Χθες ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του BlueSky, όπου είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Θέματα όπως η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην χώρα, η στάση της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται τελευταία .
Στην τοποθέτηση μου σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού και το φιάσκο με το κοινό ανακοινωθέν είπα:
«Μέχρι πριν από δύο μήνες συζητούσαμε το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την γειτονική χώρα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει μια εκτόνωση σε μια κατάσταση που ήταν σχεδόν πολεμική, είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Νομίζω ότι και η επίσκεψη του κυρίου Πομπέο εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο.
Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον, ενώ μέχρι πρόσφατα είχαν μια τάση αναχωρητισμού από την περιοχή είναι πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα η ύπαρξη ενός block κρατών με την Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ δημιουργούν μια επιπλέον πίεση στην Τουρκία.
Αναγνωρίζουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια και έχουν γίνει πράγματα τα οποία είναι θετικά. Όμως το ζήτημα με το κοινό ανακοινωθέν, όπου άλλα έλεγε το αγγλικό κείμενο και άλλα το ελληνικό, είναι αδιανόητο. Είναι σφάλμα της Κυβέρνησης, δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με γομολάστιχα. Η όλη αντιμετώπιση του θέματος δεν ήταν σοβαρή, αυτά θυμίζουν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Προφανώς στην Κυβέρνηση έπαθαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. »
Αναφορικά με την στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας στην μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής τόνισα:
« Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, ιδιαίτερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στα εθνικά θέματα, κάνουμε γόνιμη, υπεύθυνη, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Βάζουμε πλάτη για την χώρα και νομίζω ότι αυτό φαίνεται και το αναγνωρίζει ο λαός. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θέλουν σαφείς απαντήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Σε λίγες ημέρες στην Σύνοδο Κορυφής θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα. Εκεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση της απέναντι στις κυρώσεις για την Τουρκία, την Κύπρο και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε κάθετοι σ’ ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό, η Τουρκία παραβίαζε τα χωρικά μας ύδατα, ενώ συνεχίζει την παρουσία της και στα οικόπεδα όπου η Κύπρος κάνει γεωτρήσεις. Θα επιμείνουμε λοιπόν για κυρώσεις; Θα επιμείνει η Κυβέρνηση σ’ αυτό;
Εμείς λέμε πως ναι, αυτό πρέπει να κάνει. Βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων. Ο κύριος Ερντογάν είναι ένα πληγωμένο θηρίο αυτή την στιγμή. Το ότι προσωρινά προχώρησε σ’ αυτή την τακτική υποχώρηση, έγινε προφανέστατα για να μην υποστεί η Τουρκία τις κυρώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγουν από την ατζέντα. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει διαφορετικά.
Επίσης στο θέμα της Κύπρου, η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει», που μέχρι σήμερα είχαμε και καθορίζει την εξωτερική μας πολιτική; Είναι ένα ερώτημα που χρήζει ξεκάθαρης απάντησης. Αυτή την στιγμή εκπέμπεται ένα θολό μήνυμα.
Ενώ και για το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών πρέπει να γίνει σαφές από την Κυβέρνηση, πιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο των συζητήσεων. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ξεκάθαρα, τηρώντας την εθνική γραμμή, ότι οι συζητήσεις πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το θέμα της Υφαλοκρηπίδας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. »
Τέλος σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας είπα χαρακτηριστικά:
« Δυστυχώς σήμερα σπάσαμε ένα αρνητικό ρεκόρ και ξεπεράσαμε το φράγμα των 400 κρουσμάτων, χωρίς να ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Βεβαίως πάρθηκαν κάποια μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου θα πρέπει να περιμένουμε 14 ημέρες για να δούμε εάν και πως πρόκειται να αποδώσουν.
Όμως αδιαμφισβήτητα υπάρχει μια δυναμική διάδοσης και όπως φαίνεται μέχρι τώρα δεν ανακόπτεται. Γι΄ αυτό και εμείς λέμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί μ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Να ληφθούν περισσότερα και πιο αποφασιστικά μέτρα, να πείσει για αυτά , για την ανάγκη τήρησής τους.
Φοβάμαι ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούσε να υπάρχει ένα σχέδιο και να αξιοποιηθούν τα ΚΤΕΛ, όπως έγινε τώρα και όχι ένα μήνα πριν; Γιατί αυτή η καθυστέρηση; »