Συνέντευξη στη ΕΡΑ: «Η Κυβέρνηση είχε χρέος να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το μεταναστευτικό και να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σήμερα το πρωί στην εκπομπή GPS του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ, είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ για τα δυο μείζονα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα για το θέμα που έχει ανακύψει ύστερα και από την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, για τους αρνητές της μάσκας αλλά και για την κατάσταση των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Στην τοποθέτηση μου για την κατάσταση στην Μόρια επισήμανα:

« Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι εικόνες, αλλά και η ίδια η ύπαρξη της Μόριας είναι ντροπή. Είναι μια ντροπή για την χώρα μας. Μια ντροπή για όλη την Ευρώπη, η οποία ανέχεται αυτές τις καταστάσεις, αυτές τις συνθήκες. Θα περιμέναμε μια ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ.

Όλοι γνωρίζουμε πότε δημιουργήθηκε η Μόρια, υπάρχουν ευθύνες από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι συνεχίστηκε ακριβώς η ίδια πολιτική και από την τωρινή Κυβέρνηση. Ουσιαστικά ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία όχι απλά δεν βλέπουμε να έχει δοθεί μια λύση, αλλά δυστυχώς έχει μεγαλώσει και το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι έχουμε ένα ολόκληρο νησί, με τον ντόπιο πληθυσμό να βρίσκεται πλέον στα όρια του και 13.000 βασανισμένες ψυχές να μην μπορούν επιτέλους ν’ αντέξουν αυτή τη κατάσταση. Εδώ χρειάζεται ένα σχέδιο.

Υπάρχει σχέδιο; Και που είναι αυτό; Δε θα έπρεπε να υπήρχε μια ξεκάθαρη στρατηγική η οποία θα είχε διαμορφωθεί, μετά από ένα χρόνο Της ΝΔ στην εξουσία; Ένα σχέδιο μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία, με την αυτοδιοίκηση, με την περιφέρεια, με όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν θα έπρεπε να υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο;

Σαφώς και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση, και ένα τμήμα αυτών των ανθρώπων, οι πιο ευάλωτοι, πρέπει να πάνε σε άλλες υπάρχουσες δομές. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα .

Πρέπει να υπάρξει όμως από την πλευρά της Κυβέρνησης ένα σχέδιο και αυτό είναι ανύπαρκτο. Εδώ δεν υπάρχει καμία πολιτική ενσωμάτωσης των ανθρώπων που ήδη έχουν πάρει άσυλο. Όμως ποια είναι η πολιτική; ποια είναι η συνέχεια; Και οι άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και βρίσκονται στην Αθήνα, μένουν στα παγκάκια και τις πλατείες του Κέντρου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Γνωρίζουμε ότι κυκλοφορούν 37 φορείς του ιού στην Μόρια και κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται. Βρέθηκαν 8 οι οποίοι μετά ξανά έφυγαν. Αυτό δεν δίνει την εντύπωση οργανωμένου κράτους και λυπάμαι γι΄ αυτό. Οι Έλληνες πολίτες περιμέναμε να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, που λείπει. Αυτή την στιγμή είμαστε στο βλέποντας και κάνοντας, τρέχοντας πίσω από την ζημιά που ήδη έχει γίνει. Δεν είναι έτσι όμως.


Έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση. Χρειάζεται έστω και τώρα, στο και πέντε, να δώσει λύσεις ανθρώπινες και για την τοπική κοινωνία και βεβαίως για αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους.»  

Εν συνεχεία κατέθεσα την άποψή μου για τους αρνητές της μάσκας:

« Δυστυχώς όταν απουσιάζει  ένα στιβαρό σχέδιο, το οποίο θα δίνει εμπιστοσύνη στους πολίτες, ένα σχέδιο με το όποιο θα νιώθουν ασφάλεια, ακραίες, σκοταδιστικές φωνές βρίσκουν χώρο να εμφιλοχωρήσουν και δυστυχώς να αναπτυχθούν.


Αυτή την στιγμή υπάρχουν ακραίες φωνές, εικόνες οι οποίες προκαλούν ανατριχίλα. Η εικόνα της γυναίκας, η οποία ποδοπατούσε την προηγούμενη Κυριακή τις μάσκες και άλλα παρόμοια περιστατικά, δυστυχώς μας γυρίζουν πολύ πίσω και είναι πολύ επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, για όλους μας.

