ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» της Αλεξίας Κουλούρη και του Λάμπρου Πέγκου στο κανάλι της Βουλής συζητήσαμε για σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα.
Ερωτώμενη για το κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν είπα:
« Βέβαια και είναι θετικό να έρχονται μεγάλες επενδύσεις και κανείς δεν μπορεί να πει κάτι κακό για αυτό. Επενδύσεις οι οποίες θα μοχλεύσουν την οικονομία μας, που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Όμως θα πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα, και πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Μετά από μια συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας, με ένα τουρισμό ο οποίος λόγος της κρίσης απέδωσε μόλις το 20% απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές, με ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην ανεργία και με ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, όπως η εστίαση, οι οποίοι να φυτοζωούν συνιστά άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο για την οικονομία.
Το πλαίσιο αυτό πρέπει να στοχεύει στην προστασία των θέσεων εργασίας, την προστασία των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται σ’ αυτές τι πρωτόγνωρες συνθήκες. Στις περιοδείες που κάνω στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω και στην συνολικά στην Δυτική Αθήνα, περιοχές στις οποίες ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ, μπορώ να σας πω ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν κάνουν καν σεφτέ. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην αγορά, δεν υπάρχει κίνηση στην οικονομία.
Ταυτόχρονα όλο αυτό που βιώνουμε, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να δούμε από την αρχή το παραγωγικό μας μοντέλο. Να εξετάσουμε τι έχει λειτουργήσει και τι δεν έχει λειτουργήσει. Να δούμε πως μπορούμε, και με τα κονδύλια τα οποία πρόκειται να έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανασυγκροτήσουμε τον παραγωγικό ιστό και το οικονομικό μοντέλο της πατρίδας μας.
Περιμέναμε και περιμένουμε λοιπόν να δούμε από την Κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την στήριξη της οικονομία, το οποίο δυστυχώς δεν βλέπουμε ακόμα.»
Ενώ όταν κλήθηκα να σχολιάσω την μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος τόνισα:
« Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και ειδικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για να μην κλείσουν. Να μπορέσουν να αντέξουν αυτό τον χειμώνα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Η κάθε μορφή στήριξης προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη και θετική, αρκεί να μην προχωράμε μόνο με αποσπασματικές κινήσεις. Το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο αυτές εντάσσονται προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας. Να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα νιώσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι ότι δεν είναι μόνοι και ότι θα μπορέσουμε να δούμε με αισιοδοξία την νέα χρονιά που θα μας έρθει.»
Κλείνοντας την παρέμβαση μου, τοποθετήθηκα για τις καταλήψεις λέγοντας:
« Καλό σχολείο, είναι το ανοιχτό σχολείο. Όσο και αν αναγνωρίζω τα δίκαια στο τι ζητούν και διεκδικούν οι μαθητές, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το κλειστό σχολείο είναι εις βάρος των μαθητών. Τα κλειστά σχολεία είναι κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο την διαφοροποίηση ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά, εις βάρος των δημόσιων σχολείων. Άρα εις βάρος των ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Αν θέλουμε να μιλάμε για καλά σχολεία, πρέπει να μιλάμε πάντα και πρώτα απ’ όλα για ανοιχτά σχολεία.
Η κυρία Κεραμέως και το Υπουργείο, δεν έδειξαν ούτε ψήγμα σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας αυτής συνθήκης που διαμορφώθηκε από την πανδημία. Το ότι δεν υπήρξε καμία προετοιμασία το καλοκαίρι και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, είναι ζητήματα που δημιούργησαν πολύ μεγάλη ανασφάλεια τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σ’ αυτές τις καταστάσεις που βλέπουμε σήμερα.
Θα περίμενα όμως η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας να μην είναι ένας αυταρχισμός ή μια τέτοια λογική. Περίμενα να ήταν περισσότερος διάλογος. Όμως έχετε δει το Υπουργείο να επιδιώκει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα; Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.
Από εκεί και πέρα η θέση του Κινήματος Αλλαγής για την τηλεκπαίδευση και την εισαγωγή ψηφιακών δυνατοτήτων στο σχολείο, είναι ξεκάθαρη και σίγουρα όχι τόσο κοντόφθαλμη, όπως την βλέπει η Κυβέρνηση. Εμείς θα είμαστε εδώ πέρα να επιμένουμε για ανοικτά και ασφαλή σχολεία και μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο. Είναι αποτυχία της Κυβέρνησης ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε.»