Εμφάνιση στην εκπομπή «Χ2» του Γιάννη Πολίτη: «Χρειάζεται πραγματική εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τα εθνικά θέματα»

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χθες το βράδυ ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή του Γιάννη Πολίτη Χ2 στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Κατά την διάρκεια της εκπομπή, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε διεξοδικά αρκετά θέματα από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Ασχοληθήκαμε με την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την κατάσταση στην Μόρια αλλά και με το άνοιγμα των σχολείων και το φιάσκο με τις μάσκες.

Στην τοποθέτηση μου για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την λεγόμενη συμφωνία του Βερολίνου και τα εξοπλιστικά, είπα:

« Υπάρχει ένα παραλογισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το ευχάριστο είναι ότι η Γερμανία, παρά τα οικονομικά της συμφέροντα στην Τουρκία, μετά και από τον αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο που αντιμετωπίζει η Γαλλία το θέμα, έχει τροποποιήσει την  στάση της και αυτό είναι σημαντικό.

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Καλά είναι τα λόγια και έχουν υπάρξει κάποιες λεκτικές κυρώσεις, όμως θα πρέπει να υπάρξουν πραγματικές κυρώσεις από την Ευρώπη στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν και η Τουρκία δεν μπορούν να καταλάβουν διαφορετικά, εκτός από ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Θα πρέπει ο κύριος Μητσοτάκης να πιέσει ακόμα περισσότερο για κυρώσεις. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο κύριος Ερντογάν είναι σε μια δεινή οικονομική θέση και κατάσταση καθώς η Τουρκία ανήκει στις χώρες που απειλούνται από άμεση χρεοκοπία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι είναι μια υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης. Έχει βάλει και βάζει διαρκώς πλάτη για την χώρα. Ζητούμε λοιπόν να υπάρξει μια πραγματική εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Αυτό προϋποθέτει από την μεριά της Κυβέρνησης να κάνει μια ενημέρωση, μια ουσιαστική ενημέρωση στα κόμματα.

Με λύπη μάθαμε από το άρθρο του κυρίου Μητσοτάκη τις προάλλες ότι υπάρχει ένα έγγραφο συμφωνίας πάνω στα όσα συζητήθηκαν στην τριμερή του Βερολίνου, για το οποίο εμείς δεν είχαμε ποτέ ενημερωθεί. Ενημερώθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι παντελώς αδικαιολόγητο.


Τέτοιες αποφάσεις δεν βοηθούν την δημιουργία μια εθνικής γραμμής, συναίνεσης και συνεννόησης, σε καμία περίπτωση. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βρεθεί μακριά από τέτοιου είδους τακτικισμούς που δεν βοηθούν καθόλου.


Το θέμα των εξοπλιστικών είναι πολύ σοβαρό. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θωρακιστεί, χρειάζεται να υπάρξει ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από δέκα χρόνια κρίσης, όπου δεν έγινε τίποτα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή την στιγμή το αξιόμαχο της Ελλάδας βασίζεται στο έργο των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και αν υπήρξαν κάποιοι κακοφορμισμοί. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να ακούσουμε ποια είναι και η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το θέμα. Γιατί υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, άλλα λέει ο κύριος Φίλης, άλλα ο κύριος Τσίπρας.

Είμαστε μια φιλειρηνική δύναμη και θέλουμε να προσέλθουμε στον διάλογο. Όμως δεν είμαστε εμείς που προκαλούμε, που καταπατούμε το Διεθνές Δίκαιο, που μιλάμε για αναθεώρηση Συνθηκών, όπως κάνει η Τουρκία.

Λέμε ναι στον διάλογο υπό δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι ότι προσερχόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου, όμως ο κύριος Ερντογάν πρέπει να αποδείξει ότι δεν έρχεται με πιστόλι. Η υποχώρηση του Opuc Reis στην Αττάλεια, δεν πρέπει να είναι μια τακτικιστική κίνηση και αναμένεται να φανεί αυτό τις επόμενες μέρες.


Μπορεί ο κύριος Ερντογάν να υποχωρήσει αυτή την στιγμή προφανώς ενόψει και   της Συνόδου Κορυφής, για να μετριαστούν ενδεχόμενα οι κυρώσεις απέναντι του ή να μην υπάρξουν καθόλου. Θα πρέπει να δείξει αφενός ότι συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις.


Το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι ότι η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι προσέρχεται σε διάλογο με την Τουρκία με μοναδικό αντικείμενο συζητήσεις το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο. Αντίθετα ο κύριος Ερντογάν έχει μια ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για μειονότητες κλπ.


Πολλές φορές στο παρελθόν, μπορεί να είχε υπάρξει ενημέρωση πολιτικών αρχηγών που κάποιοι ενδεχόμενα να την χρησιμοποίησαν για επικοινωνιακούς λόγους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τον κύριο Μητσοτάκη να μην καλεί και να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να μην έχουμε τετελεσμένα όπως στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ο κύριος Τσίπρας την χειρίστηκε μόνος του και ύστερα ζητούσε συναίνεση από την αντιπολίτευση. Δεν γίνεται έτσι και δυστυχώς το ίδιο λάθος επαναλαμβάνει και ο κύριος Μητσοτάκης».

