H τοποθέτηση μου ως αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής στο Σ.Ν. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτής Β2  Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής

Αθήνα,11/09/2020

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νάντια Γιαννακοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής:

Στην συζήτηση επί της αρχής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου τονίζοντας πως:

«Μπήκαμε σε μια νέα εποχή όπου αναπροσαρμόσαμε τη ζωή μας στη μετά lockdown εποχή.

Επαναλειτουργήσαμε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες μετά την άρση περιορισμού κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών, με συγκεκριμένες υγειονομικές οδηγίες και διευκρινιστικές εγκυκλίους προς όλες τις υπηρεσίες, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του Κορωνοϊού.

Απλοποιήθηκαν διαδικασίες σε δημόσιες υπηρεσίες, ψηφιοποιήθηκαν διάφορες πλατφόρμες σε υπηρεσίες του κοινού, όπως και στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Όμως αναμφισβήτητα, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη και βελτίωση των διαδικασιών. Προσδοκούμε να γίνουν αλλαγές που να μην επιτρέπουν απλώς ενσωματώσεις Οδηγιών και Κανονισμών, αλλά ουσιαστικά εκσυγχρονισμό στις νέες απαιτήσεις της εποχής μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της Ελληνικής πολιτείας, προσαρμοσμένες στα Ευρωπαϊκά πλαίσια.

Μην λησμονούμε πως το παρόν νομοσχέδιο πατάει πάνω σε νόμους και καινοτόμες διαδικασίες και εφαρμογές που πρώτο εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το opengov, η Διαύγεια, ο Νόμος ΕΥΓΕΠ 3882/2010.

Το παρόν σχέδιο νόμου ενώ συνιστά μια πράξη αναγνώρισης όπου προσπαθεί να κωδικοποιήσει όλη τη νομοθεσία για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, με πάνω από 230 άρθρα, σε κάποια σημεία χάνεται η συνάφεια και συνδεσιμότητα.».

 Η κα Γιαννακοπούλου επεσήμανε όσο αφορά στα βασικά μέρη του νομοσχεδίου πως :

«-Στο πρώτο μέρος του παρόντος σν  και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β παρουσιάζεται η Βίβλος της Ψηφιακής Διακυβέρνησης (άρθρο 5). Να σας θυμίσουμε κε Υπουργέ, ότι η Βίβλος αυτή έπρεπε να είχε κατατεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί επομένως ουσιαστικά ρυθμίζουμε την λειτουργία σε κάτι που δεν γνωρίζουμε.

Εδώ βέβαια πρέπει να επισημάνουμε πως επιχειρεί ο Υπουργός να ελέγξει όλο το ΕΣΠΑ. Στην ουσία ή προσδοκά να καταργήσει όλες τις διαχειριστικές αρχές ή να προσθέσει μία γραφειοκρατική διαδικασία η οποία θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Είναι αυτή η πρόθεσή σας κε. Υπουργέ;

Αποτελεί αυτό άραγε έκφανση του επιτελικού κράτους;

Αντίστοιχο ερώτημα τίθεται και στο Άρθρο 6.  Σαφώς δεν διαφωνούμε με την δημιουργία της Υψηλής Επιτροπής Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο επιλογής των μελών της. Μία τέτοια επιτροπή δεν μπορεί να ορίζεται αυθαίρετα από τον Υπουργό, αλλά πρέπει τα μέλη της Επιτροπής εκτός από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους να έχουν και θεσμικό ρόλο.

π.χ. ο Πρύτανης του ΕΜΠ ή ο αντικαταστάτης του, εξειδικευμένοι καθηγητές Πολυτεχνικών ή Πανεπιστημιακών Σχολών της Χώρας, διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες του κλάδου σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εξωτερικού

Ερωτήματα προκύπτουν και στο άρθρο 7 με τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από ολομέλεια και τμήματα. Βλέπουμε κι εδώ μια ροπή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του Υπουργού.

– όσον αφορά την εισαγωγή του ΠΑ (Προσωπικό Αριθμό), θα πρέπει να μας διευκρινιστεί τι θα γίνει με τον αριθμό δελτίου ταυτότητας. Έχει ανακοινωθεί  ήδη και από την προηγούμενη κυβέρνηση η πρόθεση προκήρυξης διαγωνισμού για  δελτία ταυτότητας για τους πολίτες που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά χαρακτηριστικά κτλ.

Θα υπάρχει και ο αριθμός ΑΔΤ που μαζί με τον προσωπικό αριθμό θα περιπλέκει την καθημερινότητα του πολίτη;

Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες σύντομα ή θα παρέλθει διετία, όπως αναγραφόταν στη διαβούλευση».

Τέλος, η βουλευτής μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε εκσυγχρονίζει την Ελληνική Νομοθεσία και την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μπροστά στις νέες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις,

Λέμε ναι και συντασσόμαστε σε οτιδήποτε ακολουθεί τις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες, την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα του τόπου.

Είμαστε επί της αρχής θετικοί στο Παρόν Σχέδιο Νόμου, υπό την προϋπόθεση, ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες διορθώσεις σε επί μέρους εσφαλμένες διατάξεις.

Και με την βασική προϋπόθεση να ακούσουμε τους αρμόδιους φορείς που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τις ανάγκες εκσυγχρονισμού κι αναβάθμισης του χώρου τους.

Χαιρόμαστε κε Υπουργέ, που συνεχίζετε τη φιλοσοφία ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας μας. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η προοδευτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη από το 2011 διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, στο οποίο προβλέπονταν  και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή και χρονοσήμανση.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε ξαναπεί πως θα υπερψηφίζουμε νομοσχέδια όταν θα προβάλλουν την καινοτομία, την γνώση, την πρόοδο και θα δυναμιτίζουν την πορεία της Χώρας μας στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο προσκήνιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s