Άρθρο στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»: «Καθήκον όλων μας να κρατήσουμε τη χώρα ψηλά και να την ανεβάσουμε»

Άρθρο στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» στις 19.09.2020

ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την κοινωνία. Τα Εθνικά θέματα είναι ανοικτά, με την Τούρκικη προκλητικότητα και επιθετικότητα να έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό τοπίο ανασφάλειας και ανησυχίας.


Ο κορονοιός είναι πάντα εδώ και ο Χειμώνας αναμένεται δύσκολος . Πέραν δε των υγειονομικών επιπτώσεων , τροφοδοτεί μία πρωτοφανή οικονομική κρίση σε διεθνές επίπεδο και ασφαλώς και στη χώρα μας. Η ύφεση, οι δυσκολίες των Επιχειρήσεων, η ανεργία θα δυσκολέψουν το μέσο νοικοκυριό. Σαν να μην έφτανε αυτό το τρίπτυχο φωτιά, κάθε μέρα ξεσπάει κάθε πρόβλημα που έχουμε βάλει κάτω από το χαλί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια και συνολικά κατ΄ επέκταση στην Λέσβο.

Τι συνιστούν όλα αυτά για μια χώρα σαν την δική μας η οποία πέρασε από μια δεκαετία που συρρίκνωσε το Α.Ε.Π της χώρας 25% και πίεσε ασφυκτικά το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων; 


Συνιστούν αντικειμενικά ένα μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον της και αυτό αφορά όλον τον πολιτικό κόσμο που απαιτείται να δείξει ότι βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων. Να δείξει ότι σε κρίσιμες ώρες μπορεί να συνεννοείται , να συμφωνεί, να τονώνει την εθνική ομοψυχία. Ο λαϊκισμός, η εύκολη ρητορεία, η ωραιοποίηση των προβλημάτων , οι τακτικές που εξυπηρετούν στενά κομματικά συμφέροντα δεν έχουν θέση σε μια χώρα που πρέπει να ξεπεράσει τα κύματα τσουνάμι που δέχεται και να προχωρήσει με αισιοδοξία σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Αυτό αφορά πρώτα και κύρια στην ίδια την Κυβέρνηση η οποία ιδιαίτερα το Καλοκαίρι έδειξε σοβαρά προβλήματα συντονισμού, έγκαιρης και καλά σχεδιασμένης παρέμβασης , διάθεσης να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις της Αντιπολίτευσης και βασικά από το Κίνημα Αλλαγής. Αδυνατώ να κατανοήσω για παράδειγμα την πεισματική άρνησή της να μην συγκληθεί Σύνοδος των Πολιτικών Αρχηγών για τα προβλήματα που απορρέουν από την Τούρκικη επιθετικότητα. Αδυνατώ να αντιληφθώ την αυταρέσκεια της Υπουργού Παιδείας, όταν ενόψει ανοίγματος των σχολείων , όταν όποιος έχει την στοιχειώδη επαφή με τα σχολεία, σημειώνει προβλήματα που υπάρχουν λίγες ώρες, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την ικανοποίηση για όλα και να αντιληφθεί ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητήσει, που πρέπει να ακούσει είτε αφορούν στον κορονοιό, είτε στο άνοιγμα των σχολείων , είτε στα Ελληνοτουρκικά και την κατάσταση γενικά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την επιβίωση Επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ωστόσο αυτό αφορά και στην Αντιπολίτευση και κυρίως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που αντί να διδαχτεί από τις σκληρές ήττες που υπέστη κατά την διάρκεια του 2019, επιστρέφει στο διχαστικό λόγο , το λαϊκισμό, δείχνοντας να επενδύει σε μια καταστροφή μήπως και « ρεφάρει». Η πρόσφατη εμφάνιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, η αοριστολογία του, ο διχαστικός του λόγος  δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του, την φτώχεια ιδεών, την αμνησία για την απαράδεκτη πολιτική του επί τεσσεράμισι χρόνια χέρι – χέρι με την δεξιά του κ. Καμμένου. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και βέβαια δεν μπορεί να εκφράσει τον κόσμο της Προοδευτικής Παράταξης, των δυνάμεων της Μεταρρύθμισης και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Ουσιαστικά το βάρος αυτό πέφτει στις πλάτες του Κινήματος Αλλαγής που έδειξε ότι ξέρει να αντιπολιτεύεται σκληρά αλλά να καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις, που ξέρει να προτάσσει το Εθνικό συμφέρον, που ξέρει να λέει μεγάλα ΝΑΙ, αλλά και μεγάλα ΟΧΙ. Σ΄αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε , έχοντας εμπιστοσύνη ότι ευρύτερες δυνάμεις θα εκτιμήσουν την συμβολή του, τον ρόλο του, την παρεμβατικότητά του. Σε κάθε περίπτωση όλοι κρινόμαστε. Πριν απ΄ όλα για τη  στήριξη της χώρας και της κοινωνίας. Είμαι σίγουρη ότι στο τέλος αυτού του κύκλου ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων θα υπάρξει. Ένας συσχετισμός που θα επιτρέπει προωθητικές πρωτοβουλίες για να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά και να την ανεβάσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s