Συνέντευξη στην εκπομπή «Μέχρι Τέλους» στα Parapolitika 90.1: «Κανένας εφησυχασμός απέναντι στον φασισμό δεν είναι επιτρεπτός»

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ

Χθες το απόγευμα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο Πιέρρο και τον Γιώργο Κουβαρά, στην εκπομπή «Μέχρι Τέλους» από την συχνότητα του ραδιοφώνου των Παραπολιτικών. Στην συζήτηση μας, κυριάρχησε η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στην τοποθέτηση μου ανέφερα ότι:

« Σήμερα ζήσαμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές όπου η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία έδειξαν την δύναμη τους.

Μπήκαμε νωρίς το πρωί μαζί με τον συνάδελφο Γιώργο Καμίνη στην αίθουσα του Δικαστηρίου, ως εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής. Πρέπει να ομολογήσω ότι μας διακατείχε μια έντονη συναισθηματική φόρτωση, όλοι καταλαβαίναμε την ιστορικότητα της στιγμής.


Το βλέμμα μου ήταν καρφωμένο πάνω στην μητέρα του Παύλου Φύσσα. Για πρώτη την φορά την έβλεπα από κοντά και θαύμασα την υπερηφάνεια της. Συνέχεια σκεπτόμουν ότι είχε χάσει τόσο άδικα το παιδί της, πριν από επτά χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε μια μέρα της δίκης που να μην ήταν παρούσα. Με αυτό τον τρόπο η Μάγδα Φύσσα έγινε μια γυναίκα – σύμβολο.


Όταν λοιπόν ξεκίνησε η ανάγνωση της απόφασης από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, την κυριά Λεπενιώτη, ήταν απολύτως ψύχραιμη. Ακόμα και όταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση για τον Ρουπακιά, δεν είχε καμία αντίδραση. Στο άκουσμα όμως της απόφασης για τις κατηγορίες περί σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, σηκώθηκε όρθια και όπως όλοι μας (τα μέλη του ΠΑ.ΜΕ., οι Βουλευτές) και χειροκροτούσε. Όμως ήταν όταν βγήκε έξω με το βλέμμα και το αίσθημα της δικαίωσης, φωνάζοντας «ο Παύλος, νίκησε», που συγκινηθήκαμε όλοι μας. Αυτή η αίσθηση δικαίωσης του απίστευτου αγώνα αυτής της γυναίκας, και όσων συμμετείχαν στην διαδικασία, έκανε όλους μας να δακρύσουμε. Μια απόφαση στην οποία το Δικαστήριο κατέληξε σύμφωνα με όλους τους κανόνες του Κράτους Δικαίου.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ονόματα των δύο Δικαστών, των δύο γυναικών που έβαλαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους σε αυτή την απόφαση. Αφενός την κυρία Κοτζαμάνη η οποία εντόπισε το πρόβλημα και προχώρησε την υπόθεση και αφετέρου την κυρία Λεπενιώτη, την Αρεοπαγίτη Πρόεδρος του Δικαστηρίου που έβγαλε αυτή την απόφαση. 


Δεν υπάρχει χώρος για κανένα εφησυχασμό. Όσο περήφανοι και αν νιώθουμε για την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία μας, που μπόρεσε και βρήκε εκείνο τον θεσμικό   τρόπο για να προστατευθεί και να βάλει φρένο στην δράση της εγκληματικής οργάνωσης, ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα. Ο φασισμός είναι πάντα παρών, και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι όταν κυριαρχεί ο λαϊκισμός και το μίσος. Όταν κυριαρχεί ο διχαστικός λόγος. Όταν υπονομεύεται η Δημοκρατία και οι θεσμοί. Όταν το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα, και συλλήβδην απαξιώνεται. Τότε το τέρας του φασισμού βρίσκει οξυγόνο και δυναμώνει. Γι’ αυτό δεν πρέπει εφησυχάζουμε, πρέπει να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας και να κάνουμε τον αναστοχασμό μας.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s