Τοποθέτηση ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στο ΣΝ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Tο παρόν νομοσχέδιο είναι απαραίτητο και μάλιστα, θα έπρεπε να έχει έρθει πολλά χρόνια νωρίτερα. Έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, γιατί την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές και βήματα στην τεχνολογία και την ψηφιακή εξέλιξη, γιατί είμαστε προ των θυρών της  4ης βιομηχανικής επανάστασης, γιατί βρισκόμαστε μπροστά στις προκλήσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Η χώρα μας, λοιπόν, έχει ανάγκη από ένα σαφές εγχειρίδιο για ένα νέο ψηφιακό κράτος, που να εμπεριέχει μια ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική.

–  Προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

–  Προκειμένου  να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες,

– Προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι δομές και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου.

Μην λησμονούμε άλλωστε, πως αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει με νόμους και  καινοτόμες διαδικασίες και εφαρμογές που πρώτο εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το opengov, η Διαύγεια, ο Νόμος ΕΥΓΕΠ 3882/2010. Μην ξεχνάμε πως η Προοδευτική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη από το2011 διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, στο οποίο προβλέπονταν και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή και χρονοσήμανση.

Νομίζω ότι ο Υπουργός θα θυμάται πολύ καλά αυτές τις καινοτόμες για την στιγμή που προωθήθηκαν πρωτοβουλίες. Μαζί τις προβάλαμε τότε. Σας ακούσαμε στη διάρκεια των συνεδριάσεων της  επιτροπής κύριε Υπουργέ και συμφωνούμε πως έχουμε καθυστερήσει πολύ σαν χώρα να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες μας. Το αναγνωρίσατε και εσείς με το παράδειγμα καθυστέρησης έκδοσης συντάξεων. Είναι αναγκαίο πολύ γρήγορα, λοιπόν, να προβείτε σε αλλαγές βήμα βήμα σε κάθε υπηρεσία του Υπουργείου όσον αφορά στις συγκεκριμένες διαδικασίες. Όμως, αναμφισβήτητα όλη αυτή η διαδικασία ψηφιοποίησης χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλή προσοχή και ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των διαδικασιών.

Ξέρετε, αυτό το νομοσχέδιο, έρχεται μέσα σε μία περίοδο που αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να κάνουμε γενναία βήματα προς το μέλλον, προς τη νέα ψηφιακή εποχή.

Κάτι τέτοιο αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από την κρίση του κορονοϊού, μέσα από το lock down το οποίο λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, όπως κι εσείς έχετε πει.

Αν, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι είχε ένα θετικό όλη αυτή η απίστευτη δοκιμασία, ας ελπίσουμε, ότι είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αφήνοντας πίσω χρόνιες αγκυλώσεις ιδιαίτερα όσον αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες και στην παροχή όλων αυτών των υπηρεσιών, που  έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού και αν θέλετε συνολικότερα με την εξυπηρέτηση και επιτάχυνση της οικονομίας μας.

Κάποιες ειδικότερες επισημάνσεις επί του σχεδίου νόμου.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή τονίσαμε :

– Πως είναι ανάγκη να θεσπίσουμε την υποχρεωτική ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των φορέων του δημοσίου, τη διαλειτουργικότητα τους, ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες τόσο για τη διοίκηση, όσο και για τον πολίτη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

– Τονίσαμε επίσης κι επισημαίνουμε και τώρα, πως πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί θεσπίζοντας υψηλά εχέγγυα για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

– Πως οι  ψηφιακές θυρίδες είναι απολύτως αναγκαίες  τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους φορείς, ώστε κάθε πολίτης μέσα από αυτές να ανατρέχει σε οποιοδήποτε ψηφιακό έγγραφο ή πιστοποιητικό, μέσα από ένα μέρος κι όχι να χάνεται στην αναζήτηση.

– Πως είναι απολύτως το μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, προσιτό και στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο μέσω του οποίου ο πολίτης θα γνωρίζει από πριν το νομοθετικό πλαίσιο, τη διαδικασία και όλα τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Με τέτοιο τρόπο κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα ερμηνεύει εσφαλμένα ένα νόμο, είτε από άγνοια, είτε δικαιολογημένα από την πολυνομία και την κακονομία που δυστυχώς χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση στη χώρα. Όμως αναρωτιέμαι κε Υπουργέ, κατά πόσο έχετε βασιστεί στη δουλειά που είχε γίνει, επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με το σύστημα ΕΡΜΗΣ, που πρώτο κατέγραψε τις διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες.

Αν θέλατε κε Υπουργέ, να κάνετε μια πραγματική καινοτομία  και να δείξετε μια γενναία μεταρρυθμιστική διάθεση γιατί δεν συστήνετε και ψηφιακό οργανόγραμμα για την αποτύπωση της δομής και στελέχωσης του Δημοσίου αλλά και των φορέων που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους; Αυτή η αποτύπωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, επειδή καταγράφει με τα ελάχιστα στοιχεία τις μονάδες και τα άτομα όπως είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή. Μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νόμο ανάλογο με αυτόν της Διαύγειας και μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο και εργαλείο για μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010 παρά το γεγονός ότι και τότε είχε προταθεί από επιστημονικούς φορείς και αρκετούς βουλευτές. Γιατί δεν το κάνετε λοιπόν τώρα; Αυτό είναι κορυφαία μεταρρύθμιση κε Υπουργέ. Τολμήστε το!