Όμως για όλα αυτά πρωταρχική ευθύνη έχει, δυστυχώς η απουσία ενός στιβαρού σχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης. Ενός σχεδίου που θα κάνει τους πολίτες να νιώθουν ασφάλεια».

Για την κατάσταση των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς τόνισα:

«Μιλώ πρωτίστως σαν μητέρα 3 παιδιών, που τα στέλνω σε δημόσιο σχολείο, αλλά και σαν πολιτικός που έχω γυρίσει πάρα πολλά σχολεία της Δυτικής Αθήνας αυτό το χρονικό διάστημα, για να δω σε τι κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται. Έχω μιλήσει με εκπαιδευτικούς και με Δημάρχους για να δω τι γίνεται. Μακριά από εμένα η καταστροφολογία, θέλω να λειτουργούμε θετικά στο πως θα κινηθεί η χώρα και η εκπαιδευτική διαδικασία. Όμως δεν είναι θετικές οι εντυπώσεις που αποκόμισα.

Είναι γεγονός ότι οι θέσεις καθαριστριών που έχουν εγκριθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται, προκειμένου να τηρηθούν τα πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ, που εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Για 41 σχολεία στην Πετρούπολη, έχουν εγκριθεί μόλις 24 – 25 καθαρίστριες. Πως μπορεί να γίνει ο καθαρισμός 41 σχολείων; Ουσιαστικά δεν αναλογεί ούτε μια καθαρίστρια ανά σχολείο. Θα είναι δηλαδή μια καθαρίστρια για σχολεία που έχουν 25 με 27 τμήματα, συν τους αύλειους χώρους, συν τους κοινόχρηστους χώρους; Αν το ωράριο τους είναι εξίμιση ώρες, πως θα καλύπτεται και το ολοήμερο σχολείο; Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.


Δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί μου έχουν πει ότι υπάρχουν πάρα πολλές
ασάφειες, όσον αναφορά και στο πως θα εκκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν επίσης πολύ σοβαρά ερωτήματα που μου μεταφέρθηκαν από τους Δημάρχους. Οι μάσκες δεν έχουν πάει ακόμα, και δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα πάνε, προκειμένου να διανεμηθούν στα παιδιά μέχρι την Δευτέρα.

Μιλάω συγκεκριμένα και με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία δεν έχουν απάντηση. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντώνται.

Θα σας πω το πάρα πολύ απλό, αλλά σοβαρό. Στο σχολείο των παιδιών μου έχει πέντε βρύσες για 350 παιδάκια. Βεβαίως θα χρησιμοποιούν αντισηπτικό, δεν πρέπει όμως  να πλύνουν και τα χέρια τους κάποια στιγμή; Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Γι’ αυτά δε θα μπορούσε να είχε μεριμνήσει το αρμόδιο Υπουργείο, με τους Δήμους μέσα στο καλοκαίρι; Δηλαδή θα πρέπει να τρέχουμε τελευταία στιγμή, στο παρά πέντε, με έξαρση του κορονοϊού (όπως φαίνεται) και να είμαστε σε αυτή την απίστευτη αγωνία γονείς εκπαιδευτικοί και κυρίως τα παιδιά μας.

Λυπάμαι αλλά έχω την αίσθηση ότι στα παιδιά μας,συμπεριφέρονται κάποιες φορές σαν να είναι πειραματόζωα. Θα περίμενα πιο οργανωμένη στρατηγική, ένα ξεκάθαρο σχέδιο όπως είδαμε από άλλες χώρες.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Εμείς σε καμία απολύτως περίπτωση δεν επιχαίρουμε με τις δυσκολίες ή δεν ποντάρουμε στην καταστροφολογία. Θέλουμε να κάνουμε, και αυτό κάνουμε, δημιουργική και υπευθυνη αντιπολίτευση καταθέτοντας τα  ερωτήματα της ίδιας της κοινωνίας.

Ερωτήματα για τα οποία η κυρία Κεραμέως και το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύουν και δεν δίνουν απαντήσεις. Ζητούμε απαντήσεις, λύσεις και την καλύτερη δυνατή ασφάλεια για τα παιδιά μας».

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s