καταλαβαίνει  απ’ όλα αυτά. Είναι ένας διεθνής ταραξίας  που μόνο ένα σύστημα αυτοποιημένων κυρώσεων θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικό. Αν αυτό δεν γίνει δεκτό, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει veto.

Τρίτη προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων μας. Και τέταρτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει ένας διπλωματικός πυρετός, ώστε να ενισχύσουμε της συμμαχίες μας και να προβάλουμε τις θέσεις μας.

Δηλώσεις όπως αυτές του κυρίου Γεραπετρίτη είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Θα πρέπει ο κύριος Μητσοτάκης να δει για πιο λόγο έγινε όλο αυτό. Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά έχουμε τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το Opuc Reis  να περάσει τα 12 ναυτικά μίλια. Στα 12 μίλια είναι η εν δυνάμει κυριαρχία μας και δεν είναι ζήτημα προς διαπραγμάτευση, είναι δικαίωμα μας που απορρέει από το Διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει απολύτως σαφές προς κάθε κατεύθυνση.»

Σχετικά με την απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής και την εισήγηση της Εισαγγελέως, για την αναστολή των ποινών των κατηγορουμένων, τόνισα:

«Το Δικαστήριο πήρε μια απόφαση, με βάση τις εγγυήσεις και τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Δηλαδή με βάση τα στοιχεία τα οποία περιήλθαν σε γνώση του και την συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το γεγονός ότι συνέπεσε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το λαϊκό αίσθημα και με το γεγονός ότι ο κόσμος βγήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει κατά του φασισμού.

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράστηκε με δύο μόνο λέξεις για την εισήγηση της Εισαγγελέως. Είναι κρίμα! Δεν θέλουμε να περιέλθουμε σε περαιτέρω αναλύσεις γιατί μιλάμε για την πρόταση της Εισαγγελέως και είναι λεπτές οι καταστάσεις. Όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τρεις Δικαστές θα βγάλουν την απόφαση που πρέπει, έτσι όπως πάρθηκε και πριν από λίγες ημέρες και ήταν η αυστηρότερη των ποινών απέναντι στην εγκληματική δράση αυτών των ανθρώπων. Γιατί για αυτό καταδικάστηκαν, για την εγκληματική τους δράση. Ήταν μια συμμορία.»

Τέλος καλούμενη να σχολιάσω την δημοσκοπική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής ανέφερα:

«Βεβαίως και υπάρχει δημοσκοπική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε το μοναδικό κόμμα το οποίο κάνει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, και αυτό ο Ελληνικός λαός το βλέπει και το εκτιμά. Εμείς συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.»    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s