Για την κατάσταση στην Μόρια αλλά και γενικότερα για το μεταναστευτικό ανέφερα:

« Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο. Εδώ βλέπουμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο  από την Κυβέρνηση ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν πάρει καθεστώς ασύλου. Οι άνθρωποι αυτοί  έχουν αφεθεί να γυρνούν στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας, χωρίς να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης, ενσωματωσής τους.

Τώρα για την Μόρια, τι να ειπωθεί γι’ αυτή την διαχρονική ντροπή. Ντροπή για την χώρα μας και ντροπή για την Ευρώπη. Μια ντροπή που είναι δημιούργημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Αυτό που βλέπω είναι ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι το μεταναστευτικό, που θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την ίδια πολιτική την οποία εισήγαγε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τι διαφορετικό έχει κάνει η σημερινή Κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό; Τι διαφορετικό έκανε στη Μόρια; Τι διαφορετική αντιμετώπιση έχει απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες; Ίσα – ίσα έχουν διογκώσει το πρόβλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δημιουργήθηκε ένας  χώρος ντροπής και μάλιστα ήταν κορυφαία στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είχαν κάνει αδιανόητες δηλώσεις όταν ήταν Κυβέρνηση για το τι συνέβαινε εκεί πέρα. Και έρχεται αυτή την στιγμή η Ν.Δ. ένα ολόκληρο χρόνο και δεν κάνει τίποτα ή μάλλον κάνει. Κάνει διαρκείς παλινωδίες, συστήνει γραμματείες, τις παίρνει πίσω και τις κάνει Υπουργεία. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία στρατηγική.

Βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όμως επί του πρακτέου τι ακριβώς συμβαίνει; Χρειάζεται να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πίεση».

Ενώ καταθέτοντας την άποψη μου για το άνοιγμα των σχολείων και το φιάσκο των μασκών ανέφερα:

« Θα σας μιλήσω ως μητέρα και όχι ως πολιτικός. Τι μάθαμε από τους ειδικούς μέχρι τώρα. Μάθαμε ότι για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό χρειάζεται να εφαρμόζουμε το τρίπτυχο των μέτρων.

Δηλαδή αποστάσεις, μάσκες, κανόνες υγιεινής. Ποια είδαμε ότι ήταν η αντιμετώπιση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στον κορονοϊό και η προετοιμασία για την νέα σχολική χρονιά; Μόνο ένα πράγμα, μάσκες και αυτό το θέμα έγινε ένα απίστευτο φιάσκο, με μάσκες που έχουν μέγεθος τραπεζομάντηλου.

Στο Υπουργείο δεν έγιναν προδιαγραφές; Δεν υπήρξαν πρωτόκολλα παραλαβής; Μα δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος ν΄ ανοίξει ένα κουτί να δει τι γίνεται; Υπάρχει ξεκάθαρα, αν μη τι άλλο πολιτική ευθύνη σίγουρα.

Όμως πέρα από το φιάσκο των μασκών, δεν είδαμε μια προσπάθεια για μια μεγαλύτερη αραίωση μέσα στις αίθουσες. Δε θα πω ότι από 25 να πάμε σε 15 μαθητές ανά τμήμα. Δε θα έπρεπε όμως να είχε ξεκινήσει ένας διάλογος από τον Ιούνιο με τους καθηγητές, με τους γονείς, να δούμε πόσες περισσότερες αίθουσες θα μπορούσαμε να βρούμε;


Σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις Βόρειες χώρες, κάνουν κάποια μαθήματα που είναι απαραίτητα με τον πίνακα μέσα, χωρισμένα τα παιδιά σε βάρδιες 09:00 με 11:00 και 11:00 με 13:00 και τα υπόλοιπα μαθήματα τα κάνουν έξω σε πολιτιστικούς χώρους, πάρκα, πλατείες. Εδώ δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σχέδιο εύρεσης χώρων, να μην πάμε στα 15 παιδιά αλλά θα μπορούσαν να πάμε στα 18 με 20 παιδιά ανά τμήμα. Στην τάξη της κόρης μου είναι 26 παιδάκια σε μια αίθουσα που είναι λιγότερο από 20 τετραγωνικά.

Δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερες υποδομές, μια προετοιμασία ώστε να υπάρχουν περισσότερες βρύσες; Τόσο απλό. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν προετοιμάστηκε επαρκώς η Κυβέρνηση.

Όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι σε όλη την διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε την προσπάθεια πάρα πολύ. Όμως δεν μπορεί να βλέπουμε τα λάθη τα οποία κάνει η Κυβέρνηση και να μην τα αναδεικνύουμε.


Ειλικρινά απορώ αν στην Κυβέρνηση πιστεύουν ότι όλα έγιναν μια χαρά. Αν είχαν γίνει μια χαρά, αυτή την στιγμή δεν θα είχαμε 310 κρούσματα την ημέρα και 60% πληρότητα στις ΜΕΘ. Εμείς δεν επιχαίρουμε , απεχθανόμαστε την καταστροφολογία, όμως θα πρέπει να τουλάχιστον να παραδεχτεί τα λάθη τα οποία έγιναν και ότι η μόνη αντιμετώπιση από την μεριά της Κυβέρνησης όσο αφορά το θέμα του κορονοϊού και τα σχολεία ήταν απλά της μάσκας και τελικά έγινε ένα τέτοιο φιάσκο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s