– κύριε Υπουργέ τονίσαμε επίσης πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα της Ευρώπης κάθε πολίτης πρέπει να έχει έναν προσωπικό αριθμό, δηλαδή έναν μοναδικό αριθμό, ως αριθμός υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα μέσω του οποίου θα συναλλάσσεται με το δημόσιο, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί αλλού το ΑΜΚΑ, αλλού το Α.Φ.Μ., αλλού  τον αριθμό ταυτότητας του στις συναλλαγές με το δημόσιο. Μία επισήμανση. Πώς θα διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων αυτών των στοιχείων που θα κατέχει το Μητρώο και η οποιαδήποτε πρόσβαση μέσω του νέφους (Κυβερνοασφάλεια).

Δύο παρατηρήσεις

-Όσον αφορά τις Λευκές περιοχές είναι οι περιοχές που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη. Πιστεύετε πως νοείται να υπάρχει περιοχή σήμερα της Ελλάδας δίχως κάλυψη;

– Σε ότι αφορά το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θέλω να σταθώ και στο γεγονός πως η Ελλάδα εισέρχεται στα δίκτυα 5ης γενιάς. Σαφώς και αναζητάμε καινοτομία,  έρευνα και  ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων σε δίκτυα 5G από εταιρείες, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, από ερευνητικά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου. Τι συνιστά λοιπόν το ταμείο Φαιστός όπως μας το παρουσιάσατε; Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που θα έχει ενεργητικό το 25% των εσόδων που θα προκύψουν από το διαγωνισμό για την παραχώρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στους παρόχους;

Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να διασφαλίσετε όρους πλήρους διαφάνειας για τη σύσταση του ταμείου Φαιστός με ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Τέλος κε Υπουργέ, η επιτυχία αυτού του νομοθετήματος θα κριθεί στην υλοποίησή του, θέλω να σας επισημάνω ότι ενώ μιλήσατε την προηγούμενη εβδομάδα για την άμεση υλοποίηση εντός διμήνου της ψηφιακής Βίβλου, γιατί αντίστοιχα δεν μας αναφέρετε χρονικό πλαίσιο εκπαίδευσης και προσαρμογής των υπαλλήλων των δημοσίων φορέων και των Υπουργείων;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν πολιτευόμαστε μόνο για να ασκούμε στείρα αντιπολίτευση, δίχως σαφείς προτάσεις καλής νομοθέτησης.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, οραματιζόμαστε ένα νέο ψηφιακό κράτος. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταστούν σαφή τα μέτρα, οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων και την προστασία της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών σε παράλληλη πλεύση με τη στροφή της κοινωνίας μας σε μια νέα εποχή.

Δηλώσατε κε Υπουργέ, πως προσδοκάτε να εμπλουτίσουμε την ψηφιακή στρατηγική.

Δυστυχώς όμως δεν είδαμε κάποια αλλαγή στις παρατηρήσεις που σας τέθηκαν τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά των φορέων, και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που μας καταθέσατε ήταν ισχνές και διαδικαστικές.

Δηλώσατε πως στόχος του παρόντος σχεδίου νόμου είναι να προσεγγίσετε όλα τα Υπουργεία και να «πάμε έργο –έργο»  για να μην έχετε γενικούς κανόνες και να μην αφήνετε εκκρεμότητες.

Εμείς σας προτρέπουμε, αυτές τις εκκρεμότητες  να υπερβείτε και να λειτουργήσετε με ανοικτό πνεύμα και με διάθεση, ώστε τα σχέδια νόμου να μην παραμένουν θεωρητικά εγχειρίδια, αλλά πεδία σύγκλισης, για τη χώρα, για τους Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σίγουρα δεν είναι υπόθεση ενός Κόμματος. Η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει σελίδα και να μετασχηματιστεί σ’ ένα κράτος ψηφιακό και φιλικό προς τον πολίτη.

Σε τέτοια ζητήματα όπως αυτά της ψηφιακής διακυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Πράγματι έχουμε πολλά μέτωπα αντιπαραθέσεων, στην οικονομία, στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στην ιδεολογία μας εν γένει. Όμως ο ψηφιακός ανασχηματισμός της χώρας μας, αφορά όλη την κοινωνία. Είναι μια ανάγκη της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Το κράτος είναι ένα και ως ένα πρέπει να λειτουργεί! Κατά την άποψη μου, εφόσον είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να υπάρχει συντεταγμένη λογική λειτουργίας των υπηρεσιών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Θέλουμε, προσδοκάμε για την Ελλάδα των πολιτών, ανάπτυξη πραγματική για όλους.

Χαιρόμαστε κε Υπουργέ, που συνταχθήκατε με την προτροπή μας για περισσότερη φαντασία στις πολιτικές του Υπουργείου σας. Κι αυτή προσδοκάμε λίαν συντόμως να δούμε στην εφαρμογή του ψηφιακού ανασχηματισμού της χώρας μας.

Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, την ανάγκη άμεσης ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων υπηρεσιών. Είμαστε εδώ για να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες και όλα όσα ανήκουν σε αυτήν, με διαφάνεια, με αξιοκρατία, με διαύγεια, με φαντασία.

Και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε πάνω σε αυτόν τον άξονα. Σας ευχαριστώ θερμά».

Παρακολουθήστε το video της ομιλία εδώ